Köp hem en påskkasse

Påskkassen har varit mycket populär och är nu tyvärr fullbokad. Välkomna att boka igen nästa år!

Köp med dig vår härliga kasse som är fylld med vällagad påskmat inför påsken 2020.

Vår restaurang och vårt konditori har plockat ihop det allra godaste som står att finna på ett klassiskt påskbord.

Detta ingår

Småplock

Matjessill med rödlök, gräddfil och hackat ägg
Senapssill
Örtsill
Gravad lax med hovmästarsås
Ägghalvor med skagenröra och löjrom
Varmrökt lax med ägg, sallad, kokt potatis, dillmajonnäs och krutonger

Varmrätter

Sallad med grön sparris, vårmorötter och rädisor
Örtmarinerad lammstek med rosmarinsky och potatisgratäng
Köttbullar och prinskorv

Påskbakelse

Yoghurtmousse, blåbärskompott, citroncurd och mördegsbotten (innehåller laktos, gluten, ägg och gelatin)

Kassen kostar 495 kr och är lagom för två personer.

Tillägg

Påskägg

Fyllt med påskgodis från vårt konditori (handgjorda praliner, gelégodisar och maränger)
180 kr

En påse geléhallon

Smaksatta med svartvinbär och hallon.
50 kr

Beställning

Påskkassen är nu tyvärr fullbokad.

Hur corona påverkar Artipelag

Denna sida uppdaterades senast den 27 mars kl 14.48, år 2020.

Informationen på denna sida uppdateras löpande, då läget snabbt kan förändras.

Har du frågor, utöver informationen nedan, inför ditt besök på Artipelag är du välkommen att kontakta oss via info@artipelag.se eller tel 08–570 130 00.

Helt stängt från 29 mars

Fr.o.m. söndagen den 29 mars stängt tillsvidare i väntan på mer information kring hur beslutet om samlingar på max 50 personer påverkar Artipelags verksamhet.

Informationen längre ner på denna sida gäller fram t.o.m. 28 mars.

Öppettider

Våra öppettider i utställningar, butik och Bådan Café & Konditori är numera torsdag till söndag kl 11–17. Vi har tillsvidare slutat med kvällsöppet på torsdagar, och Artipelag Restaurang och dess gastrobuffé håller stängt alla dagar.

Folksamlingar

Artipelag följer regeringens beslut i frågan om coronaviruset och säkerställer att museets antal samtidiga besökare inte överskrider 500 personer. Vi räknar antalet besökare som samtidigt vistas i våra lokaler och säkerställer att det totala antalet inte överskrider 500 personer. Denna rutin pågår så länge som myndigheter har begränsningarna i kraft.

Insatser för att förhindra trängsel

I Bådan Café & Konditori har vi utökat avstånden mellan bordsgrupperna samt öppnat upp vår stora uteservering. Vid beställning uppmanar vi alla gäster att hålla avstånd, och för att underlätta detta har vi i närheten av kassorna satt ut avståndsmarkeringar i golvet.

Bussar

Alla våra direktbussar till och från Artipelag är inställda från och med tisdagen den 24 mars 2020. Vi kan i dagsläget tyvärr inte ange ett datum för när direktbussarna börjar gå igen. Det går dock fortsatt fint att resa hit med lokaltrafik.

Att resa med SL från Slussen till Artipelag och vice versa tar cirka 35 minuter, om timingen är rätt. Resan börjar med buss 474 från Slussens bussterminal mot Mölnvik eller Hemmesta. Avstigning sker vid Värmdö marknad, där byte sker på motsatt sida vägen till buss 468 mot Hålludden. Gå av vid hållplats Hålludden. Sök fram lämpliga avgångar via SL:s hemsida.

Kommande evenemang

Bloom med Cirkus Cirkör, som skulle genomförts den 3–13 april, har blivit framflyttat. Nya datum meddelas inom kort. De som redan köpt biljetter kommer få mer information via e-post.

Övriga evenemang (konserter, samtalskvällar osv) som omfattar färre än 500 personer kommer att genomföras enligt plan. Om nya restriktioner uppkommer innan evenemangsdagen och då förhindrar ett genomförande så kommer evenemanget antingen flyttas fram eller ställas in.

Du som besökare

Vi uppmanar alla som har de minsta sjukdomssymtom att inte besöka Artipelag. Samma sak gäller för alla som befinner sig i de av Folkhälsomyndigheten utpekade risk– och åldersgrupperna.

Uteserveringen har öppnat

Uteserveringen tillhörande Bådan Café & Konditori har öppnat för säsongen.

Utöver de cirka 80 platserna på uteserveringen har vi ytterligare bordsgrupper vid pergolan.

Dessutom finns rastgrupper utspridda utmed strandpromenaden, och vid dessa är det ok att förtära medhavd matsäck.

Utställningsbakelsen är här

Till varje utställning tar vi fram en särskild bakelse vars utformning är inspirerad av konsten. Från och med den 8 mars finns bakelsen för Signature Women – 100 år på den svenska konstscenen till försäljning!

Chefskonditor Annie Hesselstad om skapelsen:

”Till en sådan bred utställning som Signature Women så var det en positiv nyhet att bli ihopkopplad med en av konstnärerna i utställningen: Åsa Jungnelius. Tillsammans med Åsa valde jag att utgå från hennes verk ”Porten” och ”Snäckan”, både färg- och formmässigt. Bakelsens bågar bildar tillsammans porten och innanför varje valv gömmer sig snäckans mittpunkt. Åsa beskriver bakelsen som ”en sommardröm” och smaken av hallon, hibiskus, mandel och vanilj leder tankarna till just sommaren.”

Bakelsen består av hallonbavaroise, hallongelé smaksatt med hibiskus och en glutenfri mandelbotten med mandelcrisp samt hibiskusglaze. Säljs i Bådan Café & Konditori (pris 85 kr).

Artikel om bakelsen i Besöksliv >>

Artipelag tilldelat priser

I undersökningen Stockholmarnas favoritmuseum 2020 intog Artipelag första plats i kategorin Bästa restaurang/café och andra plats i kategorin Trivsammaste miljön.

Undersökningen genomfördes av företaget Evimetrix mellan vecka 2 och 4, 2020, i en internetpanel.

Knappt 2 500 respondenter har tagit del av inbjudan och drygt 1 800 har besvarat enkäten. Alla har fått uttala sig om hur ofta man besöker vart och ett av de 35 undersökta museerna och de man besöker har man sedan fått fördjupande frågor om. Totalt säger sig Stockholmaren besöka 2,9 olika museer på ett år, 0,4 fler än för ett år sedan. Mätningen täcker in allmänheten, över 18 år som är bosatta i Stockholms län.

Läs mer om undersökningen och de olika kategorierna här >>

Nyöppning av Den vita bussen

Torsdagen den 13 februari är det nyöppning i vår Artbox av Jan Håfströms utställning Den vita bussen.

Den vita bussen visades i en första fas mellan den 19 oktober och 24 november 2019. Denna gång kommer utställningen visas t.o.m. den 18 mars 2020.

Läs mer om utställningen >>

Alla hjärtans dag-bakelse

Givetvis har vi likt tidigare år tagit fram en särskild bakelse till Alla hjärtans dag. Denna skapelse går att avnjuta i Bådan Café & Konditori mellan fredagen den 14 februari och söndagen den 16 februari 2020.

Årets version är en tartelette med hallonkompott, dulceycrémeux och hallonglaserad hallonmousse. Pris 70 kr.

Missa inte heller våra uppskattade semlor!

Kommande installation av Alexander Ekman

Den 23 oktober är det urpremiär på Artipelag för regissören och danskoreografen Alexander Ekmans nya dans- och filminstallation Vanmakt. Projektet har gjorts möjligt av Micael Bindefelds Stiftelse, som 2020 tilldelar Alexander dess årliga stipendium. 

Vad är det egentligen som får oss att antingen agera, vara tysta eller bara se på? Hur kan vi omvandla vanmakt och hjälplöshet till mod och civilkurage? I Vanmakt undersöker Alexander frågan om det egna ansvaret.

I en intervju i Svenska Dagbladet berättar Alexander om installationen.

– Det är en ny konstform. Vi kommer att vara i artbox i Artipelag. Tanken är att projicera film på alla väggar och framför dem, eller mot dem, skapa ögonblick av olika konstformer. Det kan vara dans, bilder, människor som deltar på olika sätt. En korsbefruktning mellan olika medier. Det ska vara ett system som pågår med delmoment som tillkommer och skapar nytt. Jag arbetar öppet nästan fram till premiären sista veckan i oktober. Detta är helt nytt, jag har aldrig gjort något liknande tidigare.

Micael Bindefelds Stiftelse delar varje år ut ett stipendium till stöd för de som har en vilja att kommunicera, ge information, bildsätta eller på annat sätt förmedla kunskap till en bred svensk publik med berättelser om Förintelsen. Det blir allt svårare att få vittnesmål från Förintelsens överlevare. Inom en snar framtid kommer inga vittnen finnas kvar i livet och därför är behovet av att förmedla deras berättelser viktigare än någonsin.

Stiftelsens motivering till valet av Alexander Ekman lyder:
”2020 års stipendium tilldelas koreograf och regissör Alexander Ekman för hans filminstallation om de stora och komplexa frågor som minnet av Förintelsen väcker. I detta konstprojekt utforskar Alexander vår vanmakt, vårt mod och vårt civilkurage och bjuder in såväl unga som vuxna till självreflektion om det egna ansvaret. På detta sätt hålls inte bara minnet av Förintelsen vid liv, utan projektet väcker också insikt om att det är möjligt för alla och envar att förhindra att något liknande någonsin sker igen.”

Alexander Ekman är en av vår tids absolut främsta koreografer. Han är verksam på de stora scenerna i Stockholm, Sydney, Paris, Berlin och New York och hyllas överallt för sina extraordinära och nytänkande verk.

Vanmakt har världspremiär den 23 oktober 2020 och kommer att pågå till den 22 november. Verket är under utveckling och det går därför inte att köpa några biljetter ännu. Mer information om verket och biljettförsäljning kommer under våren på Artipelags hemsida.

Bilden ovan: Micael Bindefeld, Alexander Ekman och Artipelags grundare Björn och Lillemor Jakobson.