Björn Jakobson om Artipelags tillkomst

Lördagen den 3 juni 2017 höll Artipelags grundare Björn Jakobson en öppen föreläsning i vår Artbox om Artipelags bakgrund och tillkomst. Föredraget spelades in och kan nu ses av alla på nätet.

Hör hela historien från den första idén till att dörrarna slogs upp den 3 juni 2012 då utställningen Platsens själ öppnade.

Utställningsbakelse för Margiela – Åren med Hermès

Som brukligt har vi till höst- och vinterutställningen tagit fram en bakelse inspirerad av Margiela – Åren med Hermès.

Det är en delikat anrättning med mjölkchokladbavaroise gjord på Valrhona Jivara, havtornskompott, salt smörkola och brownie med chokladcrisp på solroskärnor och kakaonibs. Finns till försäljning i Bådan Café & Konditori för 85 kr från med utställningens öppning fredagen den 26 oktober 2018.

Våra konditorer Fredrik Otterberg och Annie Hesselstad om bakelsen:

”Vår första tanke var självklart något elegant, lyxigt och genomtänkt ner till minsta detalj. Vi ville precis som i utställningen kombinera Hermès orangea värld med Margielas vita värld. Den orangea delen som grund för modehuset Hermès tidlösa elegans och det den vita färgen på ett hörn som symboliserar Margielas avantgardism.”

I videon nedan träffar Annie Hesselstad matgeeken Johan Hedberg och berättar om bakelsen.

Välgörenhetsevent med fokus på träning den 24 november

Den 24 november 2018 är Artipelag medarrangör av välgörenhetseventet Move by Heart. Idén bakom eventet är att 100% av intäkterna går till välgörenhetsorganisationer som skapar skillnad för barn i Sverige och runt om i världen. Denna gång går alla intäkter till barnrättsorganisationen ECPAT.

Move by heart startades av Rebecca Krantz i liten skala 2014 (då gick alla intäkter oavkortat till UNICEF). Denna gång har Rebecca valt att alla intäkter ska gå till barnrättsorganisationen ECPAT och deras förbyggande arbete för att sexuella övergrepp mot barn ska stoppas innan de begås.

– Jag har alltid engagerat mig för barns rätt till trygghet och värme. Med min bakgrund som dansare / instruktör, coach och projektledare vill jag bidra med det jag kan för att göra skillnad. Genom att jag har fått sponsring av lokal, scen, anmälningsverktyg mm, är det möjligt att skänka 100% av intäkterna, vilket är grundtanken med hela eventet, säger Rebecca.

Vinst till välgörenhet
Upplägget är enkelt. Du anmäler dig till en dag fullspäckad av träning, inspiration och föreläsningar. All vinst går till organisationen som arbetar för att bekämpa sexhandel med barn i världen.

Move by Heart – till förmån för sexuellt utsatta barn

Plats: Artipelag, Gustavsberg. (20 min från Stockholm City)
Tid: Lördag 24 november kl 10.00 – 17.00 (registrering från kl 09.00)
Gåva till ECPAT: 500 kr (inkl.moms). Betalas in efter att du fått betalningsinformation via bekräftelsemejl.
Schema:
 Tobias Karlsson (Let´s Dance), Åsa Fornander (Nike Master Trainer), Frida Lindström (UCSP), Norberto Lacourt och Niloo Lopez.
Föreläsare: Kostföreläsare, Leg. dietist Jill Holmström.
Konferencier: Journalisten och författaren Caroline Engvall.

ANMÄL DIG HÄR >>


Tillbaka till Artipelags startsida >>

Sista veckan med Bloomsbury Spirit

Nu är vi inne i sista veckan för vår huvudutställning Bloomsbury Spirit som avslutas söndagen den 30 september 2018. Ta chansen att se utställningen för första gången, eller en andra gång om du redan varit här.

Testa gärna vår uppskattade utställningsbakelse Little Henry’s Honey Cake, på bild ovan, som nu snart försvinner från menyn. Lördagen den 29 september öppnar Artipelag redan kl 10, en timme tidigare än vi vanligen öppnar.

Båtar och bussar
Kommande helg är även sista möjligheten för i år att åka med Strömma Kanalbolagets reguljära turer till Artipelag. Läs mer och boka på vår sida för båttrafiken.
Avslutningshelgen sätter vi in fler direktbussar, så besökare lättare kan ta sig till och från Artipelag.

Utomhusutställning och buffé i Artipelag Restaurang
Notera att det denna vecka inte bara avslutas saker – utomhusutställningen Omvägar fortsätter till söndagen den 4 november. Fredag denna vecka (28 september) öppnar även vår utställning med mottagaren av årets Fredrik Roos-stipendium. Vill ni äta buffé i Artipelag Restaurang rekommenderar vi att ni bokar ett bord.

Öppettider sista helgen

Lördagen den 29 september kl 10-18
Söndagen den 30 september kl 11-18

Varmt välkomna!


Tillbaka till startsidan >>

Björn Jakobson debuterade som sommarvärd

Den 13 juni presenterades årets sommarpratare i Sommar i P1 i en direktsänd livesändning från Berwaldhallen. I år debuterar Artipelags grundare Björn Jakobson som en av årets sommarvärdar 2018.

Mitt program handlar om vad jag lärt mig om barn och av barn och att jag har grundat två företag. Det blir vidare även några okända anekdoter om Evert och Sven-Bertil Taube.” 

Måndagen den 6 augusti kl 10 sänds avsnittet. Läs mer om Björn och bakgrunden till Artipelag här >>

Foto: Mattias Ahlm, Sveriges Radio

Läs mer på Sveriges Radios hemsida >>
Tillbaka till Artipelags startsida >>

Ekologisk öl med slånbärssmak

Tillsammans med närliggande Värmdö Bryggeri har Artipelag tagit fram en helt ny ölsmak. Låt oss presentera Artipelag Ekologisk Lager med smak av slånbär.

Ölen, som är en lager, innehåller slånbär som vi plockat för hand i våra omgivningar kring Artipelag. Saften från bären har tillsatts i ölen. Smaken beskrivs som lätt, blommig, söt och frisk av Artipelags sommelier Tim Good, som har varit med i processen och dessutom plockat slånbären för hand.
– Ölen ska avnjutas vid 8–10°, gärna i lugn och ro, säger Tim.

Slånbär – taggiga och oätliga bär

Att brygga öl kan ta allt från fyra veckor och upp till ett halvår eller flera år. Det beror helt och hållet på vilken sorts öl och vad för ingredienser ölen ska bestå av. Slånbären i Artipelags öl är plockade på senhösten. De växer i kustlandskapet som omger Artipelag och hör till familjen ros vilket syns på deras vassa taggar och buskiga snår. De blommar från maj till juni med vackra vita, små blommor. I september är de redo att bli plockade men smakar dessvärre inte så gott färska. Bäst kommer smaken fram när bären kokas.

Artipelag Ekologisk Lager med smak av slånbär säljs endast i Artipelag Restaurang och i Bådan Café & Konditori. Välkomna att prova!

Närproducerat öl

Värmdö Bryggeri grundades av några barndomsvänner 2012 och huserar i Säbyviken på Ingarö i Stockholms skärgård och är helt enkelt ett riktigt skärgårdsbryggeri. Lokalen rymmer även ett äppelmusteri.

Tillbaka till Artipelags startsida >>

Tillbaka till Artipelag Möten & Events startsida >>

Kontantfria kassor

Från och med den 1 juni 2018 går vi över till kontantfria kassor.

Vi accepterar likt tidigare bankkort och kreditkort från VISA, Mastercard och American Express.

Vid frågor vänligen kontakta artipelag@artipelag.se.

Förlängda öppettider och fler bussar

Nu när solen lyser fler timmar och värmen är på väg passar vi på att utöka våra öppettider och inför fler direktbussar till och från Artipelag.

Från och med helgen den 5–6 maj 2018 förlänger vi öppethållandet på lördagar och söndagar med en timme och stänger först kl 18.00. Öppnar gör vi som vanligt kl 11.00.

I och med detta inför vi en extra avgång från Vasagatan till Artipelag kl 14.35 och en extra avgång från Artipelag kl 18.00.

Läs mer om våra direktbussar >>

Se våra fullständiga öppettider >>

Artipelag – Stockholmarnas trivsammaste museum

Den 22 februari 2018 presenterades vinnarna av årets upplaga av undersökningen Stockholmarnas favoritmuseum. Artipelag tilldelades första pris i kategorin trivsammaste miljö och andra pris i kategorin bästa restaurang/café.

I undersökningen värderades 38 museum i länet av drygt 1500 stockholmare. Deltagarna har fått uttala sig om hur ofta de besöker vart och ett av de 38 undersökta museerna och därefter fått fördjupande frågor om de museum som man har besökt. Mätningen täcker in allmänheten, över 18 år, som är bosatta i Stockholms län.

På plats att ta emot priserna var Riitta Östberg, Artipelags VD och Emelie Sandvall, Artipelags källarmästare.

Sista helgen för Bigert & Bergström – I stormens öga

Söndagen den 25 februari 2018 är sista dagen Bigert & Bergström – I stormens öga har öppet. Lördagen den 24 februari förlänger vi öppettiderna samt sätter in extra direktbussar. Ta även tillfället i akt att se Artipelags nya utställningsserie Ateljébesök, där Jan Håfström är först ut med sin nya verksserie The Making of a Prophet, samt njut av en härlig brunch uppe i Artipelag Restaurang. Under helgen är Solar Egg öppet för bastubad. 

Lördagen 24 februari

Utökade öppettider

Lördagen den 24 februari utökar vi öppettiderna i utställningen, butiken samt i Bådan Café & Konditori till kl. 10.00–18.00. I Artipelag Restaurang serveras en ljuvlig brunchbuffé mellan kl. 11.30–16.00. Utöver vår brunchbuffé serverar vi vårt ordinarie caféutbud med bakelser, matiga smörgåsar och enklare rätter i Bådan Café & Konditori.

Bussar från Stockholm till Artipelag och tillbaka

Under dagen sätter vi in extra bussar från Stockholm till Artipelag samt tillbaka. Bussarna avgår från Vasagatan till Artipelag. Returbiljetten kostar 50 kr och köpes i Artipelags informationsdisk.

Läs mer om bussarna samt se avgångstider >>

Bigert & Bergström – I stormens öga

Utställningen Bigert & Bergström – I stormens öga kan ses mellan 10.00–18.00. Under dagen håller våra konstvärdar kortare introduktioner av utställningen.

Läs mer om utställningen samt om tider för introduktioner >>

Ateljébesök: Jan Håfström

I foajén visas Artipelags nya utställningsserie Ateljébesök som presenterar tidigare osedda verk av aktuella samtidskonstnärer. Först ut att synas i Ateljébesök är Jan Håfström som medverkar med den nya serien The Making of a Prophet. Utställningen har fri entré och öppnar torsdagen den 22 februari.

Solar Egg

Det prisbelönta verket tillika bastun Solar Egg av Bigert & Bergström för Riksbyggen är öppet för bastubad under helgen. För att basta i ägget krävs en utställningsbiljett, anmälan för drop-in tider sker på plats mellan kl. 11.00–16.00. Solar Egg finns tillgängligt att beskåda på Artipelag till och med 4 mars 2018.

Läs mer om Solar Egg och bastubad >>

Söndag 24 februari

Bigert & Bergström – I stormens öga

Utställningen Bigert & Bergström – I stormens öga kan ses i konstmuseet mellan 11.00–17.00. Under dagen håller våra konstvärdar kortare introduktioner av utställningen.

Läs mer om utställningen samt om tider för introduktioner >>

Ateljébesök: Jan Håfström

I foajén visas Artipelags nya utställningsserie Ateljébesök som presenterar tidigare osedda verk av aktuella samtidskonstnärer. Först ut att synas i Ateljébesök är Jan Håfström som medverkar med den nya serien The Making of a Prophet. Utställningen har fri entré och öppnar torsdagen den 22 februari.

Solar Egg

Det prisbelönta verket tillika bastun Solar Egg av Bigert & Bergström för Riksbyggen är öppet för bastubad under helgen. För att basta i ägget krävs en utställningsbiljett, anmälan för drop-in tider sker på plats mellan kl. 11.00–16.00. Solar Egg finns tillgängligt att beskåda på Artipelag till och med 4 mars 2018.

Läs mer om Solar Egg och bastubad >>

Bussar från Stockholm till Artipelag och tillbaka

Under dagen avgår bussar från Stockholm till Artipelag samt tillbaka. Bussarna avgår från Vasagatan till Artipelag. Returbiljetten kostar 50 kr och köpes i Artipelags informationsdisk.

Läs mer om bussarna >>