Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Malena Ernman och Loa Falkman i Händels opera ”Xerxes” på Artipelag

Världsartisten Malena Ernman spelar huvudrollen som kung Xerxes och medverkar gör också operastjärnorna Loa Falkman och Kerstin Avemo. Föreställningen regisseras av Lars Rudolfsson (“Kristina från Duvemåla” och “Hjälp sökes”). Musiken framförs av en av världens främsta barockorkestrar Ensemble Matheus (Frankrike) och dirigent är deras konstnärlige ledare, Jean-Christophe Spinosi.

“Xerxes” har premiär den 12 september och spelas i Artipelags Artbox.

I höst har en ny operaföreställning premiär i Sverige som samlar den nordiska sångareliten, en av Sveriges främsta regissörer, världens ledande barockorkester och en av barockmusikens största dirigenter. “Xerxes” är inte bara ett unikt samarbete mellan Frankrike och Sverige, det är också ett unikt möte mellan den tidiga klassiska musiken och den moderna konsten – mitt i den svenska naturen.

– Vår ambition är att introducera barockopera för den breda svenska opera- och teaterpubliken i en miljö som påminner om operans enkla och naturliga bakgrund. Därför valde vi den fascinerande konsthallen Artipelag och dess vackra inramning i Stockholms skärgård, säger Malena Ernman.

Med “Xerxes” får den svenska publiken för första gången på många år chansen att se tre av våra största operastjärnor tillsammans på en och samma scen: Malena Ernman, Loa Falkman och Kerstin Avemo.

I den övriga ensemblen ingår den australiensiska countertenoren David Hansen, den svenska sopranen Hanna Husáhr, den tyska mezzosopranen Ivonne Fuchs, den danska basen Jakob Zettner, den svenska sopranenCathrine Setterberg och dansaren och koreografen Sara Larsson Fryxell. Scenograf är John Engberg.
För regin står Orionteaterns teaterchef och konstnärliga ledare Lars Rudolfsson, som nyligen belönades med Expressens teaterpris 2013. Han har tidigare bland annat regisserat succéer som “Kristina från Duvemåla” och “Hjälp sökes”.

Musiken i “Xerxes” framförs av en av världens främsta barockorkestrar – franska Ensemble Matheus. Dirigent är deras konstnärliga ledare Jean-Christophe Spinosi, som vunnit en lång rad internationella utmärkelser och priser.

Medverkande
Xerxes – Malena Ernman
 lviro – Loa Falkman
 Atalanta – Kerstin Avemo
Arsamene – David Hansen
Romilda – Hanna Husáhr
Amastre – Ivonne Fuchs
Ariodate – Jakob Zettner
Dans & koreografi – Sara Larsson Fryxell
Orkester – Ensemble Matheus
Dirigent – Jean-Christophe Spinosi
Regissör – Lars Rudolfsson
Scenograf – John Engberg

Producenter är Blixten & Co. och Northern Grace AB.

Biljetter

Biljetterna säljs via Blixten.se och Ticnet.se.

Om Xerxes

Georg Friedrich Händels opera från 1738 är full av intriger, missförstånd, maktkamp och kärleksförvecklingar. Titelrollen var från början en kastrat-roll men spelas idag vanligen av en kvinna. “Xerxes” innehåller en av operavärldens mest kända arior, “Ombra Mai Fu”, men det är inte bara den vackra musiken som har bidragit till “Xerxes” stora popularitet utan också det faktum att den bitvis är skriven som en komedi. Komik var ovanligt inom den tidiga operakonsten och rollkaraktären Elviro (Loa Falkman) är en så kallad solitär – det är den enda komiska rollen som Händel någonsin skrev.

Om barockopera

Sedan över 20 år tillbaka har barockoperan varit en självklar del av den moderna centraleuropeiska scenkonsten. Med sin lekfulla enkelhet, sitt naturliga uttryck och sin sceniska öppenhet så har den blivit en bro mellan opera och teater. Det musikaliska språket är lika omfattande och exklusivt som det är enkelt och melodiöst.

Spotify
Hör Malena Ernman framför “Ombra Mai Fu” här: http://open.spotify.com/track/29ym283kpgDLDvpHkBFmFN

Pressbilder

Artipelag

För mer information kontakta:
Artipelag: Maria Rosén, presskontakt
072-244 22 38
Maria.rosen@artipelag.se

Press
Johannes Sundelin/ILES PR
0
0702 19 83 73
johannes@iles.se

Blixten & Co: 
Sophie Henningson
076 814 47 46
sophie.henningson@blixen.com

Publicerad: