Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här >>

Torsdag den 8 juni är hela Artipelag abonnerat och har stängt för övriga gäster, både utomhus och inomhus. Vi välkomnar alla besökare från imorgon igen.

Kväll om Kiefer

med ukrainska skådespelare, musiker och poesi
Framträdande inne i utställningen Anselm Kiefer – Essence-Eksistence
Evenemanget genomförs inne i utställningen. Foto från 4 aug.
Anselm Kiefer, Schwarze Flocken, 2006

Fakta

Datum
Söndagen den 20 november 2022 kl 17.30
Pris
395 kr per person. Eventuellt ekonomiskt överskott går oavkortat till svenska PEN.
Äta före
Artipelag Restaurang håller denna dag öppet fram till konsertstart och serverar à la carte.

Tema: Samtida kopplingar till Kiefers historiska skeenden

”Snö har fallit, utan ljus. En måne
är det redan eller två, sedan hösten kom med ett meddelande  
även till mig, i munkkåpa, ett löv från Ukrainska sluttningar.”

Utdrag från Paul Celans dikt Schwarze Flocken, som även är Anselm Kiefers titel på ett av utställningens mest centrala verk. Översättning av Gabriel Itkes-Sznap.

Krig rasar återigen i Europa. Denna afton, som presenteras i samarbete med Svenska PEN:s tidning PEN/Opp och Dramaten, sätter fokus på situationen i Ukraina och de beröringspunkter som finns mellan vad som nu sker och Kiefers idévärld.

Kvällen utgår från den pågående utställningen Anselm Kiefer – Essence-Eksistence och konstnärens ständiga bearbetning av krigets fruktansvärda spår – i människor, språk och städer. Sambanden mellan historiska skeenden och brinnande samtid belyses genom samtal, musik och uppläsning av såväl dikter av de för Kiefer så centrala tyskspråkiga diktarna Paul Celan och Ingeborg Bachmann som texter ur den nyutkomna antologin Under Ukrainas öppna himmel, utgiven av Ariel förlag i samarbete med Svenska PEN. Antologin samlar poesi, krönikor och dramatik skriven av ukrainska författare det senaste halvåret.

Reciterar gör en stjärnspäckad ensemble från Dramaten samt den ukrainska skådespelerskan Jekaterina Kisten, som har medverkat i ett flertal ukrainska filmer och TV-serien Folkets tjänare med Ukrainas nuvarande president Volodymyr Zelenskyj i huvudrollen. Kisten har spelat på flertalet teaterscener i Ukraina och kom till Sverige i slutet av mars i år. Dramaten-skådespelarna som deltar är Anna Maria Käll, Manuela Gotskozik BjelkeSofia PekkariHannes Meidal och Pierre Wilkner.

Medverkar gör även den ukrainska konsertpianisten Natalya Pasichnyk tillsammans med violinisten Christian Svarfvar och gitarristen Jacob Kellermann, som framför ukrainsk musik av bland andra Valentin Silvestrov, Mykola Lysenko och Viktor Kosenko.

Kvällen inleds med en paneldiskussion. Evenemanget arrangeras i samarbete med Svenska PEN:s tidskrift PEN/Opp och Dramaten. Konstnärlig ledning av Jacob Kellermann och Hannes Meidal.

Eventuellt ekonomiskt överskott går oavkortat till svenska PEN.

Installationsvy från Anselm Kiefer – Essence-Eksistence

Inledande paneldiskussion

Under ledning av Daniel Gustafsson Pech. Medverkar gör Gabriel Itkez-Sznaps och Kholod Saghir.

Daniel Gustafsson är författare och översättare, främst från ungerska. Hans senaste översättning är Péter Nádas Illuminerade detaljer I-II (Bonniers). I höstas utgavs hans andra roman Fine de Claire (Nirstedt/litteratur). Han är även verksamhetsledare på Översättarcentrum i Stockholm.

Gabriel Itkes-Sznap är poet, redaktör och forskare i estetik. Han debuterade 2015 med diktsamlingen Tolvfingertal, som nominerades till Borås tidnings debutantpris. Han är även redaktör för Det sena verket som består av Celans fem sista diktsamlingar och en extra svit i översättning av Anders Olsson. Våren 2021 kom han ut med sin nästa diktsamling Himlen till munnen tången till hjärtat, samt med avhandlingen Nollpunkten.

Kholod Saghir är Chefredaktör för Svenska PENs tidskrift PEN/Opp, skribent, översättare och konstnärlig ledare för Uppsala internationella litteraturfestival. Hon är också en av huvudredaktörerna för antologin Under Ukrainas öppna himmel – Röster från ett krig.

Omslaget till diktsamlingen Under Ukrainas öppna himmel

Under Ukrainas öppna himmel – Röster ur ett krig

En antologi med texter som ger uttryck för erfarenheterna av den ryska invasionen av Ukraina och som ger en inblick i bakgrunden till den. Boken innehåller nära tre hundra sidor poesi, dramatik, krönikor, dagboksanteckningar och essäer om och ur det krigsdrabbade Ukraina – det mesta skrivet under det senaste halvåret. Boken är också den första litterära antologin från Ukraina som kommer ut på svenska på nära tre decennier. Boken ges ut av Ariel förlag i samarbete med Svenska PEN. Hela överskottet från försäljningen går till Svenska PEN:s arbete att stödja Ukraina.

Praktisk information