Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Opera om Coco Chanels levnadsöde framförs på Artipelag

Artipelag fortsätter traditionen att presentera scenkonst strax efter det nya året inträtt. Denna gång blir det en opera i två akter om stilikonen Coco Chanels händelserika levnadsöde. Operan är producerad av Vattnäs Konsertlada och rymmer musik från tidstypiska kompositörer som Claude Debussy, Erich Wolfgang Korngold, Gustav Mahler och Maurice Ravel, för att nämna några. I konsthallen pågår samtidigt utställningen Lars Wallin – Fashion Stories, där närmare två hundra kreationer från modedesignern Lars Wallins 25-åriga karriär visas upp.

Coco Chanel
Coco Chanel.

Med största sannolikhet är Coco Chanel den enskilda person som mest påverkat modevärlden. Hon var en begåvad rebell, en arbetsnarkoman med stark revanschlust och ett marknadsföringsgeni. Men också en mycket ensam person som hade svårt att släppa någon nära. Hon var komplex och svårfångad redan under sitt liv. Med ett starkt behov av självständighet och viljan att skriva sin egen historia. I år är det 45 år sedan hon dog och modehuset Chanel är fortfarande ett av världens absolut starkaste varumärken.

Operan är en återblick mot hela Coco Chanels levnad – ekonomiska framgångar och motgångar, funnen kärlek och förlusten av den, stilmässiga fiaskon och stilmässiga succéer som lever och frodas än i dag. Berättelsen växer fram i mötet mellan en åldrande Coco Chanel och en journalist, där den förstnämnda önskar förmedla sin självbild och den senare söker efter vad som döljer sig bakom den.

”I arbetet med research inför föreställningen märkte jag att det florerar en stark mystik kring Chanel. Till stor del beror det på att Coco Chanel medvetet spred olika historier om sig själv för att skapa nyfikenhet och fascination. Kanske gjorde hon det också för att skydda sig själv. För att bli den hon ville vara? Idag har den selektiva verkligheten blivit en del av vardagen genom sociala medier. Vi kan oemotsagda redigera och odla det intryck vi vill ge betraktaren. Föreställningen handlar om just detta; att skapa och kontrollera bilden av sig själv.”
– Martyna Kaiser.

Operan Coco Chanel är skriven av Martyna Kaiser, som även står för regi och kostym. Ensamblen består av Göran Eliasson (tenor), Anna Larsson (alt), Amelia Jakobsson (sopran) och Tobias Westman (tenor). Orkestern med 13 musiker dirigeras av Fredrik Burstedt. Scenografin är skapad av Bernd Janusch och ljuset av Jimmy Svensson.

”Genom den research jag gjorde upptäckte jag en fascinerande kvinna som oavsett sin ekonomiska situation hade en gedigen och medfödd känsla för form och estetik. Jag söker i min scenografi återge detta, från den enklaste ateljé till ett mera genomtänkt art decorum och hennes medvetna och effektfulla användande av en spegelklädd svängd trappa. Från den rika kvinnans uppenbara behov av att omge sig med många saker, till den fullfjädrade estetens känsla för en konstnärlig helhet. Intressant för mig är också att hon hade samma inställning till smycken som jag haft ända sedan jag började arbeta i silver. Nämligen att smycken ska framhäva kvinnans skönhet och attraktionskraft snarare än visa den ekonomiska statusen.”
– Bernd Janusch.

Orkestern inkluderar bland andra Henrik Måwe (piano), Tobias Rondin (slagverk), Fredrik Wadman (bas), Daniel Burstedt (oboe), Kristina Winiarski (cello), Erik Holm (viola), Anders Matell (fagott) och Dennis Vasiliev (horn).

Praktisk info

Biljettsläpp onsdagen den 9 november kl 12. Coco Chanel framförs fredagen den 6 januari kl 19, lördagen den 7 januari kl 19, söndagen den 8 januari kl 17 samt lördagen den 14 januari kl 19. Föreställningslängd ca 2,5 timmar inklusive paus. Biljettpris 495–595 kr. Föreställningen kan kompletteras med besök i utställningen Lars Wallin – Fashion Stories samt operabuffé.

Press

Biljetter via Biljettforum >>
Föreställningens affisch >>
Pressbilder finns i Artipelags pressrum >>
Mer info om föreställningen och ensemblen >>

Presskontakter

Gustav Idhammar, Artipelag, gustav.idhammar@artipelag.se, tel +46 (0)72-080 10 53

Om Artipelag
Artipelag är en världsunik mötesplats där konstutställningar, kulturella aktiviteter, arkitektur, musik, eventmöjligheter, svensk design och god mat lever sida vid sida med den vackra skärgårdsmiljön. Artipelag är beläget på Hålludden som ligger på Värmdö, ca 20 min med bil från Stockholms city. Byggnaden omfattar 10 220 kvm och är varsamt placerad bland tallar och klippor med storslagen utsikt över Baggensfjärden. Artipelag är ritat av den framlidne arkitekten Johan Nyrén.

Publicerad: