Glass med jordnära smaker


Artipelags chefskonditor Fredrik Otterberg bjöd på glass med jordnära smaker så som myskmadra och granskottssirap under mässan Möten & Events i februari. Den hemgjorda glassen blev en riktig snackis bland montrarna. 

Glassen som serverades är så kallad gelato, vilket betyder just glass på italienska. Till skillnad från ”vanlig” glass innehåller gelato inte grädde samt omrörs mycket långsammare under infrysningsprocessen. Detta ger en god och fin glass med en kompakt konsistens.

Myskmadra – en välsmakande växt
Smaken som väckte mest uppmärksamhet och frågetecken var glassen med smak av myskmadra. Men vad är då myskmadra för växt? Myskmadran finner man vanligtvis växande vilt i halvskuggan i lundar och skogar i stora delar av Sverige. Den täcker ofta stora ytor med sina blanka blad och vackra vita blommor och växer lågt nära lövträd. Växten innehåller det väldoftande ämnet kumarin som används flitigt av parfymindustrin.

– För att få fram den där speciella smaken som närmast påminner om kanel och kola är det bäst att plocka plantan i maj-juni. Därefter torkar vi den i ugnen så vi kan använda den under vintern också. Vi tillsätter hela den torkade plantan i glassen när vi kokar den för att sedan låta smeten stå i cirka ett dygn i kylen innan vi silar av smeten. På så vis får man ut så mycket smak som möjligt, berättar Fredrik.

Vips så har vi fått en glass med en mycket annorlunda smak.

Tillbaka till Artipelag Möten & Events startsida >>

Artipelag – Stockholmarnas trivsammaste museum

Den 22 februari 2018 presenterades vinnarna av årets upplaga av undersökningen Stockholmarnas favoritmuseum. Artipelag tilldelades första pris i kategorin trivsammaste miljö och andra pris i kategorin bästa restaurang/café.

I undersökningen värderades 38 museum i länet av drygt 1500 stockholmare. Deltagarna har fått uttala sig om hur ofta de besöker vart och ett av de 38 undersökta museerna och därefter fått fördjupande frågor om de museum som man har besökt. Mätningen täcker in allmänheten, över 18 år, som är bosatta i Stockholms län.

På plats att ta emot priserna var Riitta Östberg, Artipelags VD och Emelie Sandvall, Artipelags källarmästare.

Hemligheten bakom den perfekta semlan

Det är något speciellt med en hembakad semla. Krämig grädde, fyllig mandelmassa och en puffig, välsmakande bulle på finaste mjöl. Men vad är då hemligheten bakom Artipelags semla? Vår chefskonditor Fredrik Otterberg, som tidigare tävlat för Svenska Konditorslandslaget, berättar här sin hemlighet bakom den perfekta semlan.

– Vi gör dem helt från grunden på vetemjöl av bästa sort från Strängnäs valskvarn. Hemligheten är att göra mandelfyllningen på rostade mandlar vilket, tillsammans med kardemumman, ger semlan en rejäl karaktär. Den krämiga, vispade grädden är givetvis ekologisk och locket pudrar vi med florsocker. Resultatet blir vad vi vill hävda är en av både Värmdös och Stockholms bästa semlor.

Prova att rosta mandlarna när du gör dina semlor hemma nästa gång. Om du inte orkar, känner för det eller helt enkelt bara inte har lust är du välkommen till Artipelag och till Bådan Café & Konditori och prova dem här.

Vi lovar, du kommer inte bli besviken.

Besök startsidan för Möten & Event här >>