- Allt som händer på Artipelag
- Mat och dryck
Klassiskt julbord
i Artipelag Restaurang

Dagar, tider och priser
- Dagar
- Torsdag till söndag den 1-4, 8-11 och 15-18 december 2022. Julbord med julkonsert tisdag 20 december.
- Tider
-
Torsdag till lördag kl 12.00-14.30, kl 15.00-17.30 och kl 18.00-20.30
Söndagar kl 12-17 (Tisdag 20 dec kl 16.30, 16.45 och 17.00 ihop med julkonsert) - Priser
-
745 kr per person inkl kaffe och te
0–3 år gratis, 4–12 år 295 kr - Bokning
- Förbokning rekommenderas starkt då vi ej kan garantera platser för drop in-gäster.
Njut av ett klassiskt julbord i vacker skärgårdsmiljö med enastående utsikt över Baggensfjärden. I slutet av november tänder vi upp den öppna spisen och dukar fram ett traditionellt julbord med lantlig karaktär – liksom ett dessertbord som är lika vackert som gott.
Klassiskt, hantverk och lokalproducerat är ledorden för Artipelags julbord. Julmaten görs från grunden eller levereras från lokala producenter på Värmdö med omnejd. Fisk och kött röker vi i vårt eget rökeri, sill och strömming lägger vi själva in. Den söta avslutningen dukas upp av vårt prisbelönta bageri och konditori.
Vår Kökschef Patrik Gullmarsvik lämnar inget åt slumpen utan säkrar hög kvalitet in i minsta detalj. Chefskonditor Annie Hesselstad står för det dignande dessertbordet och vår sommelier Alfonso Melchiorre kompletterar med passande drycker såsom vår egen julmust samt hemkryddad snaps och lokalt producerat öl.
Kombinera med julkonsert
Tisdagen den 20 december kl 19.30 framträder vokalgruppen Ecstatic Ensemble, som bland annat inkluderar operasångerskan Malena Ernman. Musiken kommer bli allt från gregoriansk körsång via Johann Sebastian Bach och ända fram till vår tids mest älskade julsånger. Konserten genomförs i foajén och kan kombineras med ett inledande julbord.

Rätter på julbordet
Obs, avvikelser kan förekomma
Artipelags julsill
Senapssill
Löjromsströmming
Stekt inlagd strömming
Matjesill
Krämig pepparrot- och äpplesill
Gubbröra
Inlagd ”vegansill” av shiitake, lök, morot, kryddpeppar, nejlika
Krämig ”vegansill” av ostronskivling, purjolök, dill, citron
Fänkålsgravad lax
Saffransgravad torskrygg
Vår egen varmrökta lax
Inkokt regnbåge
Kallrökt laxterrin med pepparrot och dill
Sotad lax med senapsmajonnäs och picklad kålrabbi
Skagenägg
Äggroyal med sikrom, picklad lök, syrad grädde och friterad potatis
Vegan ”skagen” på rågbröd
Kokt potatis
Rödlök/gräslök
Gräddfil
Hackat ägg
Lagrad prästost
Senapsgriljerad julskinka
Kycklingterrine med rökt sidfläsk och pistagenötter
Artipelags julsylta på kalvbog och fläsklägg
Vår egen lantpaté
Rökt lammbog
Tjälknöl på älg
Kalixkorv
Vegansk svampterrine
Rödbetssallad
Hovmästarsås
Citronmajonnäs
Romsås
Lingonchutney med stjärnanis, kanel och rödlök
Pressgurka
Artipelags äppelmos
Hemgjord apelsinsenap
Skånsk senap
Cidervinäger senap
Obs, avvikelser kan förekomma
Morot- och fänkålscruditée med apelsin
Grönkål med citronette
Rödkålsslaw med äpple och senap
Obs, avvikelser kan förekomma
Köttbullar
Prinskorv
Egengjord fläskkorv smaksatt med senap, timjan och karamelliserad lök
Ingefärsglaserad fläsksida
Svampomelett
Janssons frestelse
Lutfisk med vitsås, gröna ärtor, rökt sidfläsk och kryddpeppar
Rödkål
Gräddkokt grönkål
Brysselkål
Karamelliserade äpplen
Potatis- och grönsaksterrine
Obs, avvikelser kan förekomma
Gräddfilspannacotta med rårörda hjortron och mandelkaka
Mjuk pepparkaka med citronglasyr
Saffranspannkaka med drottningsylt
Pepparkakor (även laktosfria)
Kolasnittar med ingefära och havssalt
Pate de fruit lingon med kanelsocker
Havtornsgelégodis med nejlikesocker
Ljus pralin med saltkaramellganache
Mörk pralin ”romrussin”
Vit pralin med saffransganache och apelsin
Mörk chokladtryffel med kardemumma
Mintkyss
Wienernougat med pistage och mandel
Polkagrisar
Brända mandlar
Mörk chokladfudge med lakrits
Gräddkola med vanilj och havssalt
Knäck med rostad mandel
Körsbärsmaräng med anissocker
Obs, avvikelser kan förekomma
Julknäcke
Vörtbröd
Ljus surdegslimpa
För företag
Förutom de angivna dagarna och tiderna så kan sällskap om 80 personer eller fler boka en sittning exklusivt.
Vi kan även öppna upp restaurangen för julbord på tisdagar och onsdagar om ert sällskap är 50 personer eller fler och då skapa en upplevelse enkom för er.
Dryckespaket
Glögg
Artipelags egengjorda glögg med mandlar, russin samt pepparkakor
64 kr exklusive moms
Lilla
En snaps (4 cl)
Två öl (33 cl) eller två glas vin
240 kr exklusive moms
Mellan
En snaps (4 cl)
Två öl (33 cl) eller två glas vin
En avec (4 cl)
356 kr exklusive moms
Stora
Ett glas champagne
En snaps (4 cl)
Två öl (33 cl) eller två glas vin
En premiumavec (4 cl)
560 kr exklusive moms
Alkoholfritt
Ett glas alkoholfritt mousserande
Två julmust alternativt alkoholfri öl (33 cl) från Värmdö Bryggeri
184 kr exklusive moms
Bokning
Välkommen att boka julbordet via event@artipelag.se eller ring oss på 08–570 130 50.
Praktisk information
Är du vegetarian eller vegan ber vi dig meddela detta vid bokningstillfället och gärna till hovmästaren eller er servitör vid ankomst. Du kommer få en vegetarisk eller vegansk tallrik. Dessutom finns det flera vegetariska och veganska alternativ som dukas upp på vårt julbord. Har du mer specifika frågor, vänligen kontakta restaurang@artipelag.se.
Du kan alltid fråga oss om innehållet i maten. Mejla dina frågor till restaurang@artipelag.se.
Om ni är fler än 10 personer behöver ni mejla in er bokningsförfrågan till restaurang@artipelag.se.
Vill ni sitta avskilt, i en ljudmässigt lugnare miljö, har vi chambre séparée för 8–20 personer. Dessa bokas via restaurang@artipelag.se.