Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här >>

Kväll om Kiefer

Lena Endre och Hannes Meidal tolkar Paul Celan och Nelly Sachs
Framträdande inne i utställningen Anselm Kiefer – Essence-Eksistence
Genomförande av Kväll om Kiefer den 4 augusti 2022
Hannes Meidal och Lena Endre

Fakta

Datum och tid
Söndagen den 4 december 2022 kl 17.30
Längd ca en timme och 45 min
Pris
295 kr per person
Äta före
Artipelag Restaurang håller denna dag öppet fram till konsertstart och serverar julbord. Förbokning krävs.

Tema: Lena Endre och Hannes Meidal tolkar Paul Celan och Nelly Sachs i ljuset av Kiefers konst

Den 4 december avslutas kvällarna med Kiefers konstupplevelser med två välkända skådespelare från Dramaten, Lena Endre och Hannes Meidal. De läser och tolkar de för Kiefers konstnärskap centrala exilförfattarna Nelly Sachs och Paul Celan. Genom dikter, brev och utdrag ur utvalda tal ställs deras texter i relief till Kiefers bildvärld: hur leva, skriva, skapa i en efterkrigstid, färgad av Förintelsens skugga? Kvällen inleds med två fördjupande samtal kring Kiefers konstnärskap organiserade av föreningen Judisk Kultur i Sverige.

I maj 1954 skriver Nelly Sachs från Stockholm till diktarkollegan Paul Celan, då bosatt i Paris. En brevväxling som blev början på en relation som präglas av djupt samförstånd och den tröst de båda fick av att ha en själsfrände. De fann varandra både i språket och i den vardagliga kampen att orka fortsätta leva och skriva trots alla minnen från andra världskrigets fasor.

Musikaliskt bjuder kvällen på sällan hörda mästerverk nära sammankopplade till såväl Kiefer som Sachs och Celan. Svenska kammarensembleN framför Arnold Schönbergs epokgörande Serenade op. 24, under ledning av dirigenten Christian Karlsen. Tillsammans med ensemblen hör vi även den israeliska världssopranen Keren Motseri tolka Celan musikaliskt i Sverige-premiären av den nyligen bortgångne tonsättaren Harrison Birtwistles 3 Settings of Celan samt i ett uruppförande av den spanske tonsättaren Jose Maria Sanchez-Verdu tillsammans med gitarristen Jacob Kellermann.

Konstnärlig ledning för kvällen av Jacob Kellermann och Hannes Meidal. Utställningen Anselm Kiefer – Essence-Eksistence pågår t.o.m. den 8 januari 2023.

Foto från filmruta Roy Andersson – Jag såg

Inledande samtal

I samband med kvällens föreställning presenterar Judisk Kultur i Sverige ett inledande inslag av J! Talks på Artipelag – två fördjupande samtal kring Kiefers konstnärskap och hans relation till poeten Paul Celan under ledning av Lizzie Oved Scheja.

Kiefer och Kabbalah
Astrid Seeberger, författare och läkare

Paul Celan – den siste poeten
Mikael van Reis, kritiker och författare

Keren Motseri sjunger Matteuspassionen av Johann Sebastian Bach.
Framträdande av KammarensembleN.

Praktisk information