Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här >>

Roy Andersson – Jag såg

Foton från film
13 januari 2023 – 12 mars 2023
Roy Andersson, Waiter, ed 6, 2019
Roy Andersson, Waiter, ed 6, 2019. Beskuren.
Roy Andersson, Mattress, ed 6, 2019. Beskuren.

Entré

Vuxna
75 kr
Seniorer (65+)
50 kr
Barn (t.o.m. 17 år)
Gratis
Art.Pass-innehavare
Gratis
Kombinationsbiljett (Jag såg + Skulptur i natur)
Vuxna 100 kr, seniorer 75 kr
Kombinationsbiljett (Jag såg + dagens lunch)
Vuxna 225 kr, seniorer 200 kr

Roy Andersson (f. 1943) är en svensk filmskapare med en lång karriär bakom sig i filmindustrin. Efter tiden som regissör av ett stort antal reklamfilmer, flera kortfilmer och många prisbelönta långfilmer är han idag ett väletablerat namn i branschen och har genom åren fått stor internationell uppmärksamhet. Den 13 januari 2023 öppnar utställningen Jag såg som består av 17 foton tagna från Roy Anderssons senaste film Om det oändliga (2019) på Artipelag.

Enligt regissören själv rör sig filmen mellan nutid och dåtid och skildrar historiska personer. Den lösa strukturen är inspirerad av sagosamlingen Tusen och en natt och filmen leds av en drömlik kvinnoröst som agerar berättare. Som betraktare får vi följa med på en resa genom livets stora och små skeenden; ett par svävar över ett krigshärjat Köln, en far stannar för att knyta sin dotters skor i hällregnet och tre tonårsflickor dansar utanför ett kafé; ett kalejdoskop över existensen och oändligheten 

Som ett överflöd av liv påminner Om det oändliga oss om skörheten och skönheten i vår existens. Och med den i åtanke påminner oss om att upprätthålla denna ändlösa skatt och föra den vidare.

Om Roy Andersson

1970 debuterade han med filmen En kärlekshistoria efterföljd av filmen Giliap 1975. Andersson var även aktuell med kortfilmen Någonting har hänt, 1989men filmen orsakade en hel del kontrovers och drogs senare tillbaka. I hans nästa film Härlig är jorden, blev hans stil och uttryckssätt ännu tydligare.

1996 startade Andersson produktionen av Sånger från andra våningen, som det tog regissören fyra år att färdigställa. Filmen hade premiär på filmfestivalen i Cannes, där den mottog jurypriset. Filmen består av flera olika samhällskritiska tablåer, som delvis uppfattas som surrealistiska.

Roy Andersson regisserade även en hel del reklamfilmer fram till 2005 då han inledde arbetet med filmen Du levande som släpptes 2007.  Filmen kan sägas vara en uppföljare där särskilt bildspråket skapar associationer till Sånger från andra våningen. Hösten 2014 hade filmen En duva satt på en gren och funderade på tillvaron premiär, och enligt Andersson kan dessa tre filmer betraktas som en trilogi.

Om utställningen

De 17 fotografierna (filmrutor från filmen) är 70x120 cm stora och är en del av Artipelags samling.

Paketpris på entré med dagens lunch.

Alla öppna vardagar har vi ett paketpris som inkluderar entré till utställningen och dagens lunch, som serveras kl 11-14 tisdag till fredag. Vuxna 225 kr (ord 250 kr), seniorer (65+) 200 kr (ord 225 kr).

Se lunchmenyn

Jaume Plensas skulptur vintertid

Kombinationsbiljett.

Biljett till både Roy Andersson – Jag såg och vår utomhusutställning Skulptur i natur till ett fördelaktigt pris. Vuxna 100 kr (ord 125 kr), seniorer (65+) 75 kr (ord 100 kr).

Mer om skulpturparken

Praktisk information

Trailer för filmen Om det oändliga.