Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här >>

Torsdag den 8 juni är hela Artipelag abonnerat och har stängt för övriga gäster, både utomhus och inomhus. Vi välkomnar alla besökare från imorgon igen.

Scensommar 2023 är snart igång!

11 juni 2023 – 27 augusti 2023
Jacob Kellermann spelar gitarr

Upplev musik, dans och poesi vid ett flertal tillfällen från juni till augusti under Artipelags Scensommar 2023.

Här listas det preliminära programmet med respektive datum och artist. Mer information om senare sommarföreställningar kommer inom kort.

JUNI

11 SÖNDAG

Invigningshelg vid vattnet
Cello, lyrik och dans under bar himmel

Årets Scensommar invigs genom att hylla Artipelags intilliggande vatten i två unika föreställningar. Tillsammans lyfter de genom musik, lyrik och dans fram vattnet som central tematik. Föreställningarna tar plats på Artipelags takterrass som omges av natur, konst och den glittrande Baggensfjärden. Medverkande: Jakob Koranyi - cello, Yared Tilahun Cederlund – dans och Joanna Holewa Chrona – dans.

18 SÖNDAG

Barfotasånger och Socialrealism
Temakväll i konsthallen

Upplev utställningen På armlängds avstånd på ett nytt, fördjupat sätt i denna föreställning speciellt sammansatt för Artipelag och utställningen. Hovsångare Karl-Magnus Fredriksson sjunger ur Allan Petterssons vackra Barfotasånger. Johan Holmber läser texter av Peter Weiss och Tove Jansson som båda finns representerade som konstnärer i utställningen. Medverkande: Karl-Magnus Fredriksson – baritone, Cecilia Zilliacus – violin och Kati Raitinen – cello och Inese Klotina – piano, Johan Holmberg - textläsning.

27 TISDAG

Amanda Ginsburg kvartett
Jazzkväll i foajén

Hör en av jazzhimlens mest strålande stjärnor, vinnare av två Grammisar, Amanda Ginsburg! På rekordtid har hon sjungit sig in i våra hjärtan med sitt balanserande uttryck mellan jazz, svensk visa och folkton. Med sig på konserten har hon en utsökt pianotrio bestående av pianisten Filip Ekestubbe, basisten Martin Höper och trumslagaren Jonas Bäckman. Medverkande: Amanda Ginsburg – sång, Filip Ekestubbe - piano, Martin Höper - bas, Jonas Bäckman - trummor.

JULI

2 SÖNDAG

Marika Lagercrantz och Hannes Meidal läser Harry Martinson
Konsert och lyrik i en skogsglänta

Ingen har skildrat grästuvan, skogen, ogräset och insekterna som Harry Martinson. Genom hela hans författarskap - dikter, prosa, essäer - löper människans möte med naturen som en tråd. Skådespelarna Marika Lagercrantz och Hannes Meidal bjuder in till en unik konsert bland blåklockor och harkrank i en av Artipelags magiska skogsgläntor.

4 TISDAG

Konst du aldrig sett, musik du aldrig hört
Multikonstverk med Astrid Sylwan

Hur blir ett konstverk till? Den svenska konstnären Astrid Sylwan möter här musikerna Jacob Kellermann och Anders Paulsson i en dialog mellan konst och musik. I en av Scensommarens mest unika föreställningar skapar Sylwan ett nytt verk i dialog med musikernas framförande av nykomponerad musik. Upplev konst och musik mitt i skapandeprocessen och i dialog med Artipelags vackra natur. Medverkande: Astrid Sylwan - konstnär, Anders Paulsson - sopransaxofon och Jacob Kellermann - gitarr.

9 SÖNDAG

Musik och konstvandring med Quasars Ensemble
Utomhuskonsert

Kom tidigt till kvällens föreställning och upplev Artipelags utomhusutställning Skulptur i natur på ett helt nytt sätt tillsammans med Quasars Ensemble.

Légers Académie Moderne och Svenska baletten i Paris
Temakväll i konsthallen

Upplev utställningen På armlängds avstånd på ett nytt, fördjupat sätt i denna föreställning speciellt sammansatt för Artipelag och utställningen. Kvällen fokuserar på mellankrigstidens Paris och den Svenska Baletten i Paris som var en nyskapande kraft genom sin ambition att i sina uppsättningar kombinera dans, drama, måleri, poesi och musik. Slovakiska Quasars Ensemble gästar Sverige för första gången med musik från tonsättare som samarbetade med Svenska Balletten. Hör även Erik Mattsson, bitr. chef på Dansmuseet, berätta om Svenska Balettens fascinerade historia. 

Konserterna har gjorts möjliga med hjälp av allmänna medel från Slovak Arts Council med finansiellt stöd från SOZA och SKF.

11 TISDAG

Christian Lindberg spelar Taube & Mozart
Konsert på terrassen

Världens mest eftersökta trombonist Christian Lindberg i ett nyskapande möte kring sånger av och historier om Evert Taube samt Mozart. Medverkande: Christian Lindberg - trombon, Andrea Tarrodi – sång och bas, Niklas Ulfvebrand – sång och gitarr och Noah Hofvander - altsaxofon.

16 SÖNDAG

Marmen Quartet spelar Mozart, Beethoven och Bartók

Upplev kammarmusik i världsklass! Den eftersökta brittiska stråkkvartetten Marmen Quartet bildades 2013 och vann 2019 de internationella tävlingarna för stråkkvartetter i både Bordeaux i Frankrike och Banff i Kanada. Sedan dess har deras internationella karriär tagit fart.

18 TISDAG

Sologitarr med Göran Söllscher
Bach och Villa-Lobos Konsert i foajén

Göran Söllscher har sedan genombrottet 1978, då han kammade hem 1:a pris i Concours International de Guitare i Paris, hänfört publik världen över med sitt magnifika spel. Upplev mästerverk av Villa-Lobos och J.S. Bach framförda av en världsartist med foajéns vackra panoramavy som fond.

23 SÖNDAG

Solopiano med Peter Jablonski
Gershwin, Chopin och Bacewicz Konsert i foajén

Sedan sin debut som 20-åring har han spelat på de största internationella scenerna, med de största orkestrarna och bästa dirigenterna. Jablonski är känd för sin naturliga och lediga spelstil i kombination med en stor pianorepertoar. Detta resulterar i framföranden där det tidlösa och unikt engagerande blir framträdande och kännetecknande. Under kvällen bjuder han på Gershwin, Chopin och Bacewicz med utsikt över Baggensfjärden som fond.

25 TISDAG

L-G Nordström och Jazzen
Temakväll i konsthallen

Upplev utställningen På armlängds avstånd på ett nytt, fördjupat sätt i denna föreställning speciellt sammansatt för Artipelag och utställningen. Några av Sveriges mest renommerade jazzmusiker hyllar L-G Nordström med musik som inspirerat hans konstnärskap. Texter bl.a. av L-G Nordström. Medverkande: Jonas Kullhammar – saxofon, Carl Bagge – piano, Martin Höper – kontrabas, Chris Montgomery - trummor.

30 SÖNDAG

Etienne Glaser läser Strindberg
Lyrik i en skogsglänta

Rosor, smultron och åskväder. Hans glädje är den största, som hans smärta och aptit. I hans dikt lever det sommardoftande Sverige. Upplev Strindbergs naturlyrik under granarna tillsammans med
Etienne Glaser.

AUGUSTI

1 TISDAG

Musik- och konstvisning med Opus13

Kom tidigt till konserten och upplev Artipelags utomhusutställning Skulptur i natur på ett helt nytt sätt tillsammans med Opus13.

Stråkkvartetten Opus13 spelar Grieg, Hartmann och Tarrodi

Den unga norska stråkkvartetten Opus13 har redan gjort sig ett namn som en av Skandinaviens mest eftersökta kammarensembler. 2023 mottog de Equinor Classical Music Award – ett av skandinaviens mest prestigefyllda musikpris. I konsthallen presenterar de ett pan-nordiskt program inspirerat av utställningen På armlängds avstånd.

6 SÖNDAG

Konsert i foajén: Tina Ahlin och Orsa Spelmän

Tina Ahlin och Orsa Spelmän har spelat tillsammans i fem år. Ett lyckligt samarbete som mynnat ut i otalet konserter, sommar- och julturnéer. Sommaren 2017 släpptes deras första skiva som fick lysande recensioner och gänget medverkade i SVT:s ”Allsång på Skansen” och ”Go'kväll”. Detta musikaliska gäng, som samarbetat med bl.a. Benny Andersson och Hasse Alfredson har en musikantisk sång och spelglädje som smittar av sig långt ut från scenkanten.

8 TISDAG

Joanna Pascale och Pelle ”Trazan” Jonasson möter jazzstjärnor från Europa – Konsert i foajén

Joanna Pascale har gjort sig känd som en sofistikerad och starkt uttrycksfull jazzsångerska med bas i Philadelphia i USA. Trumslagaren Pelle ”Trazan” Jonasson har för detta speciella tillfälle handplockat internationella medmusiker som nu för första gången spelar tillsammans i Sverige och möter Pascale.

13 SÖNDAG

Dansföreställning i naturen – Dansare ur danskompaniet Cullberg tolkar Deborah Hay

Upplev dansare ur Sveriges mest etablerade danskompani som möter Artipelags fantastiska natur och konst. I dialog med utomhusutställningen Skulptur i Natur presenterar dansarna en studie i den koreografiska praktiken av den amerikanska koreografen Deborah Hay.

Konsert i konsthallen - Norden en del av den globala byn

I sommarens sista förställning fokuserar vi på samtiden och blickar framåt. Med utgångspunkt i verk av bl.a. Ola Billgren, Per Kirkeby, LG Lundberg, Silja Rantanen och Kjartan Slettemark spelas musik av några av skandinaviens viktigaste tonsättare inklusive uruppföranden av bl.a. Benjamin Staern och Catharina Palmer. 

20 SÖNDAG

Jazz poetry med Jan Lundgren och Hans Backenroth Konsert i foajén

Två sanna musikaliska historieberättare – pianisten Jan Lundgren och basisten Hans Backenroths musicerande är fullt av levande historier. På Artipelag presenterar de sitt projekt Jazz Poetry. Jan Lundgren är en av våra allra största pianister och Hans Backenroth är basisten som spelat med i princip hela jazzeliten, både i Sverige och internationellt.

27 SÖNDAG

Konsert i foajén – Anne Sofie von Otter med gäster

En av samtidens främsta mezzosopraner – världsstjärnan Anne Sofie von Otter möter musikalartisten Albin Oké och skådespelaren Andreas T Olsson i denna späckade avslutning på Scensommar som spänner över visor, klassiskt, tal och musikal. Medverkande: Anne Sofie von Otter – sång, Albin Oké – sång, Fabian Fredriksson – gitarr, Andreas T Olsson, sång och Johan Siberg– piano.