Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Scensommar 2024

Storslagen nationaldagskonsert

6 juni 2024

Fira nationaldagen på Artipelag med en storslagen konsert där bland annat Lars Erik Larssons älskade verk Förklädd Gud framförs. Medverkar gör sopran Jeanette Köhn, baryton Karl-Magnus Fredriksson, Mikaeli Kammarkör samt Blåsarsymfonikerna under ledning av Anders Eby. Reciterar gör skådespelaren Sten Ljunggren.

Från vänster: Karl-Magnus Fredriksson (foto: Markus Gårder), Sten Ljunggren (foto: ©Petra Hellberg Kulturhuset Stadsteatern), Jeanette Köhn (foto: Karin Alfredsson).

Information

Ordinarie: 345 SEK
Senior (65 år+): 295 SEK
Art.Pass-medlemmar: 295 SEK

6 juni kl. 16:00

Konserten pågår i ca. 1 h.

Bådan Café och Konditori håller öppet fram till 15.45 för alla besökare med biljett till förställningen, samma sak gäller för Designbutiken.

För övriga gäster stänger Artipelag kl 15.00 denna dag.

Under nationaldagen går även våra direktbussar till och från Artipelag. Bussen åker mellan Cityterminalen och Artipelag och tar ca. 30 min. Under nationaldagen går bussen under följande tider (så att man kan åka med bussen hem efter Nationaldagskonserten).

Till Artipelag kl. 10:45
Från Artipelag kl. 17:30

Läs mer och boka biljett

Om konserten

På scen står sopran Jeanette Köhn och baryton Karl-Magnus Fredriksson tillsammans med Mikaeli Kammarkör samt Blåsarsymfonikerna under ledning av Anders Eby. Reciterar gör skådespelaren Sten Ljunggren.

”Ej för de starka i världen, men de svaga” – så inleds Lars Erik Larssons verk Förklädd Gud på text av Hjalmar Gullberg om guden Apollon som bestraffats med att vandra på jorden förklädd bland människor. Skrivet under brinnande världskrig kan detta djupt humanistiska verk ses som en vädjan för det okränkbara människovärdet. Samtidigt är Gullbergs text också starkt naturlyriskt.

På programmet står även flera andra Nationaldagsklassiker såsom Wilhelm Stenhammars tonsättningar Vårnatt och Sverige samt musik av Wilhelm Petersson-Berger och Hugo Alfvén. Fira nationaldagen på Artipelag där den vackra naturen bildar fond för den storslagna musiken.

Bilder

Medverkande

Karl-Magnus Fredriksson är en svensk barytonsångare med en imponerande karriär. Han blev utnämnd till Hovsångare år 2004 och mottog medaljen Litteris et Artibus från Kung Carl XVI Gustaf 2013. Han är medlem av Kungliga Musikaliska Akademien och har varit knuten till Kungliga Operan sedan 1999, där han har framträtt i en mängd olika roller. Han har också gjort betydande gästspel utomlands och samarbetat med en rad framstående dirigenter och orkestrar. Fredriksson har en omfattande diskografi som sträcker sig från klassiska verk till nordiska romanser och visor.

Jeanette Köhn är en framstående och mångsidig sopran, etablerad som konsert- och oratoriosångerska både nationellt och internationellt. Hon har medverkat i en mängd olika evenemang, till exempel Nils Landgrens turné Christmas with my friends, samt varit solist vid Kronprinsessan Victorias och prins Daniels kungliga bröllop. Jeanette har mottagit flera utmärkelser, inklusive en guldmask och priser från Kungliga Musikaliska Akademien.

Sten Ljunggren är en svensk skådespelare född 1938 i Stockholm som har en imponerande lång och framgångsrik karriär inom både film, TV och teater. För sina insatser inom skådespeleri har han mottagit flera utmärkelser, inklusive den kungliga medaljen Litteris et Artibus och Hedersguldbaggen.

Mikaeli Kammarkör grundades 1970 och är en välrenommerad kör baserad i Stockholm. De leds av Anders Eby, erkänd professor, dirigent och pedagog. Genom åren har de samarbetat med framstående tonsättare, gjort många uruppföranden samt utforskat historisk musik. Mikaeli kammarkör har medverkat på tjugotalet skivinspelningar, radiosändningar samt konserter och uppsättningar på Stockholms största scener. Kören har en bred repertoar och en stark passion för svensk körtradition.

 

Blåsarsymfonikerna, grundades 1906 i Stockholm och är en mångsidig och nyskapande orkester som utforskar olika musikgenrer med blåsinstrument som bas. De har turnerat i Skandinavien, spelat in flera skivor och samarbetat med en rad kända artister och dirigenter.