Utecafé

Under perioden som Artipelag är stängt inomhus p.g.a. corona så håller ett café öppet på uteserveringen tillhörande Artipelag Restaurang, som ligger högst upp i huset.

Här kan du köpa varma soppor, toasts, bakverk samt givetvis kaffe, te och andra drycker. På helger tänder vi upp grillen och erbjuder goda korvar! Utecaféet är öppet torsdag till söndag kl 11–16.

För att ta dig till utecaféet går du strandpromenaden från parkeringen vid namn Lillemor, eller skogspromenaden som startar till vänster om huvudentrén och som tar dig till motsatt sida av byggnaden. Det går även att nå utecaféet genom att gå in i byggnaden och ta trappan upp till vänster.

Under utecaféets öppettider finns det möjlighet för gäster att besöka toaletterna inne i Artipelag, trots att byggnaden i övrigt är stängd på grund av coronapandemin. Sittplatser med kuddar och filtar finns att tillgå och området skottas vid behov. Slå er gärna ner i våra uterum som finns i anslutning till caféet – säg till personalen så kan de slå på värmelamporna i taket!

Notera att vid stor efterfrågan kan delar av utbudet hinna säljas slut före stängning. Vid frågor är du välkommen att kontakta oss via restaurang@artipelag.se.

Varm mat

Krämig potatis- och jordärtskocksoppa med surdegskrutonger 120 kr (gluten)
Gulaschsoppa med smetana 145 kr (högrev, fläskkarré, rotfrukter, potatis, surkål)
Toast med ost och skinka 65 kr (laktos, gluten)

Grillade korvar (endast lördagar och söndagar)

Thüringer bratwurst 85 kr
Jalapeño-cheese 85 kr (laktos)
Grillkorv 45 kr
Vegetarisk korv 65 kr

Korvarna serveras med Artipelags hembakade korvbröd (gluten) samt en liten tillbehörsbuffé bestående av senap, ketchup, dijonmajonnäs och rostad lök.

Konditori

Semla liten / stor 35 / 49 kr (gluten, laktos, ägg, mandel)
Kanelbulle 45 kr (gluten, laktos, ägg, mandel)
Kardemummabulle 45 kr (gluten, laktos, ägg)
Ljummen brödpudding med kardemumma-vaniljsås 55 kr (laktos, gluten, ägg, mandel)
Chokladboll 38 kr (gluten)
Mörk chokladtryffel 30 kr (laktos)
Mazarin 35 kr (gluten, laktos, ägg, mandel)
Morotsmuffin med färskostfrostning 38 kr (gluten, laktos, ägg)

Dryck

Kaffe eller te 40 kr
Varm äppelmust från Värmdö Musteri 40 kr
Varm choklad 40 kr
Ramlösa 35 kr
Smakis 25 kr

Foto av vårt utecafé vintertid

 

Hur corona påverkar Artipelag

På grund av den omfattande spridningen av covid-19 är Artipelag fr.o.m. den 11 januari 2021 stängt inomhus, men öppet utomhus torsdag till söndag kl 11–16.

Den öppna verksamheten utomhus inkluderar utställningen Skulptur i natur, ett utecafé samt promenadstråken i Artipelags omgivningar. Toaletter finns att tillgå i anslutning till utecaféet, när detta är öppet. Även vår take away är fortsatt igång och skogsbaden genomförs som planerat.

De flesta promenadstigar underhålles varje dag, så det går fint att besöka oss även måndag till onsdag. Dessa dagar är dock inga toaletter tillgängliga.

Artipelag Restaurang, där vi vanligtvis serverar en gastrobuffé, är tillsvidare stängd. Vår verksamhet med möten, event, bröllop, fotograferingar och privata fester är inte aktiv under pandemin.

Våra egna direktbussar till Artipelag avgår inte, men det går fint att ta sig hit med lokaltrafik och egen bil eller båt.

Vi följer Folkhälsomyndighetens och Visitas direktiv och rekommendationer för att göra ett besök på Artipelag så säkert som möjligt. Har du frågor, utöver informationen ovan, inför ditt besök på Artipelag är du välkommen att kontakta oss via info@artipelag.se eller tel 08–570 130 00.

Förbeställ semlor till fettisdagen

Var förutseende och förbeställ våra prisbelönta semlor till fettisdagen, tisdagen den 16 februari 2021.

Sista tid för beställning är måndagen den 15 februari kl 12. Upphämtning sker på fettisdagen kl 11–15.

Läs mer och beställ här >>

Julbakelser i Bådan Café & Konditori

Nu går det att köpa tre härliga julbakelser framtagna av våra konditorer.

Den gula är en saffransbavaroise med hjortronkompott, kryddig apelsinpannacotta, mazarinbotten och mandelcrisp (pris 65 kr). Den vita är en klassisk prinsessbakelse med björnbärssylt (pris 55 kr). Den tredje är en mjuk pepparkaka med apelsin-färskostfrosting (pris 42 kr).

Säljs fr.o.m. fredagen den 11 december i Bådan Café & Konditori.

Bakelse till förmån för Mustaschkampen

Köp en bakelse för 65 kr varav Artipelag skänker 15 kr till Mustaschkampen.

Mustaschkampen är Prostatacancerförbundets kampanj som blandar humor med allvar för att bidra till forskning, utveckling och bättre vård, och samtidigt sprida kunskap om Sveriges vanligaste cancersjukdom: prostatacancer.

Den mustaschprydda bakelsen består av en mörk chokladbavaroise med hallon- och körsbärskräm, hasselnötsbotten och hasselnötscrisp.

Signature Women förlängd

Utställningen, som ursprungligen skulle avslutats söndagen den 27 september, 2020, har förlängts till söndagen den 29 november.

Signature Women – 100 år på den svenska konstscenen öppnade den 8 mars, men efter bara några veckor ledde coronapandemin till en stängning som varade i nästan tre månader.

Läs mer om utställningen här >>

 

Spara pengar med en kombobiljett

Nu när vi har tre utställningar i gång samtidigt är det en god affär att slå till på en kombobiljett.

Kombobiljetten inkluderar entré till huvudutställningen Signature Women – 100 år på den svenska konstscenen (ord 185 kr), Artbox-utställningen Jan Håfström – Den vita bussen (ord 100 kr) och utomhusutställningen Skulptur i natur (ord 50 kr). Kombobiljetten kostar endast 235 kr – det vill säga 100 kr billigare än att köpa alla biljetterna separat.

Se alla våra rådander priser här >>

Bikupor

Nu finns två bikupor från Skärgårdskupan på plats på Artipelag – en på ängen nära parkering Lillemor och en nära stigen som leder ut till Jaume Plensas skulptur.

Kuporna är producerade på Värmdö och ska efterlikna honungsbiets naturliga boplats, trädstammen, men i ett traditionellt lådformat. De är gjorda av naturmaterial som trä, spån och lin och behandlade med kallpressad linolja. Benen är brända för att inte murkna mot marken. I varje kupa bor mellan fem- och tiotusen bin.

Mer om kuporna

I Skärgårdskupan återskapas en del av de naturliga processer som sker i ett bisamhälle – produktion av livsnödvändig propolis och det naturligt antibiotiska honungsvattnet bland annat. En inbyggd, massiv trätrumma isolerar och hjälper bina med den viktiga uppgiften att behålla en jämn innetemperatur, något som kräver oerhört mycket energi av bina i traditionella kupor. Genom en bättre, mer naturlig livsmiljö, minskas stress och bina får större motståndskraft mot sjukdomar och skadliga kvalsterangrepp. Skärgårdskupan är formgiven utifrån forskning som tydligt visar på binas egen förmåga att överleva om rätt förutsättningar ges. Med sin unika design tar Skärgårdskupan hänsyn till honungsbiets naturliga beteenden, samt utvinner enbart den honung bisamhället kan avvara, i ett försök att skapa den ultimata bikupan.

Skärgårdskupan tillåter utvinning av honung, samtidigt som den värnar honungsbiets fortlevnad och växternas pollinering.

Skärgårdskupan på Instagram >>

Halloween-bakelser i Bådan

Halloween-bakelserna för 2020 har nu slutat säljas. Information om halloween 2021 kommer längre fram.

Nu går det att smaka 2020 års härliga halloweenbakelser i Bådan Café & Konditori.

Bakelserna är framtagna av vår chefskonditor Annie Hesselstad med personal.

Till vänster i bilden har vi en mjölkchokladbavaroise på havtornsgelé med stjärnanis, solrosfröbrownie, passionsglaze och solrosfröcrisp. I mitten en körsbärsbavaroise med körsbärskräm, hasselnötskaka med brynt smör och kaffeglaze. Och till höger en citrontartelette med italiensk maräng.

Utöver dessa tre har vi även en kryddig pumpakaka med färskostfrosting smaksatt med apelsin!

Säljs så länge lagret räcker.

Kanelbullens dag

Under kanelbullens dag, som år 2020 infaller söndagen den 4 oktober, går det att köpa en kanelbulle med kaffe eller te för endast 55 kr.

Kanelbullarna från Artipelag är bakade på ekologiskt vetemjöl från Limabacka Kvarn och äkta svenskt smör. Välbalanserat med kanel och mandel i fyllningen och perfekt gräddade ger en kanelbulle som passar lika bra till kaffe och te som till ett glas mjölk.

Ordinarie pris 78 kr.