Hoppa till innehåll

Bigert & Bergström: I stormens öga

Bigert & Bergström – I stormens öga
Bigert & Bergström – I stormens öga.

Efter 30 års samarbete presenterar den svenska konstnärsduon Mats Bigert (född 1965) och Lars Bergström (född 1962) utställningen I stormens öga med valda verk från 1990 till 2017.

Bigert & Bergströms konstnärskap är förankrat i historiska och naturvetenskapliga teorier, ofta med koppling till samhällsfrågor och klimatförändring. Den konceptuella dimensionen placerar deras verk i skärningspunkten mellan människa, natur och teknik. Med storskaliga installationer, skulpturer, filmer och geoengineering-projekt skapar Bigert & Bergström visuella upplevelser som engagerar våra sinnen och kräver ett aktivt deltagande när vi rör oss genom utställningsrummet. Med ett karakteristiskt estetiskt uttryck och en god portion humor levererar duon en enklare ingång till komplicerade frågor i sitt gestaltande av vetenskapliga utsagor.

Ett centralt tema för I stormens öga är naturens enorma inverkan på människors liv. Hur hanterar vi individuellt och globalt de extrema väderförhållanden som orsakas av stigande temperaturer? Anpassar vi oss? Eller förlitar vi oss på att forskarna ska påverka vädret till vårt bästa? Och vad blir i så fall följderna? För att citera konstnärsduon: Lägg till ett nytt problem för varje lösning.

Med suggestiva metoder snarare än definitiva svar vill Bigert & Bergström göra oss medvetna om kreativitetens grundläggande betydelse. Genom att placera verken i ett globalt sammanhang konfronteras vi med hur vi beroende på kulturella och geografiska omständigheter svarar på olika idéer om sanning. En mytologisk och religiös underström i vissa av verken påminner oss om det.

Efter ett 30-årigt konstnärskap ger oss Bigert & Bergström fortfarande nya sätt att se, tänka och förstå världen vi lever i och framtiden vi går till mötes.

Solar Egg

Den 6 januari kompletterades utställningen med Bigert & Bergströms verk Solar Egg för Riksbyggen. Lika delar prisbelönt konstverk som fullt fungerande vedbastu har Solar Egg tagit konstpubliken med storm. Solar Egg visas fram till och med den söndagen den 4 mars.

Solar Egg av Bigert & Bergström för Riksbyggen

Mer om konstnärerna:
SVT Kobra – Konst, kravaller och kursfall, sändes 13 november 2017.

Bigert & Bergström – I stormens öga
Bigert & Bergström – I stormens öga.
Stormkammaren Bigert & Bergström - I stormens öga
Stormkammaren Bigert & Bergström – I stormens öga.

”Detta är en högaktuell, rolig och bitvis interaktiv utställning som både kan fånga en ung publik och väcka det slumrande miljöengagemanget hos dem som blivit lite äldre.”

– Bo Madestrand, recension i Dagens Nyheter

Praktisk information

Entré

Avgifter

Vuxna 150 kr.
Unga upp till och med 18 år fri entré.

Vi erbjuder grupprabatter till grupper om fler än 20 personer.
Läs mer >>

Transport

Gratis direktbussar

På helger och helgdagar har vi bussar som gratis kör besökare från Vasagatan i Stockholm till Artipelag samt tillbaka.
Läs mer >>

Workshops

Tankeverkstaden Brainstorm

I tankeverkstaden Brainstorm reflekterar vi kring frågor kopplade till utställningen. Deltagarnas idéer styr tankeverkstadens innehåll. Tillsammans kartlägger vi en bättre framtid. Vi släpper loss kreativiteten och utvecklar lösningar för en framtid med extremt väder, liksom lösningar på andra utmaningar som vi kanske måste bemöta i samband med pågående klimatförändringar.

Workshopen genomförs lördag–söndag kl 11–12 och kl 13–14.
Läs mer och boka platser >>

Introduktioner

Alla introduktioner ingår i entrépriset. Samling sker innanför entrén till konsthallen. Föranmälan behövs ej.

Allmän introduktion

Onsdag–söndag kl 12.30 ges en cirka 15 minuter lång allmän introduktion till utställningen.

Familjeintroduktion

Lördag–söndag kl 12.00 ges en cirka 30 minuter lång introduktion för barn och ungdomar, där föräldrarna är välkomna att följa med.

Introduktion i långsamt tempo

Onsdag kl 14.30 ges en allmän introduktion, men i ett något långsammare tempo.

Verksspecifik introduktion

Fredagar kl 14.30 ges en introduktion som fokuserar på ett specifikt verk i utställningen.

Introduktion på engelska

Torsdagar, lördagar och söndagar kl 14.30 ges en allmän introduktion på engelska.

Intervju med Bigert & Bergström

Vi mötte Bigert & Bergström i deras studio i Vasastan, Stockholm tidigare under hösten för att prata om deras karriär, miljö och vetenskap samt deras utställning på Artipelag.

Artipelags App Bigert & Bergström - I stormens öga

Ladda ned utställningsappen!

Utforska mer om Bigert & Bergström – I stormens öga. I vår app finns en guide med konstnärerna, videomaterial och mer om utställningen. Sök på Artipelag i Appstore och Google Play eller låna en enhet av oss när du är här.
Itunes
Google Play

Bigert & Bergström – I stormens öga

Läs utställningsbloggen!.

Följ allt som händer i och under utställningen ”I stormens öga”. Här samlas även allt som skrivits och sagts kring utställningen i media och utvalda sociala medier.

Läs mer