Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Arvet efter Andy Warhol säljs till högstbjudande

Utställningen Arvet efter Andy Warhol börjar gå mot sitt slut och har öppet för sista dagen söndag den 25 september. Med nästan en månad kvar är den redan en succé och Artipelags mest besökta någonsin. Ett genomgående tema i utställningen är Andy Warhols nära och bekymmersfria koppling till reklamvärlden samt hur hans konst lever vidare i kommersiella produkter. I den andan tar Artipelag nu konceptet till dess logiska slutpunkt och auktionerar ut utställningens kommersiella föremål till högstbjudande.

Totalt rör det sig om ett femtiotal föremål och bland dem återfinns allt från läppglans och iPhone-fodral till surfbrädor och Brillo-sittpuffar i skumgummi. Kronan på verket är en uppsättning skateboards, totalt 32 stycken där alla har ett eget Campbell Soup-motiv, som auktioneras ut till en ensam köpare. Förslagsvis för att sätta upp på väggen likt de nu sitter uppsatta i utställningen.

Produkterna kommer till stor del från lyxvarumärken som Ligne Blanche, Philip Treacy, Retrosuperfuture och Rosenthal. De är alla tillverkade under licens från The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, en stiftelse som grundades 1987 efter Warhols död och som idag förvaltar hur Warhols konst och motiv används. Intäkterna går till stor del till att stödja det amerikanska konstlivet och stiftelsen är en av landets största bidragsgivare inom området.

– Andy Warhol förutspådde att museerna i framtiden skulle bli som varuhus och att varuhusen alltmer skulle likna museum. I utställningen har vi tagit fasta på denna dubbla rörelse och gjort museet till ett varuhus där vi  visar de kommersiella aspekterna av Warhols verksamhet. För att löpa linan ut i Warhols förutsägelse låter vi därmed publiken köpa en del av utställningsföremålen, säger Bo Nilsson, konsthallschef på Artipelag.

Utöver konsthallschef är Bo Nilsson en av Sveriges främsta Warhol-kännare som med Arvet efter Andy Warhol gjort totalt fyra utställningar om den inflytelserika amerikanske popkonstnären.

Auktionen genomförs på sajten Tradera med start fredag den 9 september. Auktionsavslut blir söndag den 25 september kl 15, då även ett finissage med olika festligheter äger rum. Vinnande budgivare kommer ha möjlighet att betala på plats och ta med föremål hem direkt från utställningen som stänger för gott kl 17.

Föremålen kommer förses med proveniens som bekräftar deras medverkan i Arvet efter Andy Warhol. En komplett lista över de föremål som auktioneras ut finns på Artipelags hemsida.

Föremål

Föremålen presenteras på Artipelags hemsida samt från fredag 9 september i detalj på Traderas hemsida.

Pressbilder

Välkommen att ladda ned pressbilder från vårt pressrum >>

Presskontakt

Gustav Idhammar, gustav.idhammar@artipelag.se, tel +46 (0)72-080 10 53

Om Artipelag

Artipelag är en världsunik mötesplats där konstutställningar, kulturella aktiviteter, arkitektur, musik, eventmöjligheter, svensk design och god mat lever sida vid sida med den vackra skärgårdsmiljön. Artipelag är beläget på Hålludden som ligger på Värmdö, ca 20 min med bil från Stockholms city. Byggnaden omfattar 10 220 kvm och varsamt placerad bland tallar och klippor med storslagen utsikt över Baggensfjärden. Artipelag är ritat av den framlidne arkitekten Johan Nyrén.

Publicerad: