Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Verk av Berlinde De Bruyckere nu del av Skulptur i natur

Berlinde De Bruyckeres verk Rodt, 6 januari (2012) är nu en del av Skulptur i natur och Artipelags samling. Verket finns att beskåda ute på entrégården.

Skulptur i natur och verket Rodt 6 januari av Berlinde de Bryuckere
Skulptur i natur och verket Rodt 6 januari av Berlinde de Bryuckere.

Berlinde De Bruyckere, född 1964 i Gent, Belgien, är en av Europas mest intressanta samtidskonstnärer. Med stor framgång och internationell uppmärksamhet har hon ett flertal museiutställningar bakom sig – bland annat representerade hon Belgien 2013 i den 55:e Venedigbiennalen.

De Bruyckere arbetar med skulptur och installation i material som vax, djurskinn, hår, textilier, metall och trä. Hon hämtar inspiration från den flamländska renässansen och hennes kärnmotiv är människans sårbarhet och skörhet, den lidande kroppen – både människans och djurets – liksom naturens överväldigande kraft. Ämnena kan te sig mörka, men konfrontationen till trots behöver verken inte nödvändigtvis tolkas som tragiska.

Som skulptör är De Bruyckere intresserad av möjligheten att arbeta med många vinklar vilket möjliggör flera perspektiv, dels fysiskt men också konceptuellt. Det är till exempel ganska vanligt att hennes verk refererar till lidande så väl som till vård.

Publicerad: