Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Nypremiär för Knitting Peace med Cirkus Cirkör på Artipelag

NYPREMIÄR PÅ ARTIPELAG: KNITTING PEACE MED CIRKUS CIRKÖR

TIDPUNKT: 13 nov 2014 – 11 jan 2015

PLATS: Artipelags Artbox, Värmdö

Nu har vi återigen äran att samarbeta med Cirkus Cirkör! Med start iden 13 november spelas föreställningen Knitting Peace i Artipelags Artbox.

EN FÖRESTÄLLNING SOM STÄLLER FRÅGAN:

ÄR DET MÖJLIGT ATT STICKA FRED?

Idé & regi – Tilde Björfors

I Cirkus Cirkörs föreställning Knitting Peace hänger sig ensemblen åt fullständigt åt svårlösta knutar och evighetsmaskor i ett scenrum fyllt av garn, trassel, linor och trådar.

I en poetisk nycirkusföreställning fylld av garn, trassel, linor och trådar vävs frågeställningar om strävan och stickning samman med hisnande artisteri, loopad livemusik och suggestiv scenografi. Fem nycirkusartister skapar en magiskt vacker värld av rep och garn, dit publiken bjuds in för att omslutas av gåtfull musik, känslig poesi och kraftfull strävan efter meningsfullhet. Kan själva strävan göra skillnad? Går det att sticka fred?

Knitting Peace hade premiär 24 januari 2013 och har under turnén i Sverige och Europa fått ett fantastiskt gensvar från en entusiastisk och imponerad publik och kritikerkår.

I ”Knitting Peace” leker Cirkus Cirkör fred avväpnande vackert, längs en vit tråd av garn. Det är naivt, associationsrikt och imponerande /…/ en lyrisk saga om sammanhang men också en utopi om hur alla strävanden och viljor stickar ihop sig till ett enda uttryck. Lars Ring, SvD 17/2 2013

Regissören Tilde Björfors: – Jag har under de senaste åren intervjuat ett hundratal cirkusartister i forskningsprojektet ”Cirkus som gränsöverskridare i konst och samhälle”. Jag har fascinerats av att de ofta riskerar sina liv för att göra det de gör. Chansen att bli rik eller berömd är minimal, risken att skada sig eller dö är betydligt större.  Vad är det egentligen som gör att man väljer att träna dag ut och dag in för att försöka gå på en millimetertunn lina?

PRESSKONTAKT ARTIPELAG: Maria Rosén. maria.rosen@artipelag.se

Mobil; +46 72 244 22 38.

Föreställningen är rekommenderad från 11 år.

Speltid: 2 timmar ink. paus.

ENSEMBLE

Aino Ihanainen – handstående, livestickning
Ilona Jäntti/Nathalie Bertholio – luftakrobatik (rep, ring, tyg)
Mikael Kristiansen – handstående, dansakrobatik (trassel)
Matleena Laine / Tiziana Prota – luftakrobatik (trassel, stege), sång
Alexander Weibel Weibel – lindans, balansakrobatik, fiol
Samuel ”Looptok” Andersson / Olof Göthlin – stickad livemusik

Produktionsfakta

Föreställningen ingår i det internationella samarbetsprojektet Lacrimae vars huvudsakliga parter består cirkuskompanierna La Putyka från Tjeckien, Cahin-Caha från Frankrike och Cirkus Cirkör från Sverige. Lacrimae har till syfte att utveckla nycirkusen som konstform genom konstnärlig forskning, erfarenhetsutbyten och gränsöverskridande samarbeten.
Knitting Peace är i stor utsträckning ett samarbete mellan kreatörer och artister som går in i och ut ur varandras roller. De stickade kostymerna är till exempel skapade av artisten Aino Ihanainen, sångtexterna är skrivna av artisten Matleena Laine och delar av musiken framförs av artisterna.

Publicerad: