Sångare och kammarorkester framför Mahlers epos Das Lied von der Erde

För alla som saknat den oersättliga upplevelsen av att se och höra Gustav Mahlers storslagna musik live, kom och upplev hans magnumepos Das Lied von der Erde i vår Artbox söndagen den 8 augusti. Kammarorkestern leds av dirigent Christian Karlsen och på sång hör vi hovsångare Michael Weinius (tenor) och Carina Vinke (alt). Dessutom genomförs den kombinerade musik- och konstupplevelsen Sounding paths samt barnföreställningen Eldflugan.

Köp biljetter >>

Das Lied von der Erde (”Jordens sång”) skrevs 1908–09 och har naturen i all sin mäktighet som fond för att väva samman ett musikaliskt drama om livets olika villkor. Efter ett och halvt år utan publika orkesterkonserter är vi på Artipelag oerhört stolta över att kunna erbjuda denna konsert med några av världens främsta Mahler-tolkare. Konserten, som är ca 90 minuter lång,  avslutar sommarens tre större konserter inspirerade av naturens element (jord, vind och vatten).

Sounding paths är en promenad där deltagarna får röra sig mellan konstverken i vår utomhusutställning Skulptur i natur och höra musiker framföra musik invid skulpturerna.

För de minsta ges popupföreställningen Eldflugan för barn på 3–6 år. Föreställningen sätter fokus på insekterna omkring oss och sammansmälter dans, dockteater, soundscapes och rumslig gestaltning för att skapa en fantasivärld som går att ta på, röra sig i och känna. Eldflugan följs av en workshop där barnen får bygga ett eget insektshotell att ta med hem.

Schema

Kl 11.30 – Barnföreställningen Eldflugan
Kl 14.30 – Barnföreställningen Eldflugan
Kl 15.15 – Sounding paths grupp 1 (ca 45 min promenad med musik)
Kl 15.45 – Sounding paths grupp 2
Kl 18.00 – Konserten Das Lied von der Erde inne i vår Artbox

Denna dag är designbutiken, utställningen Rolf Hanson – Retroactive och Bådan Café & Konditori öppet fram till konsertstart kl 18.00.

Biljetter och antal

Biljett köps separat till respektive programpunkt. Priser: Eldflugan 150 kr, Sounding paths 200 kr, konserten Das Lied von der Erde 300 kr.

Extrainsatta konsertbussar

Extrainsatta konsertbussar avgår från Cityterminalen, till Artipelag 17.15 och från Artipelag 19.45.

Köp biljetter >>

Boka konsertbuss >>

Nästan varje onsdag och söndag hela sommaren är det evenemang på Artipelag. Läs mer >>

Upplev en timme natt på Artipelag

Onsdagen den 11 augusti släcks ljuset i artboxen. I totalt mörker framförs den populära, och tidigare slutsålda, föreställningen En timme natt. Skådespelaren Etienne Glaser reciterar förinspelade texter till toner av violasten Göran Fröst och gitarristen Jacob Kellermann. 

Under stor del av föreställningen, som är en timme lång, råder totalt mörker i konsertsalen. Publiken kommer inte kunna se ens sin egen hand framför sig, utan tillgodogör sig denna musikaliska upplevelse främst genom hörseln. Ett slags sinnligt experiment där musiken ges extra stort utrymme genom det totala mörker som råder.
Förbered dig på en annorlunda musikupplevelse!

Köp biljetter >>

Föreställningen, som tidigare visats på teater Giljotin i Stockholm, har fått lysande recensioner av såväl DN som SvD.

”De spelar på insidan av huden, på insidan av ögonlocken. När Göran Fröst och Jacob Kellermann bjuder in till ’En timme natt’ kapitulerar sinnena.”
– Sofia Nyblom, Svenska Dagbladet

”En timme natt är en kammarmusikaliskt befriande fantasi att kontemplerande och kravlöst sjunka in i.”
– Johanna Paulsson, Dagens Nyheter

Göran Fröst, viola, har en lång bakgrund som kammarmusiker och solist i flera europeiska orkestrar och är sedan 2016 soloviolinist i Svenska kammarorkestern. Han uppmärksammas även mer och mer som tonsättare, bland annat har han komponerat verket ”Klezmer dances” för klarinettisten och brodern Martin Fröst.

Jacob Kellermann, gitarr, har etablerat sig som en av Sveriges mest aktiva och eftersökta gitarrister. Han har framträtt både som solist och kammarmusiker såväl nationellt som internationellt, och ingår även i den internationellt uppmärksammade duon KeMi tillsammans med Daniel Migdal. Hans senaste album tilldelades en Grammis samt utnämndes till årets klassiska album av DN.

Konserten genomförs i vår Artbox kl 18.00.
Pris: 250 kr.

Köp biljetter >>

 

Designbutiken, utställningen Rolf Hanson – Retroactive och Bådan Café & Konditori har öppet fram till konsertstart denna dag.
Dessutom finns extrainsatta bussar både till och från Artipelag med avgångstid kl 17.15 till Artipelag och kl 19.15 från Artipelag.

Boka bussbiljett >>

Varje onsdag och söndag hela sommaren är det evenemang på Artipelag. Läs mer >>

Bach under bar himmel

Den internationellt erkände violinisten Christian Svarfvar besöker Artipelag tillsammans med pianisten och kompositören Johan Ullén på söndag 22 augusti. Uppbackade av en stråkkvartett framför de en modern tolkning av Bachs violinkonserter.

Infinite Bach djupdyker i Johan Sebastian Bachs fyra violinkonserter. Originalverket har omarbetats av Johan Ullén och innehåller associationer till såväl filmmusik, populärkultur och minimalism – men fortfarande med en stadig grund i Bachs estetik.

Konserten, som är ca 40 minuter lång, genomförs vid två tillfällen på vår takterrass – kl 13.00 och kl 15.00.
Pris: 200 kr.

Köp biljetter >>

Varje onsdag och söndag hela sommaren är det evenemang på Artipelag. Läs mer >>

Popupföreställningen Eldflugan

Eldflugan sätter fokus på insekterna omkring oss och sammansmälter dans, dockteater, soundscapes och rumslig gestaltning för att skapa en fantasivärld som går att ta på, röra sig i och känna.

Popupföreställningen, som är för barn på 3–6 år, följs av en workshop där barnen får bygga ett eget insektshotell att ta med hem.

Eldflugan sker inomhus vid två tillfällen under dagen (se tider nedan) och är ca 60 minuter lång, inklusive workshop.

Pris 150 kr per barn. Deltagargräns max tio barn per tillfälle (en medföljande vuxen behöver närvara utan kostnad under hela tiden). Vid frågor vänligen kontakta info@artipelag.se.

Boka platser >>

Kommande datum

Onsdag 4 augusti kl 13.00 och kl 15.00
Söndag 8 augusti kl 11.30 och kl 14.00
Söndag 15 augusti kl 11.30 och kl 14.00

Eldflugan är skapad av Anke Laerenbergh, dansare är Ida Hellsten och Elin Dimberg, musik av Gus Loxbo. Foto ovan av Elie Kellermann.

Konsert inspirerad av vinden och tonsatta vandringar i skulpturparken

Söndagen den 18 juli är det ett av naturens element som är temat för dagens konsert. Vi gästas då av en konstellation av jazz- och folkmusiker som spelar tillsammans i ett genreöverskridande möte inspirerat av vinden. Dessutom genomförs den kombinerade musik- och konstupplevelsen Sounding paths.

Köp biljetter >>

Deltagande musiker i konserten är Emilia Amper (sång och nyckelharpa), Cissoko Sousou (sång och kora), Robin Cochrane (slagverk), Lisa Grotherus (saxofon och klarinett), Oskar Lindström (piano), SugarRay Napunyi (elbas) och Christoffer Nobin (kompositör, uruppförande av nytt verk). Konserten ges i samarbete med Unga tankar om musik.

Sounding paths är en promenad där deltagarna får röra sig mellan konstverken i vår utomhusföreställning Skulptur i natur och höra när ovan nämnda musiker framför musik invid skulpturerna.

Schema

Kl. 14.00 – Sounding paths grupp 1 (ca 45 min promenad med musik)
Kl. 14.30 – Sounding paths grupp 2
Kl. 16.00 – Musikaliska vindar konsert inne i vår Artbox

Biljetter och antal

Biljett köps separat till respektive programpunkt. Priser: Sounding paths 200 kr, Musikaliska vindar 150 kr.

Köp biljetter >>

Varje onsdag och söndag hela sommaren är det konserter på Artipelag. Läs mer >>

 

Utställningsbakelse till Rolf Hanson – Retroactive

Till utställningen Rolf Hanson – Retroactive har vår chefskonditor Annie Hesselstad tagit fram en bakelse som inspirerats av konsten.

Bakelsen är en mjölkchokladbavaroise med aprikoskompott smaksatt med vanilj, hasselnötscrisp och hasselnötsbotten med brynt smör. Den säljs under utställningsperioden (6 juni till 28 november 2021) i Bådan Café & Konditori och kostar 75 kr.

– Att skapa en bakelse utifrån Rolf Hansons kändes till en början lite av en utmaning. Jag hittade mönster och former i många verk som jag försökt återskapa i bakelsens olika nivåer, likt många av trapporna som syns i utställningen. Smakerna har kommit till från färgerna i konsten och dekorens form är inspirerade av mönstren i verken, berättar Annie.

Den utställningsbakelseerfarne kanske även hittar en viss retroaktivitet, både i utseende och smak, till tidigare utställningars bakverk.

Läs mer om utställningen >>

Orkestern Gränslandet spelar Sibelius och Mozart

Söndagen den 4 juli gästspelar den hyllade festivalen Gränslandet med en orkester om 17 musiker ledd av dirigenten Christian Karlsen. Dessutom genomförs den kombinerade musik- och konstupplevelsen Sounding paths samt barnföreställningen Eldflugan.

Köp biljetter >>

Orkestern kommer framföra verk av bland annat Sibelius, Mozart och Takemitsu. Gränslandet är ett musikaliskt projekt som jobbar för att sprida klassisk musik till unga och deras framträdande i vår Artbox kommer att bli en storslagen upplevelse.

Sounding paths är en promenad där deltagarna får röra sig mellan konstverken i vår utomhusföreställning Skulptur i natur och höra när medlemmar från Gränslandet framför musik invid skulpturerna.

För de minsta ges popupföreställningen Eldflugan för barn på 3–6 år. Föreställningen sätter fokus på insekterna omkring oss och sammansmälter dans, dockteater, soundscapes och rumslig gestaltning för att skapa en fantasivärld som går att ta på, röra sig i och känna. Eldflugan följs av en workshop där barnen får bygga ett eget insektshotell att ta med hem.

Schema

Kl. 11.30 – Eldflugan (30 min föreställning, 30 min workshop)
Kl. 13.00 – Gränslandet orkester i Artbox (30 min konsert)
Kl. 14.00 – Sounding paths (45 min promenad med musik)
Kl. 14.30 – Eldflugan
Kl. 16.00 – Gränslandet orkester i Artbox

Biljetter och antal

Biljett köps separat till respektive programpunkt. Priser: Gränslandet orkester 150 kr, sounding paths 200 kr, Eldflugan 150 kr (en vuxen kan medfölja per barn). Max antal per föreställning: Gränslandet orkester 50 personer, sounding paths 10 personer, Eldflugan 10 barn (en medföljande vuxen behöver närvara utan kostnad under hela tiden).

Köp biljetter >>

Varje onsdag och söndag hela sommaren är det konserter på Artipelag. Läs mer >>

Hur corona påverkar Artipelag

Artipelag är fr.o.m. april 2021 öppet både inom- och utomhus tisdag–söndag kl 11–17.

Vårt öppethållande genomförs inom de ramar och riktlinjer som Folkhälsomyndigheten satt för museer och folksamlingar. Den öppna verksamheten består just nu av Bådan Café & Konditori, ett utecafé, designbutiken, utomhusutställningen Skulptur i natur, inomhusutställningen Rolf Hanson – Retroactive, ett omfattande konsertprogram, direktbussar från centrala Stockholm, båtturer från Nybrokajen samt promenadstråken i Artipelags omgivningar. Även skogsbad samt växtpromenader genomförs.

Inomhusutställningen har digitala besöksräknare som säkerställer att antalet samtidiga besökare inte överstiger 200 personer (utställningsytan är drygt 2 000 m²). Vår personal kommer även motverka att trängsel uppstår.

Artipelag Restaurang, där vi vanligtvis serverar en gastrobuffé, är tillsvidare stängd. Vår verksamhet med möten, event, bröllop, fotograferingar och privata fester är inte aktiv under pandemin.

Vi följer Folkhälsomyndighetens och Visitas direktiv och rekommendationer för att göra ett besök på Artipelag så säkert som möjligt. Har du frågor, utöver informationen ovan, inför ditt besök på Artipelag är du välkommen att kontakta oss via info@artipelag.se eller tel 08–570 130 00.

Vårens blommor

Besöker du Artipelag under våren har du möjlighet att verkligen uppleva hur naturen går från kal och kall till varm och grön.

Se hur knoppar brister ut i blom och hur vårblommor som styvmorsviol, vitsippa och svalört tittar upp ur jorden – vissa ses här och där, andra täcker hela fält med sin färggranna prakt. Vi rekommenderar att du tar en långsam promenad utmed vår strandpromenad, antingen med start uppe vid ängen nära parkeringen vid namn Lillemor, eller att du börjar turen uppe vid byggnadens sjöentré.

Var dock noga med att inte trampa på blommorna, eller rycka dem ur marken.

På bilden ses styvmorsviol, svalört och vitsippa, fotograferade i mitten av maj.

Smaka vår mors dag-bakelse

Till mors dag 2021 har vår konditor Annie Hesselstad tagit fram en härlig bakelse för alla mödrar och dem som firar dessa.

Bakelsen består av yoghurtmousse, rödavinbärskompott, pistagemarängbotten och pistagecrisp. Den finns att köpa i Bådan för 65 kr fredag–söndag den 28–30 maj.