Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Fredrik Roos stipendium 2022 – Judit Kristensen

Tidigare utställning 27 april – 29 maj 2022

Mellan onsdagen den 27 april och söndagen den 29 maj ställer Artipelag ut konst av Judit Kristensen, 2022 års mottagare av Fredrik Roos stipendium.

Stipendiet tilldelas Judit Kristensen med följande motivering:

”I Judit Kristensens målningar är det svårt att inte tänka på den pandemi som vi just har genomlevt under de två senaste åren. Men hennes målningar genomsyras inte av en känsla av den desperata ensamhet som präglat tidens anda. Tvärtom utmärks Judit Kristensens målningar av en kyla som ger dem en närmast observerande och analytisk karaktär. Det framstår inte som särskilt förvånande med tanke på att Judit Kristensen innan sin konstnärliga utbildning utbildade sig till psykolog vid Umeå universitet. Hennes närmast kliniska förhållningssätt till dessa emotionella känslotillstånd vittnar om en djup kunskap om det mänskliga psyket.”

2022 är femte året som utdelning och utställning sker på Artipelag.

Intervju med Judit Kristensen i tidningen Artlover >> (PDF)

Foto av Judit Kristensen

Mer information

Judit Kristensen har nyligen avlagt masterexamen i konst vid Konsthögskolan i Umeå. Hon bor och arbetar i Antwerpen, Belgien. Trots att hon är nyutexaminerad har hennes konst redan väckt ett enormt intresse. Bland hennes senaste separatutställningar märks Örnsköldsviks konsthall, Alta Art Space i Malmö, Galleri Syster i Luleå och Galleria Centofiorini i Civitanova Marche. Hon har deltagit i ett flertal grupputställningar, inklusive på Eighteen Gallery i Köpenhamn, PLUS–ONE Gallery och Sofie Van de Velde Gallerys Wunderwall i Antwerpen, Golsa Gallery i Oslo, Diskus Gallery i Aalst och Hole Gallery i New York. Kristensen har också tilldelats stipendier från Eva och Hugo Bergmans minnesfond genom Kungl. Konstakademien, KiK genom Örnsköldsviks museum och konsthall, SamArtBete av Galleri Syster, och Umeå kommuns rese- och kulturstipendium. Hon är representerad i ett flertal offentliga samlingar, däribland Skellefteå kommun, Luleå kommun och Statens konstråd.

I Kristensens arbeten förvandlas betraktaren till en voyeur som tittar på känslomässigt laddade scener som utspelar sig i hemmiljöer och kretsar kring vardagliga händelser. Hon berättar om hur man inte lämnar lägenheten på två veckor och bygger högar av fimpar när depressionen övergår till uttråkning. Arbetena bjuder in betraktaren till en inre värld med mörka och ljusa fantasier samt till en yttre värld med Netflix, Coca-Cola-flaskor, Cheerio-skålar och Iphones.

Trots att det kan tyckas som om det finns en självbiografisk dimension i Kristensens arbeten så verkar de inte vara gestaltningar av konstnärens omgivningar utan snarare iscensättningar som konstrueras i syfte att skapa en känsloframkallande atmosfär. Detta drar paralleller till samtida målare som Salman Toor, Jill Mulleady och Felix de Clerqc som också arbetar med visuell autofiktion.

Judit Kristensens hemsida >>

Fredrik Roos (f. 1951, d. 1991) var en skånsk finansman och konstsamlare. Han grundade 1988 konstmuseet Rooseum – Center for Contemporary Art i Malmö, där internationella utställningar varvades med Fredrik Roos samling av nordisk samtidskonst. Museet upplöstes 2006 och 60 verk ur samlingen såldes. Intäkterna från försäljningen blev grunden till den nuvarande stiftelsen.

Mottagare av stipendiet ska vara ”En konstnär som – i Fredrik Roos anda – är beredd att ta risker i sitt konstnärskap. En som tror på sig själv och som har ett eget uttryck. Konstnären ska vara högst 35 år och komma från Norden och arbeta företrädesvis med måleri och skulptur.”

Stiftelsen har ett nära samarbete med fem av landets konsthögskolor (Kungliga Konsthögskolan, Valand, Konstfack, Umeå Konsthögskola, Konsthögskolan i Malmö). Sedan 2019 har stiftelsen även öppnat upp för nomineringar av konstnärer verksamma i Danmark, Finland, Island och Norge.

Läs mer om Fredrik Roos liv och gärning här >>

2021 Gabriel Karlsson (utställning på Artipelag)2020 Siri Elfhag (utställning på Artipelag)2019 Sara Nielsen Bonde (utställning på Artipelag)2018 Jonas Malmberg (utställning på Artipelag)2017 Oskar Hult, Josefine Östberg Olsson och Jonas Silfversten Bergman2016 Sandra Mujinga, André Talborn och Karl Patric Näsman2015 Martha Ossowska Persson, Idun Baltzersen och Ida Persson2014 Tomas Lundgren2013 Paul Fägerskiöld