Björn Jakobson om Artipelags tillkomst

Välkommen till Artipelag och den vackra Artbox-hallen lördagen den 14 oktober klockan 14.00. Då erbjuds ett tillfälle att  höra Artipelags grundare Björn Jakobson berätta om visionen, tillkomsten och de fem första succéfyllda åren här ute på Hålludden. Björn kommer även recitera delar av librettot till kammaroperan Karolinas sömn, som var det allra första evenemanget att genomföras på Artipelag.

Stillbilder och korta videoinslag illustrerar presentationen som tar cirka fyrtio minuter. Efter en trettio minuters paus ges sedan en bakgrund till Karolinas sömn, som i samarbete med Kungliga Operan uruppfördes vid Artipelags invigning den 2 juni 2012. Musiken skrevs av tonsättaren Anders Eliasson och librettot av författaren och poeten Bengt Emil Johnson. Verket är en tolkning av berättelsen om ”Soverskan på Oknö”, en kvinna som vid endast 14 års ålder år 1876 föll i dvala och vaknade först 32 år senare.

Under tio minuter kommer Björn att deklamera denna text som följt honom under åren och som i mångt och mycket speglar hans eget förhållande till naturen och livet självt.

”Det här är ett epos som jag läst ett par hundra gånger för mig själv och som jag nu ser en chans att få dela med mig av till andra.”
Björn Jakobson

Ovan ersätter denna dag den Artipelagvisning som vanligen genomförs onsdag till och med söndag.

Än en gång välkommen till Artipelag och en inspirerande eftermiddag tillsammans med Artipelags grundare, Björn Jakobson!

 


 

Avslutande helgen med Morandi / Edmund de Waal

Lördagen den 30 september och söndagen den 1 oktober är de sista dagarna som det går att besöka den hyllade utställningen Morandi / Edmund de Waal. Med anledning av detta laddar vi extra med erbjudanden, visningar, musik och förlängda öppettider!

Kl 19.30 på lördagen framträder den internationellt erkända sopranen Kerstin Avemo med kammarorkester i vår Artbox. Musiken kommer bli verk av bland annat Händel, Pärt, Villa-Lobos och Beethoven. Kvällens repertoar är framtagen av dirigenten Staffan Mårtensson som låtit sig inspireras av frågeställningar kring begrepp som kontemplation, meditation och stillhet.

Förlängda öppettider i konsthallen och i designbutiken

Före konserten serveras en operabuffé i Bådan Buffet & Café och Artipelag Restaurang håller öppet med à la carte fram till konsertstart (sista beställning 18.30). Med anledning av densamma förlänger vi öppettiden i konsthallen och designbutiken till kl 19.15. Designbutiken har under helgen fina erbjudanden på bland annat konstböcker och keramik.

I Bådan Buffet & Café kan du under hela helgen köpa en Edmund de Waal-bakelse med kaffe/te för 95 kr (ordinarie 118 kr).

Vi lägger även in extra introduktion kl 18.30 på lördagen. För ordinarie introduktioner, se utställningens sida.

Direktbussar liksom sekelskiftesfartyg med destination Artipelag avgår både lördag och söndag.

Välkomna!

Globalt norskt hantverk

Den kände norske skulptören Bård Breivik lyfter det lokala i det globala.

Den moderna människan lever i en ständig dragkamp mellan det lokala och det globala. Allt i hela världen finns ett knapptryck bort, samtidigt som det, kanske just därför, allt mer balanseras upp av ett växande intresse för det vi har nära oss. Sällan blir växelspelet mellan motpolerna tydligare än hos Bård Breivik, samtidens mest kända norska skulptör, som ställs ut i Artipelags Artbox mellan 8 juli och 20 augusti 2017. I sin konceptuella konst, som var som störst under 1970- och 80-talen, skildrades balansen mellan det lokala och det globala långt innan Google Earth ens var en tanke.

– Breivik var extremt global. Han hittade produktionsmetoder i olika länder som gick stick i stäv med dem han lärt sig hemma i Norge, men som han uppfattade som intressanta, berättar Bo Nilsson, konsthallschef på Artipelag.

Precis som Edmund de Waal var Breivik, som dog för bara ett drygt år sedan, intresserad av hant- och konstverk i lika hög utsträckning. Det märks inte minst i de båtformade skulpturer som till stor del utgör utställningen.

– Det är 132 skulpturer som utgår från en likartad båtform, men han varierade dem genom att anlita hantverkare på olika platser runtom i världen. När han till exempel åkte till Thailand tog han kontakt med de lokala hantverkarna och undersökte vilka tekniker och material de använde. Utifrån det skapades sedan ett gemensamt projekt där de tillsammans utgick från båtformen, men skapade något unikt av den.

Läs mer om utställningen >>

Text: Mattias Dahlström.

Texten är tidigare publicerad i Artipelags magasin som kan hämtas gratis vid Artipelags informationsdisk.

Bigert & Bergström vinnare av Artipelagpriset

Artipelagpriset är ett av Artipelagstiftelsen nyinstiftat pris som i år delas ut för första gången. Det är ämnat för framträdande gärningar inom estetiska fält där även en koppling till miljö och klimat finns. Priset, som denna gång är på 60 000 kr, går till Bigert & Bergström AB.

Konstnärsduon Mats Bigert och Lars Bergström har under ett 30-årigt samarbete visualiserat klimatfrågan med vetenskapliga teoribildningar och intelligent humor.

Mats Bigert och Lars Bergström träffades 1986 på Konsthögskolan i Stockholm och har sedan dess arbetat som konstnärsduon Bigert & Bergström. Under 30 års tid har de skapat en mångfald av konstverk i form av installationer, filmer och skulpturer som alla har klimatet som gemensam utgångspunkt. Med sin konst belyser de frågor om människans påverkan på klimatet utifrån ekologi och hållbarhet; faktorer som är väsentliga för framtida livsomständigheter.

Från den 27 oktober 2017 och till och med den 25 februari 2018 presenteras Bigert & Bergströms konstnärskap i en större retrospektiv utställning i Artipelags konsthall.

Sista helgen för Lars Wallin – Fashion Stories

De sista två dagarna med utställningen Lars Wallin – Fashion Stories (den 11 och 12 mars) förlänger vi öppettiderna samt bjuder på lördagen in till en lyxig middag i Artipelag Restaurang. Lars Wallin kommer till Artipelag berättar om utställningen både lördag och söndag eftermiddag.

Vill du undvika kö till kassan? Köp då entré till utställningen online och gå direkt till konsthallen utan att först behöva besöka kassan.
Köp biljetter till avslutningshelgen >>

Lördag 11 mars

Utökade öppettider

Lördagen den 11 mars förlänger vi öppettiden i konsthallen, butiken och Bådan Buffet & Café till kl 10.00–19.00. Brunchbuffén serveras kl 11.00–16.00. Utöver brunchbuffén serverar vi vårt ordinarie caféutbud med bakverk och matiga smörgåsar.

Bussar från Stockholm till Artipelag och tillbaka

Under dagen avgår bussar från Vasagatan till Artipelag samt tillbaka. Biljett från Artipelag (kostnad 50 kr) köpes i Artipelags informationsdisk.

Läs mer om bussarna >>

Presentation av Lars Wallin

Lars Wallin kommer vid tre tillfällen intervjuas om utställningen av Artipelags VD Riitta Östberg. Intervjuerna genomförs kl 14.00, 15.00 och 18.00. Intervjuerna kl 14.00 och 15.00 hålls i lokalen Artbox och intervjun kl 18.00 hålls inne i konsthallen.

Artipelag Restaurang dagtid

Mellan kl 11.00–17.00 serveras i Artipelag Restaurang på våning tre en à la carte-meny med Wallin-rätter samt andra rätter.

Boka bord till serveringen dagtid >>

Artipelag Restaurang kvällstid

Artipelag Restaurang, som ligger högst upp i huset, öppnar på lördagen den upp kvällstid. Med start kl 19.00 går det att här avnjuta vår särskilt framtagna Wallin-meny. Middagsgästerna får även se utställningen och höra Lars Wallin presentera den. Lars Wallin medverkar även under middagen.

Läs mer om menyn samt boka bord >>

Söndag 12 mars

Utökade öppettider

Söndagen den 12 mars förlänger vi öppettiden i konsthallen, butiken och Bådan Buffet & Café till kl 10.00–17.00. Brunchbuffén serveras kl 11.00–16.00. Utöver brunchbuffén serverar vi vårt ordinarie caféutbud med bakverk och matiga smörgåsar.

Bussar från Stockholm till Artipelag och tillbaka

Under dagen avgår bussar från Vasagatan till Artipelag samt tillbaka. Biljett från Artipelag (kostnad 50 kr) köpes i Artipelags informationsdisk.

Läs mer om bussarna >>

Presentation av Lars Wallin

Lars Wallin kommer intervjuas om utställningen av Artipelags VD Riitta Östberg. Intervjun sker inne i lokalen Artbox och genomförs kl 14.00 och 15.00.

Artipelag Restaurang

Här serveras en à la carte-meny mellan kl 11.00–17.00. Boka bord via formuläret nedan.

 


 

Boka bord i Artipelag Restaurang dagtid den 11–12 mars här:


Alternativt maila restaurang@artipelag.se eller ring 08–570 130 50.
Middagsmenyn som serveras lördagen den 11 mars kan endast bokas och beställas via Biljettforum.

Påskmeny i Artipelag Restaurang

Mellan långfredag och annandag påsk finns möjlighet att njuta av påskens godaste smaker signerade kökschef Stefan Pernemar med personal. Det serveras bland annat påsklamm samt fjällröding och för de minsta finns en särskild barnmeny.

Läs mer >>

Artipelag vann pris på årets SSQ Award

Scandinavian Service and Quality Award, SSQ Award, gick av stapeln tisdagen den 11 januari på Stockholm Waterfront. Artipelag var nominerade i kategorin ”Bästa dagkonferens” och knep där en andraplats bland de tio nominerade anläggningarna, vilka i sin tur var ett urval från 30 utvärderade anläggningar.

Utvärderingen gjordes i huvudsak genom mystery shopping samt test av hemsida. Övriga kategorier var ”Årets affärshotell och ”Årets konferenshotell”. Tidningarna Affärsresenären och Kick Off tog fram nomineringarna.

Jul i Artipelag Designbutik

Kom in i värmen och se vår butik på Artipelag där du hittar julklappar till hela familjen. Vi erbjuder produkter i hållbar, enkel och unik formgivning.

Veckans fina presenttips är ett urval av askar och förvaringsburkar i sammetslen mocka, betong och täljsten. Varför inte även unna dig något själv och förbereda julens läckerheter på våra egna skärbrädor i ask, ek och valnöt?

God jul önskar vi alla i designbutiken!

 

Läs mer på www.artipelag.se/butik

Premiärhelg för Lars Wallin – Fashion Stories

Lördag och söndag den 5 och 6 november är första helgen utställningen Lars Wallin – Fashion Stories håller öppet. För att uppmärksamma detta kommer Lars Wallin själv att hålla en introduktion av utställningen på lördag kl 14.00. Hela helgen har vi en buss som kör besökare från centrala Stockholm till Artipelag och i Artipelag Restaurang serverar vi en högst delikat Lars Wallin-meny.

Vår kökschef Stefan Pernemar hade Lars Wallins färger och former som inspiration då rätterna i Lars Wallin-menyn skapades. Även smak och dryck vidrör det exklusiva och eleganta. Som final serveras en Wallin-dessert signerad Fredrik Otterberg, som utöver att vara chefskonditor på Artipelag verkar inom det svenska konditorlandslaget.

Till menyn har vår sommelier Tim Good satt samman ett passande vinpaket som inleds med en välsmakande fördrink av gin, äppelmust och hemgjord ingefärssirap.

Boka bord online nedan, per mail till restaurang@artipelag.se eller genom att ringa 08-570 130 50 (vardagar 9.00-17.00 samt vid mån av tid under helger).

Facebook-event för helgen >>

Meny à la Lars Wallin

Förrätt

Löjrom och guld ”Limited Edition”
Löjrom från Kalix, rostad brioche och syrad grädde.
250 kr

Huvudrätt

Ugnsbakad torsk ”Couture Blanc”
Svarta pärlor och vit miso.
295 kr

Dessert

Tonkabavaroise ”Red Carpet”
Hallongelé, grön kardemumma och chokladpistagebrownie.
110 kr

Vinpaket

Fördrink

Ginger Dream
Gin, äppelmust och hemgjord ingefärssirap.

Till förrätten

NV, André Clouet Grande Réserve, Champagne, Frankrike
Ett glas.

Till huvudrätten

2015, Jordan Barrel Fermented Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika
Ett glas med påfyllning.

Till desserten

Kaffe eller te.

Priset för vinpaketet är 380 kr.

Bordsbokning