Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Fredrik Roos Stipendium 2024: Frida Peterson

I väntan på miraklet
17 maj – 7 juli 2024

Konstnären Frida Peterson (f. 1992 i Kalmar) tilldelas 2024 års Fredrik Roos stipendium. Peterson arbetar företrädesvis med figurativ skulptur. Verken kretsar ofta kring frågor som berör tro, minnen och längtan efter någonting annat, men ger också skapandeprocessen en framträdande roll. Stipendiet omfattar 650 000 kronor och är därmed ett av Sveriges största.

Information

Utställningen har fri entré.

Björns golv på plan tre samt plan ett.

En utställningskatalog har tagits fram i samband med stipendiet och kan hämtas ut i receptionen utan kostnad så länge lagret räcker.

Om utställningen

Frida Peterson tilldelas Fredrik Roos stipendium med följande motivering:

Genom en vildvuxen flora av konstnärliga och mindre konstfähiga material har Frida Peterson skapat en säregen konstnärlig blandform. Med hjälp av handens intuition och en uppmärksam, inkännande blick på omgivningen för Petersons verk betraktaren närmare tillvarons svårfångade dimensioner. Frida Peterson behandlar sina material med stor respekt. Den handarbetets långsamhet som skulpturerna har växt fram ur manar också betraktaren till eftertänksamhet kring de estetiska och andliga reflektioner de oscillerar mellan. Med sitt ofta underfundiga anslag lyckas Frida Peterson närma sig dessa vanligen förekommande frågeställningar inom samtidskonsten på ett unikt sätt: mångskiktat, inbjudande och med stor sensibilitet för skulpturmediets möjligheter.

Med utställningen I väntan på miraklet tar Frida Peterson flera av Artipelags allmänna utrymmen i besittning, som Björns golv på plan tre samt plan ett. 2024 är sjunde året som utdelning och utställning sker på Artipelag.

Om konstnären

Frida Peterson är född 1992 och uppvuxen i Kalmar. Hon bor och arbetar för närvarande i Göteborg. Peterson avlade sin masterexamen på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2023 och sin kandidatexamen med textil inriktning på Konstfack 2018.

Peterson arbetar med skulptur som ofta har ett figurativt uttryck. I hennes verk har skapandeprocessen en framträdande roll och arbetet utlöses av en nyfikenhet för material och ett behov av att arbeta med händerna. Processen är intuitiv och önskningar och impulser tillåts simma fritt. I sina arbeten leker Peterson med frågor som berör tro, minnen och längtan efter någonting annat.

Frida Peterson har tidigare tilldelats stipendier, bland annat från Konstakademien (Sigfrid Fridmans fond, Stig Hedbergs stipendiefond, 2023) och Konstnärsnämnden (Assistentstipendium, 2020). Hennes verk har visats på Konstakademien i Stockholm, Skissernas museum i Lund, Åstorps konsthall och under våren 2024 på Vetlanda Museum.

Bilder

Om Fredrik Roos Stipendium

Fredrik Roos (1951–1991) var en skånsk finansman och konstsamlare. Han grundade 1988 konstmuseet Rooseum – Center for Contemporary Art i Malmö, där internationella utställningar varvades med Fredrik Roos samling av nordisk samtidskonst. Museet upplöstes 2006 och 60 verk ur samlingen såldes. Intäkterna från försäljningen blev grunden till den nuvarande stiftelsen.

Mottagare av stipendiet ska vara ”En konstnär som – i Fredrik Roos anda – är beredd att ta risker i sitt konstnärskap. En som tror på sig själv och som har ett eget uttryck. Konstnären ska vara högst 35 år och komma från Norden och arbeta företrädesvis med måleri och skulptur.”

Stiftelsen har ett nära samarbete med landets fem konsthögskolor (Kungliga Konsthögskolan, Valand, Konstfack, Umeå Konsthögskola, Konsthögskolan i Malmö). I år har upptagningsområdet vidgats. För första gången har även Kunsthøgskolen i Oslo, Det Kongelige Danske Kunstakademi samt Bildkonstakademin vid Konstuniversitetet i Helsingfors fått nominera varsin kandidat. Denna förändring av nomineringsprocessen är del av stiftelsens strävan att stödja nordiska konstnärskap.

2023 Erik Uddén (utställning på Artipelag)

2022 Judit Kristensen (utställning på Artipelag)

2021 Gabriel Karlsson (utställning på Artipelag)

2020 Siri Elfhag (utställning på Artipelag)

2019 Sara Nielsen Bonde (utställning på Artipelag)

2018 Jonas Malmberg (utställning på Artipelag)

2017 Oskar Hult, Josefine Östberg Olsson och Jonas Silfversten Bergman

2016 Sandra Mujinga, André Talborn och Karl Patric Näsman