Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Mats Theselius – Urban Cowboy

Bild: Mats Theselius, Heremit’s Cabin, 1991

UTSTÄLLNING: Mats Theselius – Urban Cowboy
PLATS: Artipelag, Värmdö (20 minuter från Stockholm city)
DATUM: 8 juli-23 augusti 2015
CURATOR: Aura Seikkula

OM KONSTNÄREN:
Mats Theselius (f. i Stockholm 1956), utbildad på Konstfack i Stockholm 1979-1984. Han är en av Sveriges mest uppmärksammade formgivare, och har skapat en rad designikoner som har fått klassikerstatus. Ur hans omfattande produktion finns ett flertal skulpturala fåtöljer, men också skåpet National Geographic, Eremitens koja och betonggolvet Kelim.

Han finns representerad på Nationalmuseum, Stockholm, Röhsska Museet , Göteborg, Designmuseet Danmark, Köpenhamn, Nasjonalmuseet, Olso, Ryska Statens konstsamlingar, Moskva, Museum für Angewandte Kunst, Köln.

Theselius har fått Torsten och Wanja Söderbergs pris, Bruno Mattssonpriset och Wallpaper Design Award. Han har också varit verksam som professor vid HDK i Göteborg 1995-1996 och är sedan 2011 medlem av Kungliga Konstakademien.

OM UTSTÄLLNINGEN:
Utställningen Urban Cowboy som visas i Artipelags Artbox utgår från Mats Theselius som samlare. Utställningen består av sex ”installationer” i form av hans ryska samling, Braunsamlingen, Eremitens koja, hans samlingar av musikinstrument, hans samlingar av köksutensilier och det nya projektet Let´s Kiosk. Samlingarna fungerar både som självständiga konstverk och som inspirationskällor i hans konstnärliga skapelseprocess. På detta sätt erbjuder utställningen en unik insikt i hela Mats Theselius konstnärskap.

PUBLIKATION:
I samband med utställningen ger bokförlaget Arena och Artipelag ut en utställningskatalog med förord av konsthallschef Bo Nilsson och texter av Mats Theselius och Rebecka Tarschys.

Publicerad: