Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

OBS! Söndag 23 juni stänger Artipelag 15:00. För alla med biljetter till Scensommarföreställningen är Artipelag öppet fram tills konsertens start.

Kreativ ingång till klimat i kommande utställning med Bigert & Bergström

Denna höst och vinter fylls Artipelag med interaktiva installationer, mekaniska skulpturer och filmer skapade av konstnärerna Mats Bigert och Lars Bergström. I stormens öga utgörs av verk från duons 30 år långa karriär där väder och klimat – och hur dessa hotar, berör samt nyttjas av människan – varit ett genomgående tema. Utställningen öppnar den 27 oktober och detta blir första gången som Bigert & Bergström visas i en större separatutställning.

Bigert & Bergström – I stormens öga
Bigert & Bergström – I stormens öga.

Besökarna kommer genom konsten kunna följa Bigert & Bergströms alla utvecklingsfaser och deras bidrag till den svenska och internationella konstscenen. I stormens öga blir en utställning som kan liknas vid en sinnesundersökning där betraktaren bjuds in till ett aktivt deltagande. Med avstamp i vetenskapliga teorier och historiska skeenden öppnar Bigert & Bergström en egensinnig ingång till komplexa frågor, där skapande och vetenskap sammansmälter i visuella presentationer.

Utställningen vilar på vetskapen om att naturkatastrofer är något fysiskt och påträngande. Hur det bekväma plötsligt kan förvandlas till något hotfullt. Extrema händelser i naturen kommer kunna upplevas och begrundas på plats på Artipelag. Vilka tankar far genom huvudet när det försvinner in i ett moln av ånga? Och hur känns det egentligen att ställa sig mitt i stormens öga?

Bigert & Bergströms konst är en rullande skärningspunkt där människa, natur och teknik centrifugeras. De miljarder år som skapat de förutsättningar vi lever under idag, liksom morgondagens flyktiga prognoser, processas och installationen Vädret – det synoptiska slagfältet utgör historiska vändpunkter i form av skulpturala väderkartor. De visar bland annat hur Napoleons anfallande styrkor kraftigt hindrades av den ryska vintern år 1812, och hur tyfonen Kamikaze räddade Japan från en mongolisk invasion under sent 1200-tal.

Bigert & Bergström har arbetat ihop ända sedan de år 1986 möttes i Stockholm på Kungliga Akademien för de fria konsterna. Genom åren har de skapat en variation av projekt, storskaliga installationer, skulpturer och filmer. I Sverige är de kända för bland annat Morgondagens väder på Stockholms centralstation, vilken utgörs av ett kluster med hängande atmosfäriska molekyler som ändrar färg efter väderprognosen för påföljande dag. Och härom året var de omtalade när de i ett konstprojekt täckte Kebnekajses sydtopp med en räddningsfilt, för att på så sätt hindra den från att smälta.

Artipelag anser att Bigert & Bergström med sin konst belyser ett aktuellt och viktigt ämne. De inte bara får oss att reflektera över hur människan attackerar sitt eget klimat, utan visar även på människans besatthet vid att kontrollera det samma. Duon blottlägger den röda tråd som löper mellan allt oftare återkommande klimatkatastrofer och våra luftkonditionerade gallerior där temperaturen är styrd ner till tiondelar av en grad.

Utöver guidade turer och introduktioner av utställningen kommer verksamhet för unga och barn bedrivas. Här engageras deltagarna i kreativa aktiviteter kring framtida scenarion och sociala lösningar på de utmaningar som klimatförändringar för med sig. I linje med utställningens anda kommer Artipelag även att på helger erbjuda gratis direktbussar från Vasagatan i Stockholm.

Länkar

Högupplösta pressbilder i Artipelags pressrum >>
Utställningen på Artipelags hemsida >>
Bigert & Bergströms hemsida >>
Teaser video >>

Presskontakt

Gustav Idhammar, Artipelag, gustav.idhammar@artipelag.se, tel +46 (0)70-710 53 55

Om Artipelag
Artipelag är en världsunik mötesplats där konstutställningar, kulturella aktiviteter, arkitektur, musik, eventmöjligheter, svensk design och god mat lever sida vid sida med den vackra skärgårdsmiljön. Artipelag är beläget på Hålludden som ligger på Värmdö, ca 20 min med bil från Stockholms city. Byggnaden omfattar 10 220 kvm och är varsamt placerad bland tallar och klippor med storslagen utsikt över Baggensfjärden. Artipelag är ritat av den framlidne arkitekten Johan Nyrén.

Publicerad: