Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

OBS! Söndag 23 juni stänger Artipelag 15:00. För alla med biljetter till Scensommarföreställningen är Artipelag öppet fram tills konsertens start.

Kommande installation av Alexander Ekman

Nedan information om Vanmakt är inte längre aktuell. Ny information och nytt lanseringsdatum kommer framöver. /Artipelag, 2020-11-02

Vanmakt av Alexander Ekman
Vanmakt av Alexander Ekman.

Den 23 oktober är det urpremiär på Artipelag för regissören och danskoreografen Alexander Ekmans nya dans- och filminstallation Vanmakt. Projektet har gjorts möjligt av Micael Bindefelds Stiftelse, som 2020 tilldelar Alexander dess årliga stipendium. 

Vad är det egentligen som får oss att antingen agera, vara tysta eller bara se på? Hur kan vi omvandla vanmakt och hjälplöshet till mod och civilkurage? I Vanmakt undersöker Alexander frågan om det egna ansvaret.

I en intervju i Svenska Dagbladet berättar Alexander om installationen.

– Det är en ny konstform. Vi kommer att vara i artbox i Artipelag. Tanken är att projicera film på alla väggar och framför dem, eller mot dem, skapa ögonblick av olika konstformer. Det kan vara dans, bilder, människor som deltar på olika sätt. En korsbefruktning mellan olika medier. Det ska vara ett system som pågår med delmoment som tillkommer och skapar nytt. Jag arbetar öppet nästan fram till premiären sista veckan i oktober. Detta är helt nytt, jag har aldrig gjort något liknande tidigare.

Micael Bindefelds Stiftelse delar varje år ut ett stipendium till stöd för de som har en vilja att kommunicera, ge information, bildsätta eller på annat sätt förmedla kunskap till en bred svensk publik med berättelser om Förintelsen. Det blir allt svårare att få vittnesmål från Förintelsens överlevare. Inom en snar framtid kommer inga vittnen finnas kvar i livet och därför är behovet av att förmedla deras berättelser viktigare än någonsin.

Stiftelsens motivering till valet av Alexander Ekman lyder:
”2020 års stipendium tilldelas koreograf och regissör Alexander Ekman för hans filminstallation om de stora och komplexa frågor som minnet av Förintelsen väcker. I detta konstprojekt utforskar Alexander vår vanmakt, vårt mod och vårt civilkurage och bjuder in såväl unga som vuxna till självreflektion om det egna ansvaret. På detta sätt hålls inte bara minnet av Förintelsen vid liv, utan projektet väcker också insikt om att det är möjligt för alla och envar att förhindra att något liknande någonsin sker igen.”

Alexander Ekman är en av vår tids absolut främsta koreografer. Han är verksam på de stora scenerna i Stockholm, Sydney, Paris, Berlin och New York och hyllas överallt för sina extraordinära och nytänkande verk.

Vanmakt har världspremiär den 23 oktober 2020 och kommer att pågå till den 22 november. Verket är under utveckling och det går därför inte att köpa några biljetter ännu. Mer information om verket och biljettförsäljning kommer under våren på Artipelags hemsida.

Bilden ovan: Micael Bindefeld, Alexander Ekman och Artipelags grundare Björn och Lillemor Jakobson.

Publicerad: