Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Artipelags chefskonditor Annie Hesselstad skapade årets dessert på Nobelbanketten

Efter två och ett halvt års väntan blev det officiellt att Annie Hesselstad står bakom desserten på 2022 års Nobelbankett. Vad gästerna bjöds på blev officiellt först i samband med att de satte sig till bords i Blå hallen den 10 december kl. 19.

Annie Hesselstad

Desserten var en bakad cheesecake och plommonkompott smaksatt med stjärnanis, plommonkräm, mirabellemaränger, havrekrisp samt mirabellesorbet smaksatt med ingefära. Till desserten serverades Brännland Iscider från Västerbotten.

– Den största utmaningen har varit att planera desserten för 1350 gäster. Allt ifrån logistik till att få saker att hålla, att räkna på recept och att få allt att flyta på hela tiden under våra dagar i bankettköket, berättar Annie Hesselstad.

– Från allra första början ville jag göra en dessert som känns som jag, klassiskt svenskt och framför allt elegant. Jag tycker att det är väldigt mycket jag i denna dessert och det är jag glad över.

Fat från Nobelservisen med 2022 års dessert
Desserten vid 2022 års Nobelbankett

Upptakten inför banketten

En central roll i desserten utgörs av plommon.

– Plommonet är en lite bortglömd och underskattad frukt. Redan i slutet av sommaren kärnades 70 kilo plommon från Österlen ur och frystes styckvis, och de ska nu användas och kommer spela en stor roll i desserten. Även skalen från plommonen kommer tas tillvara på i torkad form.

– Smakbilden och utseendet på årets dessert till Nobelbanketten har varit ungefär detsamma sedan första upplagningen som skedde före sommaren 2021. Det är endast detaljer och smaker som finjusterats, berättar Annie Hesselstad.

En lång väntan

– Det var i mars 2020 som samtalet kom från Nobelstiftelsen. Jag var på jobbet och gick ut på lastkajen för att prata ostört. Jag frågade flera gånger om de hade ringt rätt. Jag hade aldrig i min vildaste fantasi drömt om att bli tillfrågad att skapa desserten till Nobelfesten. Frågan kändes så stor och hedrande att jag var tvungen att be om betänketid innan jag svarade.

Efter samtal med vännen och tidigare Nobelkocken Sebastian Gibrand tackade Annie ja till den ärofyllda frågan.

– Det fanns inget alternativ. Det är klart att jag tackade ja!

Själv har Annie längtat länge efter denna dag. Det har varit jobbigt att inte få prata om det under så här lång tid.

– Nu slipper jag hitta på ursäkter för att kunna testa desserten och förbereda mig inför upplagningar ostört. Mycket har skett utanför arbetstid när ingen har sett vad jag har gjort. Om man undrar vad jag gjort när jag sagt att ”jag har lite grejer att stå i”, så var det detta.

Ett lagarbete

Att skapa en dessert till Nobelbanketten är inget man gör helt på egen hand. Annie har exempelvis tagit hjälp av Magnus Johansson som ansvarade för desserten på Nobelfesten åren 2006-2011.

– Magnus kom till mig på Artipelag inför första upplagningen och provsmakade allt. Det var guld värt. Han lugnade mig tidigt på upplagningen och sa, det här kommer att bli bra, tro på dig själv. Hans stöd har varit ovärderligt.

– Det känns dessutom riktigt bra att jag har fått välja sju konditorer som kommer arbeta med mig i bankettköket.

– När jag fick höra att Jimmi Eriksson kommer ansvara för förrätt och varmrätt kändes det extra skönt. Han är trygg och lugn och tillsammans är vi ett riktigt bra team.

Chefskonditor på Artipelag sedan 2019

Annie Hesselstad har arbetat på Artipelag i snart sex år. Det som började som ett inhopp inför julbordet 2016 slutade med en anställning och 2019 blev Annie chefskonditor.

Inför varje utställning skapar Annie en utställningsbakelse, något som blivit ett signum för Artipelag.

– Jag beskriver min stil som klassisk med en modern touch. Jag arbetar oftast med rena och enkla smaker och gör eleganta bakverk, och trivs bäst med att variera sortiment och smaker efter säsong och högtider.

Om Annie Hesselstad

Annie Hesselstad ansvarar för årets dessert på Nobelbanketten. Hon var medlem som konditor i Svenska Kocklandslaget 2015 och 2016, och tävlade i OS år 2016. Hon har även bott och arbetat utomlands under många år, t.ex. i Frankrike och Österrike. Under början av pandemin studerade hon viltplockat och närproducerat på Örebro Universitet. I dag är hon fortsatt chefskonditor på Artipelag där hon inspireras av naturen och konstutställningarna i sina bakelser.

Om Nobelbanketten

• Årets Nobelkock är Jimmi Eriksson.
• Årets Nobelkonditor är Annie Hesselstad.
• Det serveras ca 1300 gäster under Nobelkvällen.
• Gästerna sitter vid 57 bord, stolarnas och bordens placering är måttade med millimeterprecision liksom de dukade kuverten.
• Borden i Blå hallen mäter totalt 360 meter.
• Att duka borden är ett heldagsarbete för 40 personer.
• 40 kockar förbereder måltiden under fyra dagar inför banketten.
• 190 personer arbetar i servisen, varav 45 serverar dryck.
• Nobelservisen består av 21600 delar, varav 5 400 glas, 8188 porslinsdelar och 8100 olika bestick. Hela servisen och silverbesticken putsas för hand.
• Menyn är hemlig fram till att gästerna satt sig till bords kl. 19 den 10 december.

För pressbilder vänligen besök vårt pressrum. Vid intervjuförfrågningar och annat vänligen kontakta mats.alderbrant@artipelag.se.

Publicerad: