Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

EARTH MATTERS – When Natural & Creative Forces Meet

EARTH MATTERS – When Natural & Creative Forces Meet

TIDPUNKT: 6 februari – 3 maj 2015

PLATS: Artipelag Konsthall, Värmdö

CURATORER: Lidewij Edelkoort och Philip Fimmano.

OM UTSTÄLLNINGEN

Under allt för lång tid har vi hänsynslöst förbrukat vår jords tillgångar och dränerat den på resurser. Skogar blir till möbler, haven förorenas och djungler exploateras. För denna generation och kommande vill vi frammana en ny reflektion. En radikal förändring bort från överkonsumtion och mot en utveckling som vandrar naturens väg, med större respekt för våra tillgångar och för varandra.

Artipelag har bjudit in Lidewij Edelkoortoch Philip Fimmano för att göra den första samtida designutställningen i konsthallen. Det är en tankeväckande utställning som står i direkt relation med utställningens tema och konsthallens läge i Stockholms skärgård.

Som Edelkoort förklarar: ”2000-talet definieras som en era av reflektion och radikal förändring, i ett försök att återställa hundratals år av ekologisk misshandel, överkonsumtion, girighet och våld. Ett post-fossilt samhälle växer fram, med mer användning av naturliga råvaror där det finns alternativ och nytt hopp för framtiden.

Områden som design, konst, fotografi, mat och mode drivs av ny kreativitet att inspireras av kampen för vår planet och krav på hållbarhet. Ett mer intuitivt och ekologiskt förhållande växer fram med nya idéer kring värdet av det naturliga inom textil, material, formspråk och återvinning.

Från land till hav, från skog till berg väller en rikedom av idéer fram från jorden, analyserande och katalogiserande dess beståndsdelar: förvandlade till nya material, återvunna återstoder, oxiderade legeringar och vegetabiliska färger.

Utställningen Earth Matters är en väckarklocka för hur vi överkonsumerar vår jords resurser, men också en hyllning till densamma.

OM LIDEWIJ EDELKOORT

Lidewij Edelkoort är en av världens mest omtalade trendanalytiker, curator, förläggare och utbildare. Hon studerar sambanden mellan konst, design, mode och konsumtionskultur. Hon är en pionjär inom trendanalys som profession och erbjuder design- och livsstilsanalyser för världens ledande varumärken. Tillsammans med curator Philip Fimmano skapar Edelkoort Exhibitions dynamiska designutställningar för internationella muséer och institutioner.

PRESSVISNING: Pressvisning äger rum torsdag 5 februari kl. 11.00 – 13.00 på Artipelag. Separat pressinbjudan kommer.

PRESSFOTO: Thomas Straub. Ladda ner pressbilder från vårt pressrum

PRESSKONTAKT: Maria Rosén: maria.rosen@artipelag.se, Mobil: +46 72 244 22 38 Kontor: +46 8 570 130 21

Publicerad: