Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

På armlängds avstånd

Hundra år av nordisk konst
11 mars 2023 – 1 oktober 2023
Foto på en kvinna i röd kappa sitter på en berghäll
Elina Brotherus, Seabound Two Nights in a Row, 2018.

Entréavgift:

Priser från 1 september - 1 oktober
Vuxen (18 år+): 195 kr
Senior (65 år+): 165 kr
Student: 95 kr
Introduktioner
Se "Praktisk information" nedan.
Barnvisningar
Se "Praktisk information" nedan.

På armlängds avstånd är en samlingsutställning som består av verk från Tangen-samlingen som ägs och förvaltas av norska AKO Kunststiftelse. Samlingen omfattar norsk, svensk, dansk och finsk konst, samt konsthantverk från dessa länder. Inom bildkonstens område är fokuspunkterna på måleri, skulptur, teckning, grafik och fotografi som spänner över hela 1900-talet fram till idag.

Utställningen har fått titeln På armlängds avstånd, ursprungligen en militär term som används för att mäta avståndet mellan två soldater som tillsammans ingår i en trupp. Begreppet har i vår samtid kommit att förknippas med kulturpolitik, med antydan att politiker inte skall lägga sig i det konstnärliga innehållet utan hålla sig på behörigt avstånd. På behörigt avstånd kan också sägas gälla hur de nordiska konstnärerna har kommit att förhålla sig till den europeiska konsttraditionen under 1900-talet, med andra ord med en viss distans.

Om utställningen

– Vår tanke med urvalet vi gjort är att visa på den gemensamma mentalitet som finns bland de nordiska konstnärerna, även om länderna estetiskt sett skiljer sig åt. Samt hur de verkat, påverkats och umgåtts ute i de europeiska metropolerna, och inte i sina hemländer. Det stora omfånget på Tangen-samlingen gör att vi kunnat finna verk som belyser dessa aspekter och jag är mycket tacksam att vi fått den möjligheten, säger Bo Nilsson, museichef på Artipelag.

Samlingen som omfattar drygt 5000 verk kommer placeras permanent på Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand, en tidigare spannmålssilo som nu byggts om till konstmuseum i Kristiansands hamnområde. Inflyttningen är planerad att ske under 2024. Artipelag har fått möjligheten att visa ett urval av samlingen vilket omfattar ett 40-tal konstnärer som är representerade med ca 160 konstverk. Bland de utställda verken kan vi beundra storheter som Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén, GAN, Peter Weiss, Tove Jansson, Asger Jorn, Anna-Eva Bergman, LG Nordström, Öyvind Fahlström, Kjartan Slettemark, Ola Billgren, Silja Rantanen och Elina Brotherus innan samlingen får en permanent plats i Kristiansand.

Om AKO Kunststiftelse

Nicolai Tangen (född 1966 i Kristiansand) är en norsk kapitalförvaltare och konstsamlare som har världens största samling av nordisk konst. 2013 grundade han AKO Stiftelse, som stöder välgörande ändamål som förbättrar utbildning, främjar konsten eller mildrar klimatproblem. AKO Kunststiftelse bildades 2016 och Nicolai överförde då sin samling till Stiftelsen.
Stiftelsen fortsätter att samla, köpa och göra modernistisk konst från 1900-talet tillgänglig för allmänheten.

Artipelags intendent Iselin Page visar sina favoritverk i utställningen På armlängds avstånd.

Praktisk information

Installationsvy Olle Bærtling
Installationsvy Brotherus
Installationsvy Axel Olson
Ett uppdukat långbord i Artipelag Restaurang med utsikt över Baggensfjärden

Art´n brunch

Varför inte kombinera utställningen med brunch i restaurangen?

När du bokar brunch erbjuder vi dig ett fördelaktigt entrépris på utställningen.

Visa upp din bekräftelse eller kvitto på din bokning i reception och köp entrébiljett till utställningen för 150 kr/person (ordinarie pris 195/165 kr/person).

Gäller från 9 september på lördagar och söndagar.