Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Bigert & Bergström: I stormens öga

Tidigare utställning 27 oktober 2017 – 25 februari 2018

Bigert & Bergström – I stormens öga
Bigert & Bergström – I stormens öga.

Efter 30 års samarbete presenterade den svenska konstnärsduon Mats Bigert (född 1965) och Lars Bergström (född 1962) utställningen I stormens öga med valda verk från 1990 till 2017.

Bigert & Bergströms konstnärskap är förankrat i historiska och naturvetenskapliga teorier, ofta med koppling till samhällsfrågor och klimatförändring. Den konceptuella dimensionen placerar deras verk i skärningspunkten mellan människa, natur och teknik. Med storskaliga installationer, skulpturer, filmer och geoengineering-projekt skapar Bigert & Bergström visuella upplevelser som engagerar våra sinnen och kräver ett aktivt deltagande när vi rör oss genom utställningsrummet. Med ett karakteristiskt estetiskt uttryck och en god portion humor levererar duon en enklare ingång till komplicerade frågor i sitt gestaltande av vetenskapliga utsagor.

Ett centralt tema för I stormens öga var naturens enorma inverkan på människors liv. Hur hanterar vi individuellt och globalt de extrema väderförhållanden som orsakas av stigande temperaturer? Anpassar vi oss? Eller förlitar vi oss på att forskarna ska påverka vädret till vårt bästa? Och vad blir i så fall följderna? För att citera konstnärsduon: Lägg till ett nytt problem för varje lösning.

Med suggestiva metoder snarare än definitiva svar vill Bigert & Bergström göra oss medvetna om kreativitetens grundläggande betydelse. Genom att placera verken i ett globalt sammanhang konfronteras vi med hur vi beroende på kulturella och geografiska omständigheter svarar på olika idéer om sanning. En mytologisk och religiös underström i vissa av verken påminner oss om det.

Efter ett 30-årigt konstnärskap ger oss Bigert & Bergström fortfarande nya sätt att se, tänka och förstå världen vi lever i och framtiden vi går till mötes.

Solar Egg

Den 6 januari 2017 kompletterades utställningen med Bigert & Bergströms verk Solar Egg för Riksbyggen. Lika delar prisbelönt konstverk som fullt fungerande vedbastu har Solar Egg tagit konstpubliken med storm. Solar Egg visas numer som en permanent installation på Artipelag och går att se i utomhusutställningen Skulptur i natur.

Solar Egg av Bigert & Bergström för Riksbyggen

Mer om konstnärerna:
SVT Kobra – Konst, kravaller och kursfall, sändes 13 november 2017.

Bigert & Bergström – I stormens öga
Bigert & Bergström – I stormens öga.
Stormkammaren Bigert & Bergström - I stormens öga
Stormkammaren Bigert & Bergström – I stormens öga.

”Detta är en högaktuell, rolig och bitvis interaktiv utställning som både kan fånga en ung publik och väcka det slumrande miljöengagemanget hos dem som blivit lite äldre.”

– Bo Madestrand, recension i Dagens Nyheter

I tankeverkstaden Brainstorm reflekterar vi kring frågor kopplade till utställningen. Deltagarnas idéer styr tankeverkstadens innehåll. Tillsammans kartlägger vi en bättre framtid. Vi släpper loss kreativiteten och utvecklar lösningar för en framtid med extremt väder, liksom lösningar på andra utmaningar som vi kanske måste bemöta i samband med pågående klimatförändringar.

Workshopen genomförs lördag–söndag kl 11–12 och kl 13–14.
Läs mer och boka platser >>

Intervju med Bigert & Bergström

Vi mötte Bigert & Bergström i deras studio i Vasastan, Stockholm tidigare under hösten för att prata om deras karriär, miljö och vetenskap samt deras utställning på Artipelag.

Bigert & Bergström – I stormens öga

Läs utställningsbloggen!.

Läs allt som har hänt under utställningen ”I stormens öga”. Här samlas även allt som skrivits och sagts kring utställningen i media och utvalda sociala medier.

Läs mer