Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Carouschka – Kvinnan på Ön

Tidigare utställning 29 april – 28 juni 2015

Carouschka – Kvinnan på ön är en berättelse om en ständigt arbetande människa – i symbios med den karga naturen och det omslutande havet. Ett liv fyllt av dagliga praktiska utmaningar som en isolerad plats i havsbandet innebär. Men också en historia om ett konstnärsliv, där ön blir en fristad och kraftkälla för ett särpräglat estetiskt seende; tecken, symboler, former, färger, storlekar och spår.

Likt en upptäcktsresande i skärgårdsöns natur, skapar Carouschka unika objekt, sprungna ur händernas grävande och sökande i de växande materialen och havet. Ett idogt samlande och skapande ur naturen blir till processade, sammanfogade och formgivna visuellt kraftfulla objekt.

Carouschka är kvinnan på ön som nu intog ett helt nytt rum för sin sceniska manifestation av sina objekt som också visades för första gången i den 1200 kvm stora Artboxen på Artipelag.

Vi välkomnar en sann allkonstnär och rebellisk estet som aldrig ger upp sin egen poesi.

”Kvinnan på ön är mer än något annat en hyllning till handens kraft i vår digitaliserade tid.”

Lotta Jonson, recension i Dagens Nyheter

Carouschka Streijffert

Carouschka Streijffert är konstnären och arkitekten som representerar ett mångårigt skapande. Med en högst personlig estetik och ett systematiskt, nästintill arkeologiskt, utforskande av rum och platser, arbetar Carouschka med allt från designuppdrag, målningar, foto, collage och scenografier till mattor, konstobjekt och inredningar.
Hon delar sin vardag mellan ateljén och hemmet i innerstan och ett spartanskt liv utan el och vatten på en ö i Stockholms ytterskärgård. Ateljén har Carouschka ritat och där bor hon ensam. Det är här, på ön, som Artipelags utställning hade sin utgångspunkt.
Carouschka Streijffert har varit verksam som konstnär och inredningsarkitekt i nästan 40 år och har haft ett stort antal utställningar och arbetat med konst- och inredningsuppdrag inom många områden. Hon har undervisat på de flesta konst- och designutbildningar i Sverige.
För en bred allmänhet är Carouschka känd för sina Ticketscollage och designen av 100 unika mattor, men även för sin medverkan i TV, bla ”Roomservice”, ”Från slott till koja” samt ”Hustoppen”.
Läs ett reportage med Carouschka Streijffert i DI Weekend

SVT Kulturnyheterna

Intervju med Carouschka Streijffert i SVT Kulturnyheterna inför öppningen av utställningen.