Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

OBS! Söndag 23 juni stänger Artipelag 15:00. För alla med biljetter till Scensommarföreställningen är Artipelag öppet fram tills konsertens start.

Fredrik Roos stipendium 2023 – Erik Uddén

Tidigare utställning 9 februari – 8 mars 2023

Erik Uddéns verk Spine
Erik Uddén med verket Spine, 2022

Stipendiet tilldelades Erik Uddén med följande motivering:

”Erik Uddén kopplar samman färdiga väggfragment med olika textur och materialitet med gipsbearbetningar och måleriska penseldrag till nya kombinationer, där man aldrig riktigt vet vad som är slumpens skördar från materialets tidigare liv och vad konstnären har tillfört som en medveten handling. Det är i denna öppna situation som man som betraktare känner sig inbjuden till en dialog. Uddén låter sina målningar kopplas ihop till både väggar, tak och golv och ibland något enstaka fönster. Installationerna ingår på detta sätt i en nära dialog med det arkitektoniska rummet och därmed känns också kopplingen till samhället som en naturlig del.”

2023 är sjätte året som utdelning och utställning sker på Artipelag.

Verken Hooks, Nooks and Dirty Wobblers (One), 2023 och Hooks, Nooks and Dirty Wobblers (Two), 2023

Mer information

Erik Uddén är född 1990 och uppvuxen i Söderhamn, Hälsingland. Han är för närvarande både verksam och boende i Stockholm. Uddén avlade sin masterexamen på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm 2022 och sin kandidatexamen på Konsthögskolan i Malmö 2020. Han har tidigare studerat vid Pernbys målarskola och Konstskolan i Gävle.

Uddén har tilldelats stipendier från Konstakademien (R. och H. Svenssons donationsfond), 2022 och Karin och Erik Engmans stipendium i Gävle 2018. Hans verk har visats på Mazettihuset i Malmö, Konstakademien i Stockholm, Sandvikens Konsthall, Bollnäs Konsthall och Galleri Bo Bjerggaard i Köpenhamn.

Uddén arbetar med ett måleri som löser upp konturer mellan skulptur och måleri där spännramen och duken ofta används som skulpturala formgrepp. Han använder färg för att förhandla med och transformerar en mängd olika material, konventionella samt okonventionella. I Uddéns arbete undersöks målningens dubbeltydighet som både fönster och kropp att navigera i rummet.

Fredrik Roos (f. 1951, d. 1991) var en skånsk finansman och konstsamlare. Han grundade 1988 konstmuseet Rooseum – Center for Contemporary Art i Malmö, där internationella utställningar varvades med Fredrik Roos samling av nordisk samtidskonst. Museet upplöstes 2006 och 60 verk ur samlingen såldes. Intäkterna från försäljningen blev grunden till den nuvarande stiftelsen.

Mottagare av stipendiet ska vara ”En konstnär som – i Fredrik Roos anda – är beredd att ta risker i sitt konstnärskap. En som tror på sig själv och som har ett eget uttryck. Konstnären ska vara högst 35 år och komma från Norden och arbeta företrädesvis med måleri och skulptur.”

Stiftelsen har ett nära samarbete med fem av landets konsthögskolor (Kungliga Konsthögskolan, Valand, Konstfack, Umeå Konsthögskola, Konsthögskolan i Malmö). Sedan 2019 har stiftelsen även öppnat upp för nomineringar av konstnärer verksamma i Danmark, Finland, Island och Norge.

Läs mer om Fredrik Roos liv och gärning här >>

2022 Judit Kristensen (utställning på Artipelag)
2021 
Gabriel Karlsson (utställning på Artipelag)2020 Siri Elfhag (utställning på Artipelag)2019 Sara Nielsen Bonde (utställning på Artipelag)2018 Jonas Malmberg (utställning på Artipelag)2017 Oskar Hult, Josefine Östberg Olsson och Jonas Silfversten Bergman2016 Sandra Mujinga, André Talborn och Karl Patric Näsman2015 Martha Ossowska Persson, Idun Baltzersen och Ida Persson2014 Tomas Lundgren2013 Paul Fägerskiöld