Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Imagine Van Gogh

Immersiv konstupplevelse i Artboxen
29 juni – 13 oktober 2024

Välkommen in i van Goghs fantastiska värld. Låt dig översköljas av de berömda konstverken som projiceras på väggar, golv och skärmar i Artipelags stora Artbox. En mäktig upplevelse som förhöjs av lokalens rymd på hela 1 200 kvadratmeter och klassisk musik av kompositörer som Mozart, Bach och Satie. I denna djupdykning av van Goghs universum tar skaparna av Imagine Van Gogh bort ramarna och låter dig upptäcka verken på ett helt nytt sätt, i en audiovisuell, immersiv upplevelse som passar alla åldrar.

Information

Vuxen (18 år+): från 260 SEK
Senior (65 år+): från 240 SEK
Student: från 240 SEK
Barn (5–17 år): från 195 SEK
Art.Pass-medlemmar: från 150 SEK*
*= Du behöver giltigt Art.pass att visa upp i entrén tillsammans med denna biljett.
Kod erhålles via nyhetsbrev till Art.Pass-innehavare.

Boka specifik entrétid
För dig som vill besöka utställningen en specifik tid under dagen. Dessa biljetter har lägst pris.


Boka en flexibel tid
För dig som vill besöka utställningen när som helst under dagen du bokar.


OBS! Om ni även lägger till konstutställningen, I Follow the Sun, så är öppettiderna  i konsthallen 11.00 –  17.00.

29 juni – 13 oktober

Upplevelsen tar ungefär en timme beroende på hur mycket tid du som besökare vill spendera i de olika delarna. Det går också bra att stanna längre om du vill. Insläppen sker varje halvtimme för att det ska bli ett lagom antal besökare samtidigt. Välj entrétid vid bokning av biljett eller välj flexbiljett som gör att du kan gå in när du vill på vald dag.

 

Upplevelsen passar alla åldrar, men är kanske bäst från 5 år och uppåt. Upplevelsen kan uppskattas av alla, oavsett förkunskap om van Gogh, hans konstnärskap och målningar.

Artboxen

Besöksadress
Artipelagstigen 1
134 40 Gustavsberg

Imagine van Gogh innehåller starkt ljus som kan orsaka obehag för personer med ljuskänslig epilepsi.

Följande dagar visas ej Imagine Van Gogh på Artipelag.

28 augusti
29 augusti
2  – 6 september
17 – 18 september

 

Om konstupplevelsen

Med sina dramatiska penseldrag och skarpa färger hade Vincent van Gogh ett helt unikt uttryck. I Imagine Van Gogh kliver du rakt in i världskända motiv som Stjärnenatt, Solrosor och Irisar. Upplevelsen förstärks ytterligare av Artboxens imponerade takhöjd på 12 meter och musik av Mozart, Bach, Saint-Saëns, Delibes och Satie.

Vincent van Gogh var en postimpressionistisk konstnär och en av expressionismens främsta pionjärer. Han är vida känd för sin konstnärliga gärning. Under knappt ett decennium som aktiv konstnär skapade han över 2 000 konstverk, varav ca 900 oljemålningar. van Goghs distinkta stil kännetecknas av impulsiva, fylliga penseldrag, klara färger, glödande landskap, uttrycksfulla porträtt och livfulla stilleben.

Upplevelsen börjar i det pedagogiska rummet där man får veta mer om van Gogh, vem han var, hans konstnärskap och teknik samt de olika perioderna som har präglat hans verk.

Introduktionen leder vidare in till Artboxen där van Goghs verk projiceras på väggar, golv och skärmar till toner av klassisk musik. För bästa upplevelse rekommenderas att ta in verken från flera olika vinklar, vandra runt i rummet och låt dig uppslukas av van Goghs måleri.  

Originalet av immersiva konstupplevelser

Imagine Van Gogh är originalet av Immersiva konstupplevelser, skapat i Image Totale©, ett unikt sätt för åskådaren att bli en del av upplevelsen. Konstupplevelsen har turnerat världen runt, från Singapore till Paris, från Buenos Aires till Boston, och från Vancouver till Montréal. Nu visas Imagine Van Gogh äntligen i Stockholm, eller rättare sagt på Artipelag i Stockholms skärgård.

Imagine Van Gogh är den allra första immersiva utställningen tillägnad van Gogh, ursprungligen skapad för Beaux de Provence gruvor i södra Frankrike, området där van Gogh brukade bo. Konstupplevelsen har skapats av Annabelle Mauger & Julien Baron, de första regissörerna av immersiva konstupplevelser.

Om Vincent van Gogh

Vincent van Gogh föddes in i en protestantisk prästfamilj år 1853 i Zundert, Nederländerna. Som ung man drogs han till religionen, utbildade sig i teologi och spenderade tid som missionär i södra Belgien. Först vid 27 års ålder började han måla på allvar. År 1886 flyttade han till Paris där han träffade unga konstnärer som tillhörde avantgardet, som Émile Bernard och Paul Gauguin.Under den här tiden inspirerades han mycket av impressionisterna och japanska konstnärer. Målningarna blev ljusare och färgerna skarpare.

van Goghs stil realiserades till fullo under en produktiv tid i Arles i södra Frankrike. Under den provensalska solen breddade han sitt register av motiv till att inkludera olivträd, landskap, cypresser och solrosor. Han målade med virvlande penseldrag, vilket är tydligt i verk som Sovrum i Arles och Stjärnenatt. Under en kort period i Arles arbetade han tillsammans med Paul Gauguin. Vänskapen gick snabbt utför, vilket kulminerade i den kända konflikten där van Gogh hotade Gauguin med ett rakblad. Samma kväll skar van Gogh av en bit av sitt vänstra öra.

Efter incidenten blev van Gogh inlagd på mentalsjukhus vilket resulterade i en av de mest produktiva perioderna i hans liv. När han skrevs ut flyttade han till Auvers-sur-Oise strax utanför Paris, där han fick vård av läkaren och konstsamlaren Paul Gachet. Kort därefter, den 27 juli 1890, sköt van Gogh sig själv i bröstet med en revolver. Idag, drygt 130 år efter hans död, anses van Gogh vara en av de mest inflytelserika konstnärerna genom tiderna.

Sagt om Imagine Van Gogh

"Säger bara: Om ni är det minsta intresserade av van Goghs verk, gå och se den om ni har möjlighet! Wow!!!"

Barbro, Facebook

"Var där idag. En fantastisk upplevelse. Kan verkligen rekommendera denna utställning med passande musik."

Lena, Facbook

"Så fantastiskt, En upplevelse man aldrig glömmer. Aldrig"

Gudrun, Facebook

Bilder

Frågor & svar

För att skapa en så bra upplevelse som möjligt, med lagom mängd besökare bokar du inte bara dag, utan även den tid du önskar ta del av Imagine van Gogh.

Entrétiden till konstupplevelsen är giltig från angiven tid till 30 minuter efter.
Dvs du har ett spann på 30 minuter att gå in genom entrén. När du gått in i konstupplevelsen är det ingen tidsbegränsning, men du kan inte gå in ytterligare en gång med samma biljett.

Om du inte vill passa en tid kan du med fördel välja en flexbiljett. Obs, det är endast ett fåtal tillgängliga per dag.

Varje dag finns ett begränsat antal flexibla biljetter. Biljetterna gäller för en entré oavsett tid på dagen.

  1. Klicka på knappen ”Boka” högst upp på sidan.
  2. Välj vilken dag du vill se Imagine van Gogh.
  3. Välj priskategori och antal (vuxen, senior, student, barn eller Art.Pass = med kod). Klicka på fortsätt.
  4. Välj en entrétid som du vill gå in på. Tiden anger från när din biljett börjar gälla. Du har därefter 30 minuter på dig att gå in. Detta system använder vi för att undvika trängsel och göra upplevelsen så bra så möjligt för alla besökare. Klicka på fortsätt.
  5. Fyll i dina kontaktuppgifter och välj betalningsmetod. Klicka på ”Bekräfta bokning”.
  6. Biljetterna skickas till den mailadress du angav vid bokningen. Biljetten innehåller en QR-kod som scannas vid entrén till Artboxen.

Vi rekommenderar starkt förköp av biljett online. Detta då det är begränsat antal platser per tid och dag samt att du undviker eventuell kö på plats för biljettköp.

Det går dock att köpa biljett på plats om det finns platser kvar.

Många undrar över musiken som spelas under upplevelsen.
Här finner ni Soptifylänken till musiken.