Foto av en stock i skogen

Skogsbad med Lisen Sundgren

Stress är något de flesta av oss har alldeles för stor erfarenhet av idag. Människor behöver varva ned, sakta in och låta hjärnan återhämta sig för att må bra. Forskning visar att naturen är en utmärkt miljö för att göra just detta, vilket Artipelag nu tar fasta på när växtexperten Lisen Sundgren leder skogsbad i Artipelags omgivande natur.

Lisen Sundgren är känd som örtspecialist, forager (specialist på ätliga vilda växter), författare och föreläsare. I över två decennier har hon delat med sig av sin kunskap genom böcker och kurser. Lisen har samarbetat som forager åt några av Sveriges främsta krogar och även gjort internationella gästspel. Hon är utbildad skogsterapiguide och att få människor att skapa en relation till naturen är passion och drivkraft i allt hon gör.

Skogsbad, eller shinrin yoku, är en metod som utvecklades i Japan under mitten av 80-talet då effekterna av den stora urbaniseringen ledde till stress och läkarna såg en ökning av stressrelaterade sjukdomar. En forskargrupp började forska på hur naturen påverkar vår hjärna och kropp och kom fram till häpnadsväckande resultat. Orsaken till ohälsan ansåg de vara ”naturbrist”. De utvecklade en metod där människor fick följa en guide i natursköna omgivningar och öppna sina sinnen för vad naturen bjuder.

Vid ett skogsbad går man ut i skogen tillsammans med en guide som bjuder in till olika övningar som har en välgörande effekt på hälsan och ger en ökad känsla av välbefinnande. Med lugnet kommer också större empati, mer kreativitet och bättre samarbetsförmåga.

Vetenskapens värld på SVT Play om naturens läkande effekt >>

Kommande datum och praktisk information

Skogsbad 2021

4 september
18 september
9–10 oktober
16–17 oktober
23–24 oktober

Hålltider

11.55 Samling på entrégården
12–14 Skogsbad med Lisen Sundgren
14.00 Lunch i Bådan Café & Konditori

Lunch

Till lunch serveras soppa. Soppan är vegetarisk och laktosfri.  Bubbelvatten och kaffe eller te ingår.

Anvisningar

Promenadskor och kläder efter väder rekommenderas. Skogsbadet genomförs i lättare terräng.

Bokning

Pris 395 kr per person.

BOKA HÄR >>

Vi tar emot ett begränsat antal i varje grupp så först till kvarn gäller. Åldersgräns 15 år. Hundar eller andra typer av husdjur får inte följa med.

Frågor

Vid frågor vänligen kontakta info@artipelag.se.

Avbokning

Avbokning kan göras fram till kl 16 på torsdagen samma vecka som biljetten är köpt för.

Om evenemanget behöver ställas in p.g.a. instruktioner från myndigheter rörande corona, eller av någon annan anledning, så kommer återbetalning av bokade biljetter att ske.