Hoppa till innehåll

ÖPPET TIS 11-17 | ONS 11-21 | TOR-LÖR 11-1830 | SÖN 11-17

Spendera sportlovet på Artipelag

Bygg ditt egna museum på sportlovet! Följ med på en barnvisning och hör historien om Artipelag för att sedan bygga ditt egna museum i vår sportlovsverkstad.

Med sina storskaliga skulpturer och installationer i vax, trä, textil, metall och hästskinn har den belgiska konstnären Berlinde De Bruyckere ett omisskännligt uttryck. De Bruyckeres verk rör sig på en existentiell allmänning, med blicken fäst vid människans sårbarhet och skörhet, åtrå och lidande, försoning och förvandling. Den 3 februari öppnar den omfattande utställningen No Life Lost på Artipelag, De Bruyckeres första i Sverige.

Nu förlängs utställningen Intervall med konstnären Matías Di Carlo. Utställningen visas i Studion fram till söndag 10 mars.

Lördag 20 januari är premiären för Bådan Café & Konditoris populära semlor som vunnit Nacka Värmdö Postens semmeltest 2019, 2020 samt 2023.

Semlorna är bakade på ekologiskt vetemjöl och svenskt smör, en mandelstinn fyllning toppad med bitar av rostad mandel och lättvispad grädde. 

Sommaren 2023 blev Matias di Carlos skulptur Crossroads del av Artipelags utomhusutställning Skulptur i natur.

I samband med att verket får ny placering under våren visar Artipelag en koncentrerad utställning med konstnären i Studion.

Artipelags chefskonditor Annie Hesselstad, Nobelkonditor år 2022 samt 2023 lanserar nu årets Nobelbakelse.

Under året har Bådan Café & Konditori serverat en bakelse inspirerad av desserten som serverades på Nobelbanketten 2022. Nu har du möjlighet att besöka Artipelag och njuta av den nya Nobelbakelsen som är inspirerad av årets dessert. 

Efter en lång väntan är det slutligen officiellt att Artipelags chefskonditor Annie Hesselstad står bakom årets dessert på Nobelbanketten, ett uppdrag hon utför för andra året i rad. Vad gästerna bjöds på blev officiellt först i samband med att de satte sig till bords i Blå hallen den 10 december kl. 19.

Förfrågan om Annie Hesselstad ville ansvara för Nobeldesserten för andra året i rad kom en ledig vårdag precis när hon var på väg ut i skidbacken. När hon såg vem som ringde hann hon undra ”tänk om jag får frågan i år igen”.

– Det var absolut inget jag tog för givet och jag känner mig otroligt hedrad över att ha fått förtroendet ännu ett år. Eftersom hela resan förra året var en sådan fantastisk upplevelse tvekade jag inte en sekund på att tacka ja, trots att december är en hektiskt månad med både Nobeldessert och julbord på Artipelag.

2023 års Nobeldessert

Desserten bestod av en bakad chokladkräm med kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden, smaksatt med tjärsirap. Till detta serverades en chokladsablé och lingonsmörkola, samt maränger och kräm gjorda på lingon och en frisk parfait på crème fraiche.

Nobeldesserten 2023. Foto: Dan Lepp

– Desserten är en hyllning till Sverige med smaker och producenter från norr till söder där norrländska lingon spelar huvudrollen. Det fanns även önskemål om choklad då den övriga menyn innehåller fisk, vilket känns väldigt roligt, berättar Annie.

Upptakten inför Nobelbanketten

Förarbetet med årets Nobeldessert har Annie utfört på egen hand.

– Jag har mer kunskap i bagaget nu och känner ett större lugn inför årets uppdrag. Jag är otroligt tacksam och glad över att ha nästan exakt samma konditorsteam med mig på Stadshuset i år igen. Det ska bli fantastiskt roligt!

– Årets Nobelkock Jacob Holmström är en bekant till mig som jag länge velat arbeta med. Han är en trygg och lugn person och det känns superkul att vi äntligen får jobba ihop.

Soloarbetet har dock inneburit ett stort hemlighetsmakeri då det inte funnits någon att bolla idéer och tankar med. Annie berättar bland annat att hennes kollegor i konditoriet trott att hon skulle gifta sig eftersom uppdraget i planeringssammanhang fått heta ”Bröllopet”.

Med i förarbetet har dock Artipelags vaktmästeri varit som hjälpt till att bygga en ställning till årets Nobeldessert. Självklart har de varit helt ovetandes om vad ställningen skulle användas till.

För pressbilder vänligen besök Artipelags pressrum. Vid intervjuförfrågningar och annat vänligen kontakta mats.alderbrant@artipelag.se eller josefin.sahlin@artipelag.se.

NYHET! Gratis barnaktivitet under jullovet!

I vår jullovsverkstad undersöker vi naturen genom skapande, här finns papper, saxar och origamimodeller på olika djur.


Tillsammans kan barn och vuxna samtala om naturens alla aspekter och undersöka vad och vem som bor i skogen.

Den 25 november lanseras nyutgåvan av boken Artipelag – Art Meets Nature, ett rikt illustrerat verk om det magiska besöksmålet på Hålludden. Här presenteras naturen, konsten, maten, aktiviteterna och arkitekturen till ett av Sveriges vackraste konstmuseum – Artipelag.

Endast tjugofem minuters buss- eller bilresa från Stockholm väntar en upplevelse för alla sinnen. I boken om Artipelag får man följa med i konsthallen, restaurangköket, konditoriet, på storslagna evenemang och i den omgivande naturen. Boken lyfter alla de delar som tillsammans bidrar till upplevelsen Artipelag. Samtidigt får läsaren bakgrundshistorien: hur visionen föddes och hur det gick till när huvudpersonerna, entreprenörsparet Björn och Lillemor Jakobson och arkitekten Johan Nyrén, träffades och påbörjade arbetet med det som Nyrén senare kom att kalla ”en storslagen bjudning till allmänheten”.

Bokreleasen äger rum i Artipelags Designbutik den 25 november kl. 14:00. Björn och Lillemor Jakobson kommer att vara på plats för att signera boken som under dagen kommer att säljas till ett specialpris. En perfekt julgåva!

Artipelags vackra strandpromenad har utökats med en avstickare ner till Bigert och Bergströms skulptur Solar Egg. Under hösten har förlängningen byggts och nu är uppförandet äntligen färdigt. Den förlängda strandpromenaden innebär en ökad tillgänglighet för rörelsehindrade, nu har alla möjlighet att uppleva Solar Egg.

I samband med utbyggnaden har Artipelags chefskonditor Annie Hesselstad tagit fram en Solar Egg-bakelse som kommer att säljas under helger i Bådan Café & Konditori. Solar Egg-bakelsen består av en pistagebotten med crisp, yoghurtmousse, bergamott- och päronkräm, pannacotta smaksatt med verbenabär samt citronglaze och en dekor av guldfärgade chokladark.