Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Glass med jordnära smaker


Artipelags chefskonditor Fredrik Otterberg bjöd på glass med jordnära smaker så som myskmadra och granskottssirap under mässan Möten & Events i februari. Den hemgjorda glassen blev en riktig snackis bland montrarna. 

Artipelag på Möten & Events
Artipelag på Möten & Events.

Glassen som serverades är så kallad gelato, vilket betyder just glass på italienska. Till skillnad från ”vanlig” glass innehåller gelato inte grädde samt omrörs mycket långsammare under infrysningsprocessen. Detta ger en god och fin glass med en kompakt konsistens.

Myskmadra – en välsmakande växt
Smaken som väckte mest uppmärksamhet och frågetecken var glassen med smak av myskmadra. Men vad är då myskmadra för växt? Myskmadran finner man vanligtvis växande vilt i halvskuggan i lundar och skogar i stora delar av Sverige. Den täcker ofta stora ytor med sina blanka blad och vackra vita blommor och växer lågt nära lövträd. Växten innehåller det väldoftande ämnet kumarin som används flitigt av parfymindustrin.

– För att få fram den där speciella smaken som närmast påminner om kanel och kola är det bäst att plocka plantan i maj-juni. Därefter torkar vi den i ugnen så vi kan använda den under vintern också. Vi tillsätter hela den torkade plantan i glassen när vi kokar den för att sedan låta smeten stå i cirka ett dygn i kylen innan vi silar av smeten. På så vis får man ut så mycket smak som möjligt, berättar Fredrik.

Vips så har vi fått en glass med en mycket annorlunda smak.

Tillbaka till Artipelag Möten & Events startsida >>

Publicerad: