Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Anselm Kiefer – Essence-Eksistence

Tidigare utställning 4 juni 2022 – 8 januari 2023

I år fyller Artipelag tio år och i samband med det presenterar vi vår största satsning någonsin – utställningen Essence-Eksistence med den tyske konstnären Anselm Kiefer (f. 1945). Kiefer är en av samtidens främsta konstnärer men trots det har hans verk aldrig visats i någon större omfattning i Sverige.

Foto inifrån utställningen Anselm Kiefer – Essence-Eksistence

Essence-Eksistence lyfter fram Kiefers rika produktion av målningar, skulpturer och installationer. Verken är ofta en djupdykning i den tyska historien och berör den tyska identiteten från romantiken till ett Tyskland i ruiner efter nederlaget i andra världskriget.

Konstnärskapet är sammansatt av filosofiska, religiösa, vetenskapliga och ekologiska teoribildningar som tillsammans ger oss en samtida världsbild. Den refererar frekvent till andra kulturskapare, som exempelvis författarna Paul Celan och Ingeborg Bachmann.

– Att få till stånd en omfattande Kiefer-utställning är idag en grannlaga uppgift och närmast omöjlig om man inte har tillgång till en samling som har både djup och bredd. Som tur är har vi fått tillgång till Grothe-samlingen, som är världens största privata samling med Anselm Kiefer. Den initierades av den tyske entreprenören Hans Grothe i en nära dialog med Kiefer själv. Det innebär att samlingen har en speciell karaktär där man kommer konstnärens kreativa process nära, säger Bo Nilsson, museichef på Artipelag.

Eftersom det är första gången Kiefer visas i en större utställning i Sverige har den en retrospektiv karaktär som belyser konstnärens mångfacetterade produktion från 1970-talet och framåt.

– Vi vågar oss på att kalla utställningen storslagen, då det blir den till ytan största utställningen som vi gjort. Men främst är det Kiefers konstnärskap och ämnesval som är storslagna; han rör sig i både nutiden och historien, sen länge har han varit tongivande på den globala konstscenen och han rör sig mellan många olika uttrycksformer och referenser.

”Ingen har lyckats fylla upp Artipelags storslagna arkitektur som Anselm Kiefer nu gör”

Recension i Aftonbladet

”Det är lätt att bli golvad.”

Recension i Svenska Dagbladet

”Anselm Kiefers värld är lika dunkel som andlöst vacker”

Recension i Dagens Nyheter

”Utställningen Essence-Eksistence är en knockout”

Recension i Dagen

”För en idéhistoriskt intresserad finns trådar att nysta, men utställningen talar också genom sin monumentalitet där de fiktiva landskapen öppnar en dialog med Artipelags märkliga rum som både bjuder in och stöter bort sitt omgivande naturrum.”

Recension i Omkonst

Utställningsbakelse för Essence Eksistence

Till 2022 års stora utställning har Artipelags konditori med ledning av chefskonditor Annie Hesselstad tagit fram en utställningsbakelse.

Anselm Kiefer i Barjac

Videon nedan visas i utställningens filmrum, som ligger en trappa ner inne i utställningslokalen. Fråga någon av värdarna om du inte hittar, eller se filmen här på nätet.

https://www.youtube.com/watch?v=VGpsvq_z9iw

”Det går inte att förneka att Artipelags enorma utställning med den tyska konststjärnan Anselm Keifer, Essence-Eksistence (tom 8/1), är en av årets stora konsthändelser i Sverige.”

Krönika i Borås Tidning