Hoppa till innehåll

Skulptur i natur

Utställning i det fria
Permanent utställning
Skulptur – Bigert & Bergström: Solar Egg

Entré

Vuxna och studerande
50 kr
Art.Pass-innehavare
Gratis
Unga (0-17 år)
Gratis

Skulptur i natur är Artipelags permanenta utomhusutställning. Verken går att se utmed promenadstråk i de omgivande skogarna och ängarna, vid strandkanten och på entrégården.

Som namnet antyder handlar Skulptur i natur om det samspel som uppstår när konst placeras i naturen och inte som brukligt i den neutrala vita kuben. Ett samspel som alltid varit av stor vikt på Artipelag, inte enbart via konstens placering utan även genom arkitekturen och sättet naturens element både tar plats inomhus och släpps in genom väggar och tak.

Skulptur i natur inkluderar konstverk av nordiska såväl som internationella konstnärer. I den permanenta samlingen ingår Jaume Plensa, Maria Miesenberger, Berlinde De Bruyckere, Lars Nilsson, Klara Kristalova, Joel Fisher och Per Kirkeby m fl.

Skulptur i natur är en pågående process och det tillkommer kontinuerligt nya verk, både permanenta och inlånade. Dessutom flyttas verk med jämna mellanrum till nya omgivningar för att skapa nya sammanhang och upprätthålla utställningens dynamiska format.

Skulpturparkens nya konstverk

Bigert & Bergströms Solar Egg presenteras som en permanent skulptur i Skulptur i natur. Dess placering, på en berghäll invid Baggensfjärdens vattenbryn, tros bli ett landmärke för Artipelags besökare, vare sig de kommer landvägen eller med båt.

Första gången Solar Egg visades på Artipelag var i samband med konstnärsduon Bigert & Bergströms utställning 2017. När skulpturen nu återuppförs är det som en skulptur i den permanenta utomhusutställningen Skulptur i natur.

Solar Egg producerades ursprungligen av konstnärsduon Bigert & Bergström (Mats Bigert, f.1965 och Lars Bergström f.1962) på uppdrag av Riksbyggen och placerades i Kiruna. Skulpturen var då en social skulptur i form av en bastu, där Kirunas invånare kunde träffas och diskutera den stadsomvandling som staden stod inför i samband med utvidgningen av järnmalmsbrytningen.

Skulptur – Bigert & Bergström: Solar Egg
Skulptur – Bigert & Bergström Solar Egg

Bigert & Bergströms konstnärskap är förankrat i historiska och naturvetenskapliga teorier, ofta med koppling till samhällsfrågor och klimatförändring. Den konceptuella dimensionen placerar deras verk i skärningspunkten mellan människa, natur och teknik. Med storskaliga installationer och skulpturer skapar duon en visuell ingång till komplicerade frågor som inte bara består av vetenskapliga utsagor. Deras verk har en förmåga att engagera våra sinnen och kräver ett aktivt deltagande ­­från publiken.

Praktisk information

Minnesmärke – Per Kirkeby
Kvinnlig energipunkt – Ulrika Sparre
Pojke – Lars Nilsson
Rodt – Berlinde De Bruyckere