Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Andreas Hedlund, Stadshusrestauranger och Fredrik Björlin från Artipelag lagar årets Nobelmiddag!

De gastronomiska trenderna går från mer rustik matlagning till smäckrare och vackrare matkompositioner. Så ock i årets Nobelmiddag.

– Jag är förstås otroligt stolt över att ha fått äran att för andra året skapa en av de mest kända och storslagna middagarna i världen, säger Andreas Hedlund, gastronomiskt ansvarig på Stadshusrestauranger, och nu vill vi ta det ett steg till. Omsorgen om råvaran består, men det är ett lättare anslag och mer ”fine dining” över årets meny.

Här har vi fått fantastisk inspiration från Fredrik Björlin, som under sina år som lagkapten för Svenska Kocklandslaget specialiserat sig på unika presentationer som är lika vackra för ögat som för gommen.

Det är en ära stor ära att vara med igen. I år är det andra gången jag arbetar med Nobelbanketten, sist var när Kocklandslaget gjorde menyn 2007.  Jag tycker det är fantastiskt roligt att vara med i den kreativa delen och att arbeta tillsammans med Andreas. En häftig utmaning att få toppa matupplevelsen på festernas fest, säger Fredrik Björlin, kökschef på Artipelag konsthall på Värmdö.

2013 års Nobelmeny tillkännages först den 10 december kl 19.00 när gästerna satt sig till bords. Arbetet bakom kulisserna har dock pågått under många månader. Andreas Hedlund och Fredrik Björlin har sedan i våras provlagat och provsmakat för att hitta de ultimata rätterna till Nobelbanketten.

– När vi gör Nobelmenyn för andra året kan vi fokusera ännu mer på kreativiteten, berättar Andreas. Eftersom vi har erfarenheterna med oss från ifjol vet vi precis vad vi har för förutsättningar och hur vi kan lyckas göra maten till en ännu större upplevelse, både visuellt och smakmässigt.

Tillsammans med Andreas Hedlund och Fredrik Björlin arbetar ett stort team med lång erfarenhet av både Nobelmiddagen och andra galabanketter, under ledning av kökschef Gunnar Eriksson. Totalt 43 kockar lagar mat under 4 dagar inför middagen den 10 december.

Även dessertmakarna från 2012, prisbelönta konditorerna Conrad Tyrsén och Ted Johansson från Dessert & Choklad Stockholm, har fått förnyat förtroende. De lovar en Nobeldessert som är den mest avancerade som någonsin gjorts i detta sammanhang.

Om Andreas Hedlund & Fredrik Björlin

Andreas Hedlund är gastronomiskt ansvarig på Stadshusrestauranger. Han har tidigare bl.a. vunnit Årets Kock. Fredrik Björlin är kökschef på Artipelag och var lagkapten för Svenska Kocklandslaget fram tills i våras.  Fredrik är dessutom kapten i det nystartade kockteamet med sju kockar från olika delar av världen,  WACS  (WORLDCHEFS Culinary Dream Team)

OM ARTIPELAGS RESTAURANGER

Artipelags restauranger drivs i egen regi med kunnig personal och ledning från en av Stockholms mest välrenommerade restauranger – Grodan.

Artipelag har två restauranger – Restaurang Artipelag på övre våningen där det sommartid serveras en à la carte meny. För närvarande erbjuds på helgerna ett fisk- och skaldjursbord men inspiration från skärgården. Här serveras också ett klassiskt julbord.

I Café och Buffé Bådan serveras en omtyckt lunchbuffé i veckorna och till helgen en generös brunch med dessertbord.

För mer information, vänligen kontakta;

Presskontakt: Maria Rosén: maria.rosen@artipelag.se Mobil: +46 72 244 22 38

Kontor: +46 8 570 130 21

Publicerad: