Artipelag tilldelat priser

I undersökningen Stockholmarnas favoritmuseum 2020 intog Artipelag första plats i kategorin Bästa restaurang/café och andra plats i kategorin Trivsammaste miljön.

Mer information kommer inom kort.

Utökat utbud i Bådan

Under omhängningsperioden fram till Signature Women öppnar den 8 mars är gastrobuffén i Artipelag Restaurang stängd på vardagar. Dock utökar vi under denna period utbudet i Bådan Café & Konditori.

Bådan Café & Konditori erbjuder dessa veckor en kall buffé med bland annat sill, sallader, kallskuret och ostar. Dessutom är den ordinarie menyn utökad med tre veckans rätter – en vegetarisk, en fisk och en kött. Utöver detta serveras som vanligt matiga smörgåsar, sallader, bakverk, hamburgare med mera.

Gastrobuffén i Artipelag Restaurang håller öppet lördagar och söndagar. Från och med måndagen den 9 mars kommer den åter vara öppen alla veckans dagar.

Nyöppning av Den vita bussen

Torsdagen den 13 februari är det nyöppning i vår Artbox av Jan Håfströms utställning Den vita bussen.

Den vita bussen visades i en första fas mellan den 19 oktober och 24 november 2019. Denna gång kommer utställningen visas t.o.m. den 18 mars 2020.

Läs mer om utställningen >>

Alla hjärtans dag-bakelse

Givetvis har vi likt tidigare år tagit fram en särskild bakelse till Alla hjärtans dag. Denna skapelse går att avnjuta i Bådan Café & Konditori mellan fredagen den 14 februari och söndagen den 16 februari 2020.

Årets version är en tartelette med hallonkompott, dulceycrémeux och hallonglaserad hallonmousse. Pris 70 kr.

Missa inte heller våra uppskattade semlor!

Kommande installation av Alexander Ekman

Den 23 oktober är det urpremiär på Artipelag för regissören och danskoreografen Alexander Ekmans nya dans- och filminstallation Vanmakt. Projektet har gjorts möjligt av Micael Bindefelds Stiftelse, som 2020 tilldelar Alexander dess årliga stipendium. 

Vad är det egentligen som får oss att antingen agera, vara tysta eller bara se på? Hur kan vi omvandla vanmakt och hjälplöshet till mod och civilkurage? I Vanmakt undersöker Alexander frågan om det egna ansvaret.

I en intervju i Svenska Dagbladet berättar Alexander om installationen.

– Det är en ny konstform. Vi kommer att vara i artbox i Artipelag. Tanken är att projicera film på alla väggar och framför dem, eller mot dem, skapa ögonblick av olika konstformer. Det kan vara dans, bilder, människor som deltar på olika sätt. En korsbefruktning mellan olika medier. Det ska vara ett system som pågår med delmoment som tillkommer och skapar nytt. Jag arbetar öppet nästan fram till premiären sista veckan i oktober. Detta är helt nytt, jag har aldrig gjort något liknande tidigare.

Micael Bindefelds Stiftelse delar varje år ut ett stipendium till stöd för de som har en vilja att kommunicera, ge information, bildsätta eller på annat sätt förmedla kunskap till en bred svensk publik med berättelser om Förintelsen. Det blir allt svårare att få vittnesmål från Förintelsens överlevare. Inom en snar framtid kommer inga vittnen finnas kvar i livet och därför är behovet av att förmedla deras berättelser viktigare än någonsin.

Stiftelsens motivering till valet av Alexander Ekman lyder:
”2020 års stipendium tilldelas koreograf och regissör Alexander Ekman för hans filminstallation om de stora och komplexa frågor som minnet av Förintelsen väcker. I detta konstprojekt utforskar Alexander vår vanmakt, vårt mod och vårt civilkurage och bjuder in såväl unga som vuxna till självreflektion om det egna ansvaret. På detta sätt hålls inte bara minnet av Förintelsen vid liv, utan projektet väcker också insikt om att det är möjligt för alla och envar att förhindra att något liknande någonsin sker igen.”

Alexander Ekman är en av vår tids absolut främsta koreografer. Han är verksam på de stora scenerna i Stockholm, Sydney, Paris, Berlin och New York och hyllas överallt för sina extraordinära och nytänkande verk.

Vanmakt har världspremiär den 23 oktober 2020 och kommer att pågå till den 22 november. Verket är under utveckling och det går därför inte att köpa några biljetter ännu. Mer information om verket och biljettförsäljning kommer under våren på Artipelags hemsida.

Bilden ovan: Micael Bindefeld, Alexander Ekman och Artipelags grundare Björn och Lillemor Jakobson.

Garnfestival i vår Artbox

Stockholms första garnfestival äger rum i vår Artbox den 25–26 april 2020.

En helg helt fokuserad på garn i alla färger och former. Workshops. Spännande möten med entusiaster. Allt inramat av vacker skärgårdsnatur.

Biljetter beräknas finnas till försäljning i början av februari.

Läs mer om arrangören och arrangemanget >>

Fornasetti-verkstad

Gör en egen Fornasetti-tallrik! Alla lördagar och söndagar fram t.o.m. 26 januari arrangerar vi en kreativ verkstad i anslutning till familjevisningen kl 11.30 av utställningen FORNASETTI Inside Out Outside In.

Med porslinsmåleri utforskar vi Fornasettis sätt att förändra en yta genom dekoration. Verkstaden handleds av en av våra konstguider och denne inspirerar och instruerar deltagarna till att göra sina egna tolkningar av Fornasetti-motiv som fiskar, katter, fjärilar, händer och ansikten.

Med porslinspenna på tallrik befästs motivet på plats genom att först torka i 5-10 minuter för att sedan brännas i 160 grader under 25 minuter i ugnen hemma. Självklart kommer även teckningsmaterial finnas till hands, med Fornasetti-siluetter att färglägga.

Verkstaden sker utanför entrén in till utställningen och är riktad till barn på sju år och uppåt. Den kostar inget för barnen (den vuxne behöver dock biljett till konsthallen) och genomförs alla helger fram t.o.m. den 26 januari då utställningen avslutas. Start kl 11.30 med en ca femton minuter lång familjevisning följt av 30-45 minuters verkstad. Maximalt antal är 10 barn. Ingen föranmälan, först till kvarn gäller. En vuxen behöver närvara vid barnets sida under den inledande familjevisningen inne i utställningen, och kan i mån av plats även sitta vid barnets sida under själva verkstaden.

Efter verkstaden är avslutad så startar en öppen verksamhet med färgpennor, papper och Fornasetti-pyssel.

Art.Pass-erbjudande under januari

Under januari kan alla innehavare av ett Art.Pass få en kopp gratis kaffe i Bådan Café & Konditori på Artipelags entréplan.

Vårt kaffe kommer från Kersh Kafferosteri som är ett lokalt rosteri här i Gustavsberg. De rostar kaffebönor som kommer från enskilda gårdar, kooperativ eller områden där kaffebären vuxit och förädlats under schyssta omständigheter för både bönderna och miljön.

Erbjudandet gäller endast för bryggkaffe och en kopp med påtår. Ett giltigt Art.Pass behöver visas upp för att ta del av erbjudandet.

Förkortad restid med lokaltrafiken

Söndagen den 15 december 2019 ändrades dragningen för SL:s buss 468. När resenärer nu kommer med buss från Slussen är det inte längre nödvändigt att åka hela vägen till Gustavsbergs centrum för att byta till bussen mot Artipelag.

Nu kan byte till linje 468 ske redan vid Värmdö marknad, som är den första hållplatsen efter att linje 474 nått Värmdö och lämnat motorvägen. Detta kortar restiden från Slussen till Artipelag med cirka 15 minuter – resan tar nu cirka 35 minuter, jämfört med tidigare cirka 50 minuter.

Notera att buss 468 mot Artipelag avgår från hållplatsen på motsatt sida av vägen. Efter avstigning behöver ni alltså korsa övergångsstället för att hamna rätt.

Tidtabell för buss 468 kan ses på SL:s hemsida. Vänligen planera din resa, så att din buss från Slussen matchar avgångarna mot Artipelag från Värmdö marknad.

Våra direktbussar fortsätter gå som vanligt med dagliga avgångar från Vasagatan 24.

Höst och vinter i pergolan

I vår inglasade pergola, som ligger precis utanför vår entré som vetter mot Baggensfjärden, har vi samlat ett urval av de växter som frodas i Artipelags omgivningar.

Ta chansen att lära dig mer om naturen!