Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Bikupor

Nu finns två bikupor från Skärgårdskupan på plats på Artipelag – en på ängen nära parkering Lillemor och en nära stigen som leder ut till Jaume Plensas skulptur.

Skärgårdskupan
Skärgårdskupan.

Kuporna är producerade på Värmdö och ska efterlikna honungsbiets naturliga boplats, trädstammen, men i ett traditionellt lådformat. De är gjorda av naturmaterial som trä, spån och lin och behandlade med kallpressad linolja. Benen är brända för att inte murkna mot marken. I varje kupa bor mellan fem- och tiotusen bin.

Mer om kuporna

I Skärgårdskupan återskapas en del av de naturliga processer som sker i ett bisamhälle – produktion av livsnödvändig propolis och det naturligt antibiotiska honungsvattnet bland annat. En inbyggd, massiv trätrumma isolerar och hjälper bina med den viktiga uppgiften att behålla en jämn innetemperatur, något som kräver oerhört mycket energi av bina i traditionella kupor. Genom en bättre, mer naturlig livsmiljö, minskas stress och bina får större motståndskraft mot sjukdomar och skadliga kvalsterangrepp. Skärgårdskupan är formgiven utifrån forskning som tydligt visar på binas egen förmåga att överleva om rätt förutsättningar ges. Med sin unika design tar Skärgårdskupan hänsyn till honungsbiets naturliga beteenden, samt utvinner enbart den honung bisamhället kan avvara, i ett försök att skapa den ultimata bikupan.

Skärgårdskupan tillåter utvinning av honung, samtidigt som den värnar honungsbiets fortlevnad och växternas pollinering.

Publicerad: