Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Lars Wallin – Fashion Stories

Med start i november kommer Artipelag lysa upp höstmörkret med utställningen Lars Wallin – Fashion Stories. Här visas närmare tvåhundra av den berömda kläddesignern Lars Wallins vackra skapelser och besökarna får möjlighet att följa den kreativa processen från idé till skiss och vidare till färdig couture. Utställningen på Artipelag är en hyllning till Lars Wallins 25 år som designer och omfattar många av hans senaste klänningar samt scenkläder som aldrig tidigare visats.

Lars Wallin – Fashion Stories
Lars Wallin – Fashion Stories.

Lars Wallin – Fashion Stories visar upp unika kreationer i exklusiva material från hela Wallins karriär som modeskapare. Utställningen lyfter fram en av de få svenska designers som arbetar med couture på en hög artistisk nivå där hantverk och kvalitet står i fokus.

Mest känd är Lars Wallin för sina glamourösa klänningar för fest och bröllop i klassisk design med attityd. Till exempel har kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine båda burit hans skapelser på den årliga Nobelfesten. Under sin karriär har Wallin formgivit för bland annat Loreen, Kungliga Operan, Carola, Jill Johnson och Lena PH. Under vårens Eurovisionfinal bar programledaren Petra Mede klänningar signerade Lars Wallin.

Utställningen är uppbyggd kring fyra teman – hantverk, couture, brud och scen. Lars Wallin har själv gjort ett personligt urval av verk som betytt mycket för honom. Förutom färdiga plagg får besökarna se skisser, toiler, smycken och känna på tyger. Tanken med detta är att skapa förståelse för själva hantverket och designprocessen, samt ge en inblick i ateljéarbetet.

Att fira Lars Wallins 25 år som designer på Artipelag är mycket glädjande. Flera av våra utställningar har haft inslag av mode, men det är första gången vi gör en renodlad modeutställning. Jag ser fram emot att fylla vår konsthall med vackra kreationer och presentera hantverket på ett nytt sätt. Vi vill kombinera mode, design och vår unika miljö och bjuda besökaren på en estetisk totalupplevelse, säger Riitta Östberg, VD på Artipelag.

Lars hoppas att utställningen ska kittla besökarnas fantasi, inspirera till att våga uttrycka sig mer personligt i sin klädstil och uppmuntra slow fashion; tidlös och hållbar design.

Lars Wallin – Fashion Stories premiärvisades på Prins Eugens Waldemarsudde år 2011 och har sedan dess turnerat runt på museer och konsthallar i Sverige. Nu har turnén äntligen nått tillbaka till Stockholm och visas på Artipelag i ett större format och med många nyheter. Utställningen kommer pågå från 4 november 2016 till 12 mars 2017.

Att efter fem år återvända till Stockholm är ett fint sätt att sluta cirkeln. Jag hoppas på många nya besökare, liksom återbesök av tidigare, då utställningen nu har många nya inslag, säger Lars Wallin.

För Lars Wallin, född 1965 i Västerås, tog karriären rejäl fart i mitten av 90-talet. Efter avslutad utbildning vid Designhögskolan Beckmans i Stockholm dröjde det inte många år innan Lars 1995 mottog Damernas Världs utmärkelse Guldknappen. Därifrån har Lars verksamhet kommit att breddas till att även inkludera bland annat smycken, herrkläder och samarbeten med olika aktörer. Hans drivkraft och idé har ända sen start varit att kombinera fransk konst och estetik med den amerikanska kommersialismen och flärden.

Pressbilder

Välkommen att ladda ned från vårt pressrum >>

Presskontakt

Gustav Idhammar, gustav.idhammar@artipelag.se, tel +46 (0)72 080 10 53

Om Artipelag

Artipelag är en världsunik mötesplats där konstutställningar, kulturella aktiviteter, arkitektur, musik, eventmöjligheter, svensk design och god mat lever sida vid sida med den vackra skärgårdsmiljön. Artipelag är beläget på Hålludden som ligger på Värmdö, ca 20 min med bil från Stockholms city. Byggnaden omfattar 10 220 kvm och varsamt placerad bland tallar och klippor med storslagen utsikt över Baggensfjärden. Artipelag är ritat av den framlidne arkitekten Johan Nyrén. Förutom kulturella aktiviteter och naturupplevelser, erbjuder Artipelag också god och vällagad mat i två restauranger med uteserveringar och konferensmöjligheter, en artbox på 1200 kvm lämpad för events, konserter, konferenser, fester, lanseringar, tv-inspelningar samt en designbutik.

Publicerad: