Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

OBS! Söndag 23 juni stänger Artipelag 15:00. För alla med biljetter till Scensommarföreställningen är Artipelag öppet fram tills konsertens start.

Om Artipelag

Artipelag är en internationell mötesplats för konst, god mat, events och aktiviteter – vackert belägen i Stockholms skärgård, på Artipelagstigen 1, endast 30 minuter från Stockholm city.

Art, Activities, Archipelago

Namnet Artipelag är en sammanslagning av Art (konst), Activities (aktiviteter) och Archipelago (skärgård). Det säger en del om vad vi kan erbjuda, men långtifrån allt. Vår avsikt har varit att skapa ett utflyktsmål på hög internationell nivå – med gränsöverskridande konstutställningar, inspirerande aktiviteter och god mat.

Här på drygt 10 000 m2 ryms ett stort konstmuseum och en butik med egna designprodukter. Här reser sig vår Artbox – en väldig event-, inspelnings- och evenemangslokal med tillhörande artistutrymmen. Här finns aktivitetsutrymmen för barn och ungdom, konferensrum i olika storlekar och två restauranger – båda med uteservering och storslagen havsutsikt.

Bakgrunden

Redan år 2000 fick Björn Jakobson, grundare av det välkända företaget BabyBjörn, idén att skapa en vacker byggnad för konst- och kulturupplevelser någonstans i Stockholms skärgård. Kanske såg Björn det som ett sätt att efter många framgångsrika år inom svenskt näringsliv manifestera sitt eget stora naturintresse – i kombination med hustrun Lillemors bakgrund inom konst och design.

Kanske ville Lillemor och Björn återgälda något av allt det de under ett långt liv i skärgården med otaliga seglatser och skridskoturer hade fått uppleva. Hursomhelst kan alla nu få njuta resultatet av deras visioner på det undersköna Hålludden vid Baggensfjärden i Värmdö kommun.

”Artipelag kan egentligen inte förklaras med ord. Det måste upplevas på plats.”

– Björn Jakobson, grundare av Artipelag

Naturen

Själva platsen är vald med stor omsorg. ”Vi letade efter något som låg nära Stockholm men som ändå hade allt det som kännetecknar den unika svenska skärgården– frisk luft, glittrande vatten, klippor, stränder och ett rikt växt- och djurliv. Här på Hålludden, ca 20 km öster om Stockholm, hittade vi drömtomten”, berättar Björn.

Vill man ströva fritt längs någon av naturstigarna finns det gott om utrymme, fastigheten är lika stor som 36 fotbollsplaner – 22 hektar allt som allt. Dessutom finns en lång strandpromenad med vackra, breda träspänger som leder från bryggorna genom det skiftande landskapet och upp till huvudbyggnaden. Det innebär att även personer med funktionsvariationer nu kan få uppleva den orörda skärgårdsnaturen.

Arkitekturen

Huset är storleksmässigt i nivå med de största av Sveriges statliga muséer och utställningsinstitutioner. Ändå har arkitekten Johan Nyrén lyckats skapa en naturnära byggnad, klädd i tjärade, vankantade furuplankor, varsamt placerad bland tallar och klippor med utsikt över Baggensfjärden. En grundläggande tanke var att besökaren redan i entréhallen skulle mötas av de fyra elementen: Elden som sprakar i den stora öppna spisen. Jorden och berget som huset vilar på. Den klara luften och det glittrande vattnet som omger och inramar.

Artipelag har mycket att erbjuda för den som är intresserad av natur och arkitektur – gångbron som leder upp på det sedumklädda taket, den väldiga berghällen i restaurangen och de vackra snedställda väggarna i de mindre konstrummen. Många menar att Johan Nyrén med detta sitt sista verk, kommer att skriva internationell arkitekturhistoria.

Konstmuseet

Med sina 3 000 m2 är Artipelag ett av Stockholms största konstmuseer.

Konstmuseet består av ett utställningsrum om drygt 1 000 m2 med en 65 meter lång sida som vetter mot Baggensfjärden samt fyra utställningsrum med en speciell artkitektur och sinnligt utformade väggar.

De så kallade ”Johan Nyrén-rummen” är belägna mot norr, vilket ger en vacker ljussättning för de utställda verken. Rummen uppfyller samtidigt de senaste normerna på klimat, säkerhet och funktion för visning av konst.

I konstmuseet finns också en 1 200 m2 stor Artbox med 12 meters takhöjd. Här kan kulturella aktiviteter som konstutställningar, operaföreställningar, TV-inspelningar och banketter ske inför en publik på upp till 1 400 personer.

Artboxen

Denna fantastiska multifunktionshall kan användas till en lång rad av aktiviteter såsom konferenser, presentationer, produktlanseringar, mässor, konserter, galor, TV- och filminspelningar och allehanda storslagna events. Golvytan är 1 200 m2, takhöjden 12 meter och lokalen har liksom resten av huset en väl utprovad akustik.

I anslutning till Artbox finns artistutrymmen om ca 390 kvm. De innehåller 11 loger, sminkbord, kostymrum och en relax med terrass och utsikt över vattnet. Och givetvis finns tillgång till kök, duschar och toaletter.

Fakta Artbox

Storlek
1 200 m2 (30x40m) med 12m rumshöjd

Kapacitet
Mingel 1 200 personer
Biosittning 1 100 personer
Runda bord 700 personer
Med scen 660 personer
Långbord 840 personer

Strandpromenaden

Artipelag är en på många sätt unik anläggning, och inte minst känd för sin fantastiska strandpromenad. Dessa breda gångbroar är byggda i lärkträ och sträcker sig ca 800 m från de nedre parkeringarna förbi bryggorna och upp till husets västra entré. Här kan alla, även rullstolsburna och familjer med barnvagn, bekvämt färdas genom skog, över klippor och längs med öppet, glittrande vatten.

Bådan

Ur golvet i vår café & konditori-restaurang reser sig en stor berghäll fram – på skärgårdsvis kallad ”båda”. Den består av bergarten gnejs och har sitt ursprung ca 2 000 miljoner år tillbaka i tiden. När den senaste inlandsisen för ca 11 000 år sedan drog sig tillbaka slipades bådan till sin nuvarande, mjukt rundade form. Samtidigt påbörjades landhöjningen vilket innebär att detta, naturens eget konstverk, steg ur havet någon gång i början av år 1 000 f Kr. Vi är stolta över att ha den som ett permanent konstverk. Ljusstaken, ”Naturens Kraft”, är skapad av Siri Seger.

Fakta om Artipelag

Fastigheten: 22 ha skogs-, ängs- och bergstomt
Huset: Ca 10 400 m2 i tre plan
Konstmuseet: 1 800 m2
Eventhall: Artboxen på 1 200 m2 (30×40 m) med 12 m rumshöjd.
Artistutrymmen: 390 m2 med 11 loger, sminkavdelning, lobby med pentry samt egen terrass
Servering: Bådan Café & Konditori och Artipelag Restaurang, båda med uteserveringar
Konferensrum: 8
Toaletter: 47
Bilparkering: Ca 350 platser
Bryggor: Ångbåtsbrygga samt gästhamn för fritidsbåtar
Övrigt: En nära kilometerlång, handikappanpassad strandpromenad från parkeringen, via bryggorna till husets västra entré. Ett flertal spånbelagda naturstigar av varierande längd. Gångbro som leder upp till takterrassen.

Ägare

Sedan 2022 ägs Artipelag av Artipelagsstiftelsen. I stiftelseurkunden finns detaljerade instruktioner om hur Artipelag ska bevaras framåt och vilket utbud av konst och andra upplevelser som ska erbjudas. Stiftelseurkunden finns att läsa i 2023 års utgåva av Artipelagboken.

Cookiehantering.

På den här webbplatsen används cookies för att förbättra användarupplevelsen och optimera webbplatsen.

Läs mer

Kickoff på Artipelag i Stockholms skärgård

Integritetspolicy.

I vår integritetspolicy kan du läsa om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer