Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Svarta Tavlan – om konst och lärande

Tidpunkt: 11 oktober 2013 – 19 januari 2014

Plats: Artipelag Konsthall, Värmdö

Curatorer: Bo Nilsson, konsthallschef, Magnus Jensner, chefsintendent, Jessica Höglund, assisterande curator och Frida Andersson, assisterande curator.

Konstnärer: Rudolf Steiner, Joseph Beuys, Jean-Michel Basquiat, Marcel Broodthaers, Elis Eriksson och Per Kirkeby (historiskt del). Bruce High Quality Foundation,Tacita Dean, Alejandro Guijarro, Christian Marclay, Josiah McElheny & Andrea Geyer, Tal R, Lars Siltberg och Gary Simmons (samtida del).

Utställningens tema: Den svarta tavlan är förbunden med lärande men det är mindre känt att den svarta tavlan har använts av konstnärer som ett kunskapsmedium under hela den moderna epoken. Rudolf Steiner är förebild för användningen av den svarta tavlan som ett pedagogiskt instrument. Steiners tankegångar har fått många efterföljare, inte minst Joseph Beuys som har varit förbindelsen till samtida konstnärer som Tacita Dean och Christian Marclay som har arbetat vidare med den svarta tavlan. Det kan tyckas märkligt att den svarta tavlan har fått en renässans i samtidskonsten, inte som en nostalgisk resa i tillbaka i tiden, utan snarare som kunskapsmedium som ingår i en dialog med publiken i tidens interaktiva anda.

Katalog: I samband med utställningen publicerar vi en katalog med ett rikligt bildurval och presentationer av konstnärerna. Katalogen har formgivits av Patric Leo.

Presskontakt: Maria Rosén: maria.rosen@artipelag.se
Mobil: +46 72 244 22 38
Kontor: +46 8 570 130 21

Publicerad: