Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

OBS! Söndag 23 juni stänger Artipelag 15:00. För alla med biljetter till Scensommarföreställningen är Artipelag öppet fram tills konsertens start.

Med smak av sommaren

Att göra drinkar handlar mycket om små justeringar. Man provar sig fram. Funderar på vad man skulle kunna göra annorlunda. Justerar bland ingredienserna. Till dess att man till slut hittar helt rätt.

Magasinet 2019 – Med smak av sommaren
Magasinet 2019 – Med smak av sommaren.

Ungefär så har processen bakom Artipelags nya sommardrink sett ut. Tim Good, bartendern bakom den, utgick från en drink han testat en gång. En god drink, men inte fulländad. Han kände att det fanns förbättringspotential.

Han provade blåbär i olika former som smaksättare och han gjorde en variant med gin som bas till ett event, men till slut fastnade han för en variant med vodka. Blåbären fanns däremot med hela vägen. En självklarhet, enligt Tim Good.

– Drinken passar väl ihop med Artipelags syn på miljö och närodlat. Blåbär kan man plocka här i skogarna runt konsthallen, det känns bättre än att göra något med, säg, spansk lime. Det är bra för folk som vill prova att göra drinken hemma också: rätt många har lite frusna blåbär hemma i frysen.

Han ser flera användningsområden för drinken, den fungerar fint som aperitif, men kanske framför allt för sig själv. Med inramningen bara Artipelag kan ge.

– På somrarna har vi ju extra kvällsöppet och drinken är perfekt om man vill sitta på terrassen, titta på utsikten och fundera över livet, säger han.

Att Tim Good nämner terrassen och utsikten är ingen tillfällighet. Som en av dem som varit med under hela Artipelags resa, alla sex och en halv åren, har han hunnit bli väldigt fäst vid det unika läget.

– Det kan inte finnas många arbetsplatser där man kan börja dagen med en kopp kaffe utomhus med utsikt över skärgården. Jag tröttnar aldrig på det.

Nordic Bilberry Caipiroska
4 cl Absolut vodka
1 cl De Kuyper Blueberry
1,5 cl pressad citron
1,5 cl sockerlag
ca 8-10 frysta blåbär

Gör så här:

1. Häll citron och sockerlag i ett whiskyglas med blåbär.
2. Fyll glaset med krossad is och rör om. Häll på vodkan och De kuyper Blueberry. Rör om och toppa sen med lite mer is.
3. Garnera med blåbärsris.

Europeiskt blåbär (på engelska bilberry) ska inte sammanblandas med amerikanskt blåbär (på engelska blueberry) och kanadensiskt blåbär, som är två andra arter inom släktet.

Detta är en artikel från Artipelags årliga magasin som 2019 togs fram av Make Your Mark. Text: Mattias Dahlström. Foto: Johan Strindberg.

Publicerad: