Bergrummet: Annika Liljedahl
Utställningen Nätspinnare är en skulptural installation som tar plats i Bergrummet på Artipelag. Verket är ett nyförvärv som ingår i Artipelags konstsamling och är ljudsatt av komponisten Lo Kristenson. Fr.o.m. 5 april kan ni se utställningen Bergrummet: Annika Liljedahl – Nätspinnare.
Information
Utställningen ingår i entréavgiften till konsthallens utställning,
Lars Wallin Atelier – 35 Years of Fashion Stories
Entrépriser
Vuxen (18 år+): 175–275 SEK
Senior (65 år+): 125–225 SEK
Student: 75–155 SEK
Barn (0–17 år): fri entré
Art.Pass-medlemmar: fri entré
Med start 8 april.
Tisdagar
kl. 14:30
Vid kvällsöppet (sista onsdagen i månaden)
kl. 18:30
Utställningen visas i Bergrummet som nås via konsthallen.
Om utställningen
I sin sommarstuga på Öland möter konstnären Annika Liljedahl (f. 1946) varje år torkade och utarmade insekter, en vanlig syn för alla med säsongsboenden. Insekterna ligger mellan fönsterglasen, i hörn, under skåp och hamnar som oftast i hög på skyffeln. Med åren har ett växande intresse för insekterna tagit form hos Liljedahl: den oändliga variationen bland krypen, deras sysselsättningar och den uppfinningsrika kampen för överlevnad och existensberättigande. Insekter har på så sätt blivit utgångspunkt för verket Nätspinnare (2019).
Genom konsten finner Liljedahl ett sätt att närma sig livets naturliga kretslopp. Liv i begynnelse, energiomvandling, växtkraft, förnyelse och förgänglighet tar plats i verken. Vare sig det gäller människans eller naturens cykler. Framför oss pågår förvandlingar av insekter, djur eller obestämda gestalter.
I den här utställningen får du som besökare möta en ännu oupptäckt insektsart. Surrande ljud av insekter i rörelse hörs genom ett ljudverk, komponerat av Lo Kristenson. Installationen och musiken bildar en fängslande helhetsupplevelse för betraktaren, en känsla av att omslutas av verket.
Om konstnärerna
Annika Liljedahl (f. 1946) tog examen från Konstfack i Stockholm 1968. Liljedahl har haft flera separatutställningar, bland annat på Borås Konstmuseum, Göteborgs konstmuseum, Gallery K, Washington D.C. USA, Millesgården i Stockholm, Norrköpings Konstmuseum, Södertälje Konsthall, Röhsska museet i Göteborg och Vida Museum & Konsthall på Öland. Hon har även deltagit i ett flertal nationella och internationella samlingsutställningar t.ex. på Liljevalchs konsthall i Stockholm, Musée-Château d’Annecy i Frankrike, Nationalmuseum i Stockholm, Svenska institutet i Paris, Kanagawa Prefectural Gallery, Yokohama, Japan och Walker Hill Art Center i Korea.
Annika Liljedahl har representerat Sverige vid Textiltriennalen i Łódź, Polen och den 7:e Nordiska textiltriennalen, 1995. Hon har gjort kostym- och scenografiuppdrag för teater, offentliga gestaltningar i Sverige och är representerad i samlingar nationellt och internationellt.
Lo Kristenson (f. 1991) examinerades 2018 från masterprogrammet i komposition på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. 2014 tog hon initiativ till föreningen Konstmusiksystrar, en plattform för unga tonsättare och ljudkonstnärer inom konstmusik som definierar sig som kvinnor eller transpersoner. I kollektivt skapande tillsammans med Damkapellet, Vilde & Inga samt Malvakvartetten vill Kristenson ifrågasätta normer och hierarkier samt hur rådande strukturer påverkar det musikaliska uttrycket. Hon har presenterat sitt arbete på flera etablerade plattformar för experimentell musik såsom Norrlandsoperan i Umeå samt festivalerna Borealis i Norge och KLANG i Danmark.