Artipelag är nu en helt rökfri miljö

Från och med den 1 juli 2019, då den nya tobakslagen trädde i kraft, är Artipelag en helt rökfri miljö både inom- och utomhus.

Med detta säkerställer vi att Artipelag blir en frisk naturupplevelse för alla gäster, och minimerar risken för att bränder uppstår i den omgivande skogen.

Vår nya glass är här

Svalka dig i värmen med en god glass i Bådan Café & Konditori!

Sommaren 2019 erbjuder vi 150 ml bägare från den lokala leverantören Nonna’s från Saltsjö-Boo i Nacka.

Glassen som serveras är så kallad gelato, vilket betyder just glass på italienska. Till skillnad från ”vanlig” glass innehåller gelato inte grädde samt omrörs mycket långsammare under infrysningsprocessen. Detta ger en god och fin glass med en kompakt konsistens.

Finns i smakerna vanilj, hasselnöt, hallonsorbet och chokladsorbet, där de två sistnämnda är veganska.

Kom i kajak

Vi har nyligen kompletterat vår gästbrygga med en ställning för förvaring av kajaker samt avsatser för landstigning.

Med andra ord går det alltså nu fint att paddla hit. Förvaringen är likt båtplatserna avgiftsfri.

Läs mer >>

Bådan Café & Konditori i White Guide 2019

Vi är glada över att Bådan Café & Konditori är med i årets upplaga av White Guide, som årligen recenserar Sveriges restauranger och caféer.

”Om huvudsyftet med ett besök på Artipelag kan vara att fika? Ja! Konsthallens nya chefskonditor Annie Hesselstad har höjt ambitionerna på sötemontern till en nivå motsvarande allt det andra vackra som finns att titta på här.”

Läs hela recensionen >>

Utställningsbakelsen är här

Till varje utställning tar vi fram en särskild bakelse vars utformning är inspirerad av konsten. Nu finns bakelsen för FORNASETTI Inside Out Outside In till försäljning!

Chefskonditor Annie Hesselstad om skapelsen:

”Inspirationen kommer från Italien och smaker av citron, mascarpone och pistage blev grunden för de första tankarna om den nya utställningsbakelsen. För utseendet plockades ett svartvitt färgtema fram från ett av Fornasettis mest berömda verk. Med den dolda insidan och en avslöjande, lekfull utsida hoppas jag på att skapa en upplevelse som stillar alla sinnen, där fantasin om vad som döljer sig inuti blir verklighet.”

Bakelsen består av mascaponemousse, pistagedoppad citronkaka, citronkräm smaksatt med egentillverkad limoncello och citronglaze. Säljs i Bådan Café & Konditori.

Öppet hela midsommarhelgen

Artipelag håller som vanligt öppet hela midsommarhelgen, inklusive midsommarafton. Alla dagar går det fint att ta sig hit med både direktbuss och båt från Nybrokajen.

Läs mer om allt som händer under midsommarhelgen här >>

Båttaxi från Saltsjöbaden

Saltis Sjötaxi erbjuder nu resa från Saltsjöbaden till Artipelag för ett fast pris om 500 kr.

Fartyg är M/S Pihlen som rymmer upp till sju passagerare och resan tar cirka 15 minuter. Observera att förbokning i regel behövs.

Läs mer >>

Artipelag fyller sju år

Måndagen den 3 juni fyller Artipelag hela 7 år. Det firar vi med att hela veckan ha erbjudande på en smörgås med bubbel i Bådan Café & Konditori samt en dessertbakelse i Artipelag Restaurang.

Njut av en härlig skagenröra och kallrökt lax på rågbröd tillsammans med ett glas cava (alt. rabarbermust) för 195 kr. Äter du vår buffé i Artipelag Restaurang kan du ta del av en delikat dessertbakelse med smak av jordgubb och rabarber för 60 kr (beställes som tillägg till buffén).

Med smak av sommaren

Att göra drinkar handlar mycket om små justeringar. Man provar sig fram. Funderar på vad man skulle kunna göra annorlunda. Justerar bland ingredienserna. Till dess att man till slut hittar helt rätt.

Ungefär så har processen bakom Artipelags nya sommardrink sett ut. Tim Good, bartendern bakom den, utgick från en drink han testat en gång. En god drink, men inte fulländad. Han kände att det fanns förbättringspotential.

Han provade blåbär i olika former som smaksättare och han gjorde en variant med gin som bas till ett event, men till slut fastnade han för en variant med vodka. Blåbären fanns däremot med hela vägen. En självklarhet, enligt Tim Good.

– Drinken passar väl ihop med Artipelags syn på miljö och närodlat. Blåbär kan man plocka här i skogarna runt konsthallen, det känns bättre än att göra något med, säg, spansk lime. Det är bra för folk som vill prova att göra drinken hemma också: rätt många har lite frusna blåbär hemma i frysen.

Han ser flera användningsområden för drinken, den fungerar fint som aperitif, men kanske framför allt för sig själv. Med inramningen bara Artipelag kan ge.

– På somrarna har vi ju extra kvällsöppet och drinken är perfekt om man vill sitta på terrassen, titta på utsikten och fundera över livet, säger han.

Att Tim Good nämner terrassen och utsikten är ingen tillfällighet. Som en av dem som varit med under hela Artipelags resa, alla sex och en halv åren, har han hunnit bli väldigt fäst vid det unika läget.

– Det kan inte finnas många arbetsplatser där man kan börja dagen med en kopp kaffe utomhus med utsikt över skärgården. Jag tröttnar aldrig på det.

Nordic Bilberry Caipiroska
4 cl Absolut vodka
1 cl De Kuyper Blueberry
1,5 cl pressad citron
1,5 cl sockerlag
ca 8-10 frysta blåbär

Gör så här:

1. Häll citron och sockerlag i ett whiskyglas med blåbär.
2. Fyll glaset med krossad is och rör om. Häll på vodkan och De kuyper Blueberry. Rör om och toppa sen med lite mer is.
3. Garnera med blåbärsris.

Europeiskt blåbär (på engelska bilberry) ska inte sammanblandas med amerikanskt blåbär (på engelska blueberry) och kanadensiskt blåbär, som är två andra arter inom släktet.

Detta är en artikel från Artipelags årliga magasin som 2019 togs fram av Make Your Mark. Text: Mattias Dahlström. Foto: Johan Strindberg.

Klassiker med en twist

Annie Hesselstad är Artipelags chefskonditor. I hennes efterrätter och bakverk möts ”tantfika” och fransk elegans.

I januari 2019 kom ögonblicket Annie Hesselstad hade väntat på och längtat efter. Då fick hon äntligen huvudansvaret för Artipelags konditori- och bageriverksamhet. Positionen som chefskonditor passar 29-åringen perfekt.

– Jag vill utveckla Bådan till att bli ett café man besöker specifikt. Nu är det många som fikar när de ändå är här för att titta på konsten, men jag vill att det här ska bli ett naturligt kondis att besöka när man är eller bor på Värmdö. Konditoriet och bageriet ska vara värd resan hit i sig.

Frågar man vilken inriktning Artipelags konditori kommer få hamnar Annie i den svenska konditoritraditionen. Hon gillar ”tantfika” kombinerat med ett franskt elegant utseende.

– Jag står fast vid att jag är klassisk med en twist. Jag har alltid gillat dammsugare, mazariner, och så vidare. Dammsugare är ju dessutom perfekt ur ett hållbarhetsperspektiv, man tar ju det som blir över och gör något nytt av det.

Just hållbarhet är något som har blivit allt viktigare för Annie. Att vara konditor handlar mycket om att räkna och mäta, för att hamna så nära den rätta mängden bullar och bakelser man gör och hur den mängden förhåller sig till efterfrågan. Allt för att så lite som möjligt ska gå till spillo.

– Jag hatar att slänga mat och vi gör vårt bästa för att undvika det. Uppe i buffén har vi små tallrikar för att folk inte ska plocka på sig för mycket och sen slänga en massa. Om jag gör bakelser här nere och får, säg, yoghurtmousse över, så gör vi en dessert av det som vi kan servera däruppe. I buffén har vi dessutom en brödpudding som stående inslag, som vi gör av överblivna bullar.

Sedan i februari har hon arbetat med det som kommer att bli sommarens stora konditoriska händelse på Artipelag: den bakelse hon förberett för den stora Fornasetti-utställningen.

– Det är en väldigt italiensk och fräsch bakelse. Smakbilden domineras av limoncello, pistasch och mascarpone. Utseendemässigt har jag tagit fasta på att Fornasetti arbetade mycket med svart och vitt, och att det ser ganska grafiskt ut. Jag försöker alltid arbeta så, att koppla ihop både smak och design med utställningen – folk ska komma hit och kunna se sambandet.

Detta är en artikel från Artipelags årliga magasin som 2019 togs fram av Make Your Mark. Text: Mattias Dahlström. Foto: Johan Strindberg.