Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

OBS! Söndag 23 juni stänger Artipelag 15:00. För alla med biljetter till Scensommarföreställningen är Artipelag öppet fram tills konsertens start.

Jan Håfström första konstnär att medverka i Artipelags nya utställningsserie Ateljébesök

Jan Håfström (f. 1937) är en av svenskt konstlivs mest respekterade konstnärer och blir den förste att synas i Artipelags utställningsserie Ateljébesök, som presenterar tidigare osedda verk av aktuella samtidskonstnärer. Håfström medverkar med den nya verksserien The Making of a Prophet, där han går tillbaka till söndagsskolans bildvärld med berättelsen om Jesu liv i fokus. Utställningen är placerad i Artipelags foajé och öppnar torsdagen den 22 februari.

Jan Håfström - Ateljébesök
Jan Håfström - Ateljébesök.

Utställningarna med benämningen Ateljebesök kommer genomföras i Artipelags foajé och främst under perioder då den vanliga konsthallen är stängd för omhängning (den nuvarande utställningen Bigert & Bergström – I stormens öga pågår till och med den 25 februari). Då utställningen genomförs i foajén kommer fri entré att råda.

– Med serien Ateljebesök vill vi stärka vår representation av samtidskonst samt se till att det under årets alla dagar visas intressant konst på Artipelag. Vi passar även på att i andra delar av huset visa upp verk från våra samlingar, säger Bo Nilsson, konstchef.

Sedan debuten på 1960-talet har Jan Håfströms konst tagit vitt skilda uttryck, men två ämnen som återkommer och genomsyrar all hans konst är barndomen och döden. Ett av Håfströms första möten med konsten var just de urklippta bilderna som flyttades omkring i en sandlåda för att illustrera de bibliska berättelserna i söndagsskolan.

I Håfströms verksserie The Making of a Prophet ser vi elva tavlor med elva olika berättelser ur Jesus liv, bland annat intåget i Jerusalem samt Jesus och äktenskapsbryterskan. Alla bildsekvenser kan ses som en sorts moralitet eller sedelärande berättelser. Bilderna är arrangerade med utklippta figurer på ett rutmönstrat papper under pansarglas. Figurerna på vissa av bilderna är delvis dolda, kaffefläckar suddar ut motivet och ger bilderna en mystisk framtoning och en sorts patina.

Redan i Håfströms barnteckningar ser man motiven som han använder sig av i denna svit. Håfström beskriver bildernas tillblivelse som ett resultat av en arkeologisk utgrävning av sig själv, där oväntade saker som är arkiverade i det undermedvetna dyker upp. För Håfström blev berättelsen om Jesu liv en slags urberättelse som ligger till grund för allt hans senare skapande.

Söndagen den 18 mars är sista dagen The Making of a Prophet visas. Fredagen den 23 mars öppnar sommarens stora utställning Bloomsbury Spirit i den ordinarie konsthallen.

Länkar

Pressbilder >>
Jan Håfströms hemsida >>

Presskontakt

Gustav Idhammar, Artipelag, gustav.idhammar@artipelag.se, tel +46 (0)70-710 53 55

Om Artipelag
Artipelag är en världsunik mötesplats där konstutställningar, kulturella aktiviteter, arkitektur, musik, eventmöjligheter, svensk design och god mat lever sida vid sida med den vackra skärgårdsmiljön. Artipelag är beläget på Hålludden som ligger på Värmdö, ca 20 min med bil från Stockholms city. Byggnaden omfattar 10 220 kvm och är varsamt placerad bland tallar och klippor med storslagen utsikt över Baggensfjärden. Artipelag är ritat av den framlidne arkitekten Johan Nyrén.

Publicerad: