Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Cirkus Cirkör tillbaka! – Nypremiär för Underart på Artipelag

Cirkus Cirkör tillbaka! Artipelag-premiär för Underart 26 december.

Akrobatik, jonglering, streetdance och livemusik!

Artipelag är stolta över att återigen samarbeta med Cirkus Cirkör. På annandagen är det dags för nypremiär av den kritikerrosade föreställningen Underart som kommer att spelas vid 14 tillfällen i Artipelags Artbox.

Idé och regi: Olle Strandberg

HYLLNING TILL EN KRASCHLANDNING

Föreställningen Underart bygger på regissören Olle Strandbergs egen historia om en krasch.

En omskakande, omvälvande smäll som skulle kunnat vara slutet. Istället blir det en omstart och en väg framåt. Underart är en lustfylld hyllning till det som händer efter en kraschlandning. Till det som händer tack vare en kraschlandning. 

Olle Strandberg har en bakgrund som akrobat och jonglör. I december 2005 bröt han nacken när han gjorde en trippelsalto och blev förlamad från halsen och neråt. Föreställningen är baserad på hans egen historia och handlar om de skeenden som sätts i rörelse vid en krasch och om de krafter som tar en vidare efteråt. Underart är helt enkelt en uppriktig hyllning till att kraschlanda. Och till det sköna i att komma tillbaka.

I Underart medverkar sju artister som alla har en anknytning till Olles krasch. Med erfarenheter från världens främsta cirkusscener blandar de balansakter, akrobatik, street dance, jonglering och intensiva fikapauser med specialskriven livemusik. Inspirerade av sina egna och varandras kraschlandningar hittar artisterna nya, lustfyllda och oväntade sätt att utforska misslyckandet. På scen medverkar också musikduon Ripple & Murmur med sin specialskrivna episka indiepop.

Föreställningen har i år varit ute på turné i Argentina och Brasilien, Danmark och Frankrike.

Just nu befinner sig ensemblen på en två månader lång turné i Norge.

ENSEMBLE
Methinee Wongtrakoon
– cirkusartist med en egen blandning av vighet, dans och akrobatik
Alexander Dam – världsmästare i street dance
Iris Pelz och Christopher Schlunk – tysk parakrobatikduo med medaljer från flertalet cirkusfestivaler
Matias Salmenaho – jonglör, parakrobat och musiker
Anna Ahnlund och Andreas Tengblad – tillsammans bildar de musikduon Ripple & Murmur som framför specialskriven musik i föreställningen

KREATIVT TEAM
Regi och idé
– Olle Strandberg
Kompositörer – Andreas Tengblad och Anna Ahnlund/Ripple & Murmur
Scenografi och kostym – Katarina Wiklund och Susanna Wiklund
Ljusdesign – Jenny André

Olle Strandberg:

” När jag uppträdde med språngbräda tänkte jag med jämna mellanrum ”Vad i helvete håller jag på med? I nästa sekund gjorde jag en trippel salto och för ett ögonblick var jag inte någonting annat än mig själv i luften. En krasch eller en felbedömning kan vända upp och ned på tillvaron, men det känns ändå tveklöst värt det. Att vara i det fokuserade tillstånd ett cirkustrick kräver är bland det mest avskalade man kan göra inför en publik. Det är som att man befinner sig precis i stunden, utanför tiden. Uppriktigheten som äger rum är det som gör cirkus så fantastiskt.”

Trailer   

Citat

Underbar att skåda. /…/  … hyllas av publiken som ett av världens nionde underverk.”

Örjan Abrahamsson, DN

”… utan tvivel världsklass /…/ kontemporär cirkus kan göra vad som helst …”

Margareta Sörensson, Expressen

Underart på Artipelag
Spelperiod: 26/12 2015 – 17/1 2016
Biljetter:
ticnet.se

Rekommenderas från 10 år

 

OM ARTIPELAG:

Artipelag är en unik mötesplats där konstutställningar, kulturella aktiviteter, arkitektur, musik, eventmöjligheter, svensk design och god mat lever sida vid sida med den vackra skärgårdsmiljön. Artipelag är beläget på Hålludden som ligger på Värmdö, ca 20 min med bil från Stockholms city. Byggnaden omfattar 10 220 kvm och varsamt placerad bland tallar och klippor med storslagen utsikt över Baggensfjärnde. Artipelag är ritat av den framlidne arkitekten Johan Nyrén. Förutom kulturella aktiviteter och naturupplevelser, erbjuder Artipelag också god och vällagad mat i två restauranger med uteserveringar och konferensmöjligheter, en artbox på 1200 kvm lämpad för events, konferenser, fester, lanseringar, tv-inspelningar samt en designbutik. 

Publicerad: