Hur corona påverkar Artipelag

Efter att tidigare endast ha varit öppet utomhus, är Artipelag fr.o.m. skärtorsdagen den 1 april 2021 även öppet inomhus tisdag–söndag kl 11–17.

Öppningen sker inom de ramar och riktlinjer som Folkhälsomyndigheten satt för museer. Den öppna verksamheten består av Bådan Café & Konditori, ett utecafé, designbutiken, utomhusutställningen Skulptur i natur, en inomhusutställning med Gabriel Karlsson, samt promenadstråken i Artipelags omgivningar. Även vår take away är igång och skogsbad samt växtpromenader genomförs.

Artipelag Restaurang, där vi vanligtvis serverar en gastrobuffé, är tillsvidare stängd. Vår verksamhet med möten, event, bröllop, fotograferingar och privata fester är inte aktiv under pandemin. Våra egna direktbussar till Artipelag avgår inte, men det går fint att ta sig hit med lokaltrafik och egen bil eller båt.

Vi följer Folkhälsomyndighetens och Visitas direktiv och rekommendationer för att göra ett besök på Artipelag så säkert som möjligt. Har du frågor, utöver informationen ovan, inför ditt besök på Artipelag är du välkommen att kontakta oss via info@artipelag.se eller tel 08–570 130 00.

Bikuporna under vintern

Vad sysselsätter sig våra bin med nu när det är mörkt, kallt och inga blommor finns? Mira Larsson från Skärgårdskupan vet.

– På vintern sitter honungsbina tillsammans i något som kallas vinterklot. Drottningen sitter i mitten och samhällets arbetsbin runt henne. Genom att vibrera flygmusklerna alstras värme och kupan värms upp. Arbetsbina roterar i klotet och turas om att sitta ytterst i klotet. Inne i klotet är det 20–25°C medan resten av kupan har det kallare. Sommarens honung är deras vinterförråd och klotet flyttar sig allteftersom honungen äts upp, berättar Mira.

Artipelags bikupor är producerade av Skärgårdskupan här på Värmdö och ska efterlikna honungsbiets naturliga boplats, trädstammen, men i ett traditionellt lådformat. En kupa är placerad på ängen nära parkering Lillemor och en nära stigen som leder ut till Jaume Plensas skulptur.

Läs mer om våra bikupor >>

Utecafé

Under perioden som coronapandemin pågår har vi ett kompletterande utecafé öppet. Här kan du köpa varm soppa och bullar samt givetvis kaffe, te och andra drycker.

På helger (samt den 13–14 maj) tänder vi upp grillen och erbjuder goda korvar. Slå er gärna ner på den stora, nyrenoverade uteserveringen.

De som hellre vistas inomhus kan besöka Bådan Café & Konditori som har ett delvis annorlunda utbud, samt även säljer öl och vin.

Notera att vid stor efterfrågan kan delar av utbudet hinna säljas slut före stängning. Vid frågor är du välkommen att kontakta oss via restaurang@artipelag.se.

Varm mat

Krämig lins- och fänkålsoppa med surdegskrutonger 145 kr (gluten i krutongerna)
Toast med ost och skinka 65 kr (laktos, gluten, endast lördagar och söndagar)

Grillade korvar (endast lördagar och söndagar samt 13–14 maj)

Thüringer bratwurst 85 kr
Jalapeño-cheese 85 kr (laktos)
Grillkorv 45 kr
Vegetarisk korv 65 kr

Korvarna serveras med Artipelags hembakade korvbröd (gluten) samt en liten tillbehörsbuffé bestående av senap, ketchup, dijonmajonnäs och rostad lök.

Konditori

Kanelbulle 45 kr (gluten, laktos, ägg, mandel)
Kardemummabulle 45 kr (gluten, laktos, ägg)

Dryck

Kaffe eller te 40 kr
Varm äppelmust från Värmdö Musteri 40 kr
Varm choklad 40 kr
Ramlösa 35 kr
Smakis 25 kr

Förbeställ semlor till fettisdagen

Var förutseende och förbeställ våra prisbelönta semlor till fettisdagen, tisdagen den 16 februari 2021.

Sista tid för beställning är måndagen den 15 februari kl 12. Upphämtning sker på fettisdagen kl 11–15.

Läs mer och beställ här >>

Julbakelser i Bådan Café & Konditori

Nu går det att köpa tre härliga julbakelser framtagna av våra konditorer.

Den gula är en saffransbavaroise med hjortronkompott, kryddig apelsinpannacotta, mazarinbotten och mandelcrisp (pris 65 kr). Den vita är en klassisk prinsessbakelse med björnbärssylt (pris 55 kr). Den tredje är en mjuk pepparkaka med apelsin-färskostfrosting (pris 42 kr).

Säljs fr.o.m. fredagen den 11 december i Bådan Café & Konditori.

Bakelse till förmån för Mustaschkampen

Köp en bakelse för 65 kr varav Artipelag skänker 15 kr till Mustaschkampen.

Mustaschkampen är Prostatacancerförbundets kampanj som blandar humor med allvar för att bidra till forskning, utveckling och bättre vård, och samtidigt sprida kunskap om Sveriges vanligaste cancersjukdom: prostatacancer.

Den mustaschprydda bakelsen består av en mörk chokladbavaroise med hallon- och körsbärskräm, hasselnötsbotten och hasselnötscrisp.

Signature Women förlängd

Utställningen, som ursprungligen skulle avslutats söndagen den 27 september, 2020, har förlängts till söndagen den 29 november.

Signature Women – 100 år på den svenska konstscenen öppnade den 8 mars, men efter bara några veckor ledde coronapandemin till en stängning som varade i nästan tre månader.

Läs mer om utställningen här >>

 

Spara pengar med en kombobiljett

Nu när vi har tre utställningar i gång samtidigt är det en god affär att slå till på en kombobiljett.

Kombobiljetten inkluderar entré till huvudutställningen Signature Women – 100 år på den svenska konstscenen (ord 185 kr), Artbox-utställningen Jan Håfström – Den vita bussen (ord 100 kr) och utomhusutställningen Skulptur i natur (ord 50 kr). Kombobiljetten kostar endast 235 kr – det vill säga 100 kr billigare än att köpa alla biljetterna separat.

Se alla våra rådander priser här >>

Bikupor

Nu finns två bikupor från Skärgårdskupan på plats på Artipelag – en på ängen nära parkering Lillemor och en nära stigen som leder ut till Jaume Plensas skulptur.

Kuporna är producerade på Värmdö och ska efterlikna honungsbiets naturliga boplats, trädstammen, men i ett traditionellt lådformat. De är gjorda av naturmaterial som trä, spån och lin och behandlade med kallpressad linolja. Benen är brända för att inte murkna mot marken. I varje kupa bor mellan fem- och tiotusen bin.

Mer om kuporna

I Skärgårdskupan återskapas en del av de naturliga processer som sker i ett bisamhälle – produktion av livsnödvändig propolis och det naturligt antibiotiska honungsvattnet bland annat. En inbyggd, massiv trätrumma isolerar och hjälper bina med den viktiga uppgiften att behålla en jämn innetemperatur, något som kräver oerhört mycket energi av bina i traditionella kupor. Genom en bättre, mer naturlig livsmiljö, minskas stress och bina får större motståndskraft mot sjukdomar och skadliga kvalsterangrepp. Skärgårdskupan är formgiven utifrån forskning som tydligt visar på binas egen förmåga att överleva om rätt förutsättningar ges. Med sin unika design tar Skärgårdskupan hänsyn till honungsbiets naturliga beteenden, samt utvinner enbart den honung bisamhället kan avvara, i ett försök att skapa den ultimata bikupan.

Skärgårdskupan tillåter utvinning av honung, samtidigt som den värnar honungsbiets fortlevnad och växternas pollinering.

Skärgårdskupan på Instagram >>

Halloween-bakelser i Bådan

Halloween-bakelserna för 2020 har nu slutat säljas. Information om halloween 2021 kommer längre fram.

Nu går det att smaka 2020 års härliga halloweenbakelser i Bådan Café & Konditori.

Bakelserna är framtagna av vår chefskonditor Annie Hesselstad med personal.

Till vänster i bilden har vi en mjölkchokladbavaroise på havtornsgelé med stjärnanis, solrosfröbrownie, passionsglaze och solrosfröcrisp. I mitten en körsbärsbavaroise med körsbärskräm, hasselnötskaka med brynt smör och kaffeglaze. Och till höger en citrontartelette med italiensk maräng.

Utöver dessa tre har vi även en kryddig pumpakaka med färskostfrosting smaksatt med apelsin!

Säljs så länge lagret räcker.