Välgörenhetsevent med fokus på träning den 24 november

Den 24 november 2018 är Artipelag medarrangör av välgörenhetseventet Move by Heart. Idén bakom eventet är att 100% av intäkterna går till välgörenhetsorganisationer som skapar skillnad för barn i Sverige och runt om i världen. Denna gång går alla intäkter till barnrättsorganisationen ECPAT.

Move by heart startades av Rebecca Krantz i liten skala 2014 (då gick alla intäkter oavkortat till UNICEF). Denna gång har Rebecca valt att alla intäkter ska gå till barnrättsorganisationen ECPAT och deras förbyggande arbete för att sexuella övergrepp mot barn ska stoppas innan de begås.

– Jag har alltid engagerat mig för barns rätt till trygghet och värme. Med min bakgrund som dansare / instruktör, coach och projektledare vill jag bidra med det jag kan för att göra skillnad. Genom att jag har fått sponsring av lokal, scen, anmälningsverktyg mm, är det möjligt att skänka 100% av intäkterna, vilket är grundtanken med hela eventet, säger Rebecca.

Vinst till välgörenhet
Upplägget är enkelt. Du anmäler dig till en dag fullspäckad av träning, inspiration och föreläsningar. All vinst går till organisationen som arbetar för att bekämpa sexhandel med barn i världen.

Move by Hearts – till förmån för sexuellt utsatta barn

Plats: Artipelag, Gustavsberg. (20 min från Stockholm City)
Tid: Lördag 24 november kl 10.00 – 17.00 (registrering från kl 09.00)
Gåva till ECPAT: 500 kr (inkl.moms). Betalas in efter att du fått betalningsinformation via bekräftelsemejl.
Schema:
 Tobias Karlsson (Let´s Dance), Åsa Fornander (Nike Master Trainer), Frida Lindström (UCSP), Norberto Lacourt och Niloo Lopez.
Föreläsare: Kostföreläsare, Leg. dietist Jill Holmström.
Konferencier: Journalisten och författaren Caroline Engvall.

ANMÄL DIG HÄR >>


Tillbaka till Artipelags startsida >>

Konditorn tipsar


Här tipsar vår prisbelönta konditor Fredrik Otterberg om julrecepten som är både enkla att baka och som dessutom är himmelskt goda att äta.
 Och nej, det behöver varken vara komplicerat eller ta särskilt lång tid att julbaka.

 



MJUK SAFFRANSKAKA MED MANDELMASSA

1 st sockerkaksform

Baktemp: 175 grader
Baktid: ca 40 min

Ingredienser:
3 ägg
270 g socker
210 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g smör
150 g riven mandelmassa
Riven zest från 1 apelsin
Saffran efter smak
Hyvlad mandel

Tillvägagångsätt

  • Smält smöret med saffranet. Låt svalna.
  • Smörj formarna och ”bröa” med hyvlad mandel.
  • Vispa ägg och socker
  • Blanda mjöl och bakpulver
  • Blanda i smöret i äggvisp och tillsätt sedan mjöl och mandelmassa


TOSCABROWNIE

Brownie
200 g smör
200 g ägg
450 g socker
6 g vaniljsocker
2 g salt
40 g kakao
180 g vetemjöl

Tillvägagångssätt

  • Smält smöret.
  • Vispa ägg och socker luftigt.
  • Blanda i vaniljsocker, salt och kakao.
  • Tillsätt vetemjöl och smör.
  • Fyll en smord ugnsform med smeten och baka i ca 10 min på 180.
  • Ta ut från ugn och låt svalna lite innan toscan läggs på.

Kokostosca
200 g smör
140 g sirap
180 g socker
150 g grädde
75 g smör

Metod:

Koka alla ingredienser i ca 5 min tills det är gyllene. Fördela jämnt över brownien och baka i ugnen till en gyllene färg.

 



Tillbaka till Artipelags startsida >>

Tillbaka till Artipelag Möten & Events startsida >>

Björn Jakobson debuterade som sommarvärd

Den 13 juni presenterades årets sommarpratare i Sommar i P1 i en direktsänd livesändning från Berwaldhallen. I år debuterar Artipelags grundare Björn Jakobson som en av årets sommarvärdar 2018.

Mitt program handlar om vad jag lärt mig om barn och av barn och att jag har grundat två företag. Det blir vidare även några okända anekdoter om Evert och Sven-Bertil Taube.” 

Måndagen den 6 augusti kl 10 sänds avsnittet. Läs mer om Björn och bakgrunden till Artipelag här >>

Foto: Mattias Ahlm, Sveriges Radio

Läs mer på Sveriges Radios hemsida >>
Tillbaka till Artipelags startsida >>

Ekologisk öl med slånbärssmak

Tillsammans med närliggande Värmdö Bryggeri har Artipelag tagit fram en helt ny ölsmak. Låt oss presentera Artipelag Ekologisk Lager med smak av slånbär.

Ölen, som är en lager, innehåller slånbär som vi plockat för hand i våra omgivningar kring Artipelag. Saften från bären har tillsatts i ölen. Smaken beskrivs som lätt, blommig, söt och frisk av Artipelags sommelier Tim Good, som har varit med i processen och dessutom plockat slånbären för hand.
– Ölen ska avnjutas vid 8–10°, gärna i lugn och ro, säger Tim.

Slånbär – taggiga och oätliga bär

Att brygga öl kan ta allt från fyra veckor och upp till ett halvår eller flera år. Det beror helt och hållet på vilken sorts öl och vad för ingredienser ölen ska bestå av. Slånbären i Artipelags öl är plockade på senhösten. De växer i kustlandskapet som omger Artipelag och hör till familjen ros vilket syns på deras vassa taggar och buskiga snår. De blommar från maj till juni med vackra vita, små blommor. I september är de redo att bli plockade men smakar dessvärre inte så gott färska. Bäst kommer smaken fram när bären kokas.

Artipelag Ekologisk Lager med smak av slånbär säljs endast i Artipelag Restaurang och i Bådan Café & Konditori. Välkomna att prova!

Närproducerat öl

Värmdö Bryggeri grundades av några barndomsvänner 2012 och huserar i Säbyviken på Ingarö i Stockholms skärgård och är helt enkelt ett riktigt skärgårdsbryggeri. Lokalen rymmer även ett äppelmusteri.

Tillbaka till Artipelags startsida >>

Tillbaka till Artipelag Möten & Events startsida >>

Artipelag är bäst på att skapa en oväntad matkombination

Förra veckan fick Artipelag och vår kock Elias Ishida ta emot första pris i Champagne Bollinger tävling ”The most unexpected dish with Bollinger R.D.04”! Den vinnande rätten bestod av halstrad Wagyu med getost, melon och surströmmingsemulsion.

Tävlingen går ut på att skapa en oväntad men perfekt maträtt till champagne. I årets tävling skulle maträtten paras med Bollinger R.D. 2004 som lanserades på den svenska marknaden under april.

Den vinnande smakkombinationen
Den vinnande rätten bestod av halstrade kuber av Wagyu och en tartar av Toro (tonfisk). Emulsion på ostron och surströmming och olja smaksatt med sparris, lök och parmesan. Rätten toppas med belugakaviar, smulad getost, friterade briochekulor, gelé gjord på citrus, koriander, persilja och basilika. Ett krisp på mjöl, olja, vatten bildar ett lock över rätten. Bedömningen gjordes utifrån kriterierna smak, kreativitet, presentation och upplägg, matchning mellan mat och champagne samt helhetsintryck.

Juryns motivering
”When Elisabeth Bollinger launched Bollinger R.D. 1952 in 1967, she created the first prestige champagne in extra-brut category. This unexpected champagne needs unexpected dish. Bollinger R.D. 2004 is the 25th vintage produced and Elias, Artipelag’s talented chef found the best match with a fantastic designed dish based on Wagyu beef, tuna tartar, beluga caviar, and watermelon.

Not only the presentation and the taste were a pleasant experience, but also the various textures thanks to a crispy brioche and a creamy goat cheese, matching nicely with the creaminess of the 12 year bottle-aged champagne. The keyword for 2004 Bollinger R.D. is ”generosity”. And actually, this dish is generous enough to have it alone as lunch or dinner!”

Elias Ishida får genom vinsten möjlighet att åka på en utbildningsresa till Champagne Bollinger i början av juni. På andra plats kom Let me be Frank och på tredje plats kom Hotel Mälargården.

Foto på året jury samt vinnaren själv från vänster: Karl-Frédéric Reuter från Champagne Bollinger, Wilhelm Nordquist från Arvid Nordquist, Elias Ishida från Artipelag och Erik Sparrdal från Martin & Servera.

Tillbaka till Artipelag Möten & Events startsida >>

Artipelag i Eventpodden


Under Möten & Events-mässan i Kista pratade Artipelags projektledare Anna Breitholtz mötes- och konferensmöjligheter på Artipelag med Eventpoddens Peter Winitsky och Jonas Bodin.

Anna Breitholz har lång erfarenhet av mötes- och eventbranschen och har jobbat som senior projektledare på Artipelag sedan 2013. I eventpodden berättar hon om fördelarna med platsen och utmaningarna och möjligheterna som finns med en lokal som bland annat Artipelags Artbox med en yta på hela 1 200 kvadratmeter och 12 meter i takhöjd.

Lyssna på hela avsnittet här >>

Tillbaka till Artipelag Möten & Events startsida >>

Glass med jordnära smaker


Artipelags chefskonditor Fredrik Otterberg bjöd på glass med jordnära smaker så som myskmadra och granskottssirap under mässan Möten & Events i februari. Den hemgjorda glassen blev en riktig snackis bland montrarna. 

Glassen som serverades är så kallad gelato, vilket betyder just glass på italienska. Till skillnad från ”vanlig” glass innehåller gelato inte grädde samt omrörs mycket långsammare under infrysningsprocessen. Detta ger en god och fin glass med en kompakt konsistens.

Myskmadra – en välsmakande växt
Smaken som väckte mest uppmärksamhet och frågetecken var glassen med smak av myskmadra. Men vad är då myskmadra för växt? Myskmadran finner man vanligtvis växande vilt i halvskuggan i lundar och skogar i stora delar av Sverige. Den täcker ofta stora ytor med sina blanka blad och vackra vita blommor och växer lågt nära lövträd. Växten innehåller det väldoftande ämnet kumarin som används flitigt av parfymindustrin.

– För att få fram den där speciella smaken som närmast påminner om kanel och kola är det bäst att plocka plantan i maj-juni. Därefter torkar vi den i ugnen så vi kan använda den under vintern också. Vi tillsätter hela den torkade plantan i glassen när vi kokar den för att sedan låta smeten stå i cirka ett dygn i kylen innan vi silar av smeten. På så vis får man ut så mycket smak som möjligt, berättar Fredrik.

Vips så har vi fått en glass med en mycket annorlunda smak.

Tillbaka till Artipelag Möten & Events startsida >>

Artipelag – Stockholmarnas trivsammaste museum

Den 22 februari 2018 presenterades vinnarna av årets upplaga av undersökningen Stockholmarnas favoritmuseum. Artipelag tilldelades första pris i kategorin trivsammaste miljö och andra pris i kategorin bästa restaurang/café.

I undersökningen värderades 38 museum i länet av drygt 1500 stockholmare. Deltagarna har fått uttala sig om hur ofta de besöker vart och ett av de 38 undersökta museerna och därefter fått fördjupande frågor om de museum som man har besökt. Mätningen täcker in allmänheten, över 18 år, som är bosatta i Stockholms län.

På plats att ta emot priserna var Riitta Östberg, Artipelags VD och Emelie Sandvall, Artipelags källarmästare.

Artipelag på Möten & Events

Under två heldagar kommer Artipelag att finnas på plats på Möten & Events-mässan i Kista.
Passa på att kika förbi vår monter C:07 så berättar vi mer om konferens- och eventmöjligheterna som vi kan erbjuda dig och ditt företag.

Vi ses på plats!

Personlig registreringslänk till mässan bokar du här >>

Träffa Maria på Kistamässan
Boka in ett personligt möte med Maria Fogelström, ansvarig för försäljning på Artipelag Möten & Event.

Hemligheten bakom den perfekta semlan

Det är något speciellt med en hembakad semla. Krämig grädde, fyllig mandelmassa och en puffig, välsmakande bulle på finaste mjöl. Men vad är då hemligheten bakom Artipelags semla? Vår chefskonditor Fredrik Otterberg, som tidigare tävlat för Svenska Konditorslandslaget, berättar här sin hemlighet bakom den perfekta semlan.

– Vi gör dem helt från grunden på vetemjöl av bästa sort från Strängnäs valskvarn. Hemligheten är att göra mandelfyllningen på rostade mandlar vilket, tillsammans med kardemumman, ger semlan en rejäl karaktär. Den krämiga, vispade grädden är givetvis ekologisk och locket pudrar vi med florsocker. Resultatet blir vad vi vill hävda är en av både Värmdös och Stockholms bästa semlor.

Prova att rosta mandlarna när du gör dina semlor hemma nästa gång. Om du inte orkar, känner för det eller helt enkelt bara inte har lust är du välkommen till Artipelag och till Bådan Café & Konditori och prova dem här.

Vi lovar, du kommer inte bli besviken.

Besök startsidan för Möten & Event här >>