Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

OBS! Söndag 23 juni stänger Artipelag 15:00. För alla med biljetter till Scensommarföreställningen är Artipelag öppet fram tills konsertens start.

Anselm Kiefer – Essence-Eksistence

4 juni 2022 – 8 januari 2023
Anselm Kiefer, Opus Magnum – Daphne, 2016
Anselm Kiefer, Opus Magnum – Daphne, 2016

Entré

Vuxna
395 kr
Seniorer (65+)
345 kr
Studenter
295 kr
Barn (t.o.m. 17 år)
Gratis
Familjepris: En vuxen med barn
300 kr
Familjepris: Två vuxna med barn
600 kr
Art.Pass
Gratis
Grupper (>10)
325 kr p.p.
Grupper (>20)
295 kr p.p.
Erbjudande för tisdagar i nov och dec
Vuxna 245 kr
Seniorer 195 kr
Studenter 145 kr

I år fyller Artipelag tio år och i samband med det presenterar vi vår största satsning någonsin – utställningen Essence-Eksistence med den tyske konstnären Anselm Kiefer (f. 1945). Kiefer är en av samtidens främsta konstnärer men trots det har hans verk aldrig visats i någon större omfattning i Sverige.

Essence-Eksistence lyfter fram Kiefers rika produktion av målningar, skulpturer och installationer. Verken är ofta en djupdykning i den tyska historien och berör den tyska identiteten från romantiken till ett Tyskland i ruiner efter nederlaget i andra världskriget.

Konstnärskapet är sammansatt av filosofiska, religiösa, vetenskapliga och ekologiska teoribildningar som tillsammans ger oss en samtida världsbild. Den refererar frekvent till andra kulturskapare, som exempelvis författarna Paul Celan och Ingeborg Bachmann.

– Att få till stånd en omfattande Kiefer-utställning är idag en grannlaga uppgift och närmast omöjlig om man inte har tillgång till en samling som har både djup och bredd. Som tur är har vi fått tillgång till Grothe-samlingen, som är världens största privata samling med Anselm Kiefer. Den initierades av den tyske entreprenören Hans Grothe i en nära dialog med Kiefer själv. Det innebär att samlingen har en speciell karaktär där man kommer konstnärens kreativa process nära, säger Bo Nilsson, museichef på Artipelag.

Eftersom det är första gången Kiefer visas i en större utställning i Sverige har den en retrospektiv karaktär som belyser konstnärens mångfacetterade produktion från 1970-talet och framåt.

– Vi vågar oss på att kalla utställningen storslagen, då det blir den till ytan största utställningen som vi gjort. Men främst är det Kiefers konstnärskap och ämnesval som är storslagna; han rör sig i både nutiden och historien, sen länge har han varit tongivande på den globala konstscenen och han rör sig mellan många olika uttrycksformer och referenser.

Paketpris på entré med dagens lunch

Alla öppna vardagar har vi ett paketpris som inkluderar entré till utställningen och dagens lunch, som serveras kl 11-14 tisdag till fredag.

”Ingen har lyckats fylla upp Artipelags storslagna arkitektur som Anselm Kiefer nu gör”

Recension i Aftonbladet

”Det är lätt att bli golvad.”

Recension i Svenska Dagbladet

”Anselm Kiefers värld är lika dunkel som andlöst vacker”

Recension i Dagens Nyheter

”Utställningen Essence-Eksistence är en knockout”

Recension i Dagen

”För en idéhistoriskt intresserad finns trådar att nysta, men utställningen talar också genom sin monumentalitet där de fiktiva landskapen öppnar en dialog med Artipelags märkliga rum som både bjuder in och stöter bort sitt omgivande naturrum.”

Recension i Omkonst

Utställningsbakelse för Essence Eksistence

Till 2022 års stora utställning har Artipelags konditori med ledning av chefskonditor Annie Hesselstad tagit fram en utställningsbakelse.

Anselm Kiefer i Barjac

Videon nedan visas i utställningens filmrum, som ligger en trappa ner inne i utställningslokalen. Fråga någon av värdarna om du inte hittar, eller se filmen här på nätet.

https://www.youtube.com/watch?v=VGpsvq_z9iw

”Det går inte att förneka att Artipelags enorma utställning med den tyska konststjärnan Anselm Keifer, Essence-Eksistence (tom 8/1), är en av årets stora konsthändelser i Sverige.”

Krönika i Borås Tidning

Praktisk information

Introduktioner till utställningen kommer hållas alla öppna dagar. Schema hittas i receptionen.

Alla öppna dagar arrangeras en familjevisning kl 12.30 där barn och föräldrar är särskilt välkomna. Vid dessa förklarar vår konstvärd konsten på ett sätt som barnen kan förstå. Längd ca 15 minuter.

Till utställningen publicerar Artipelag en rikt illustrerad katalog formgiven av Patrick Waters. I den presenteras alla verken samt essäer av bland annat konstnären och keramikern Edmund de Waal, musikkritikern Camilla Lundberg och litteraturvetaren Markus Huss. Dr. Walter Smerling från Stiftung für Kultur und Kunst bidrar med ett porträtt av samlaren Hans Grothe och Bo Nilsson ger en bakgrund till utställningen och dess tillkomst.

Katalogen säljs i designbutiken. Pris 525 kr.

I lokalen bergrummet visas två filmer, Anselm Kiefer in Barjac (ca 45 min) och Merkaba (ca 9 min). Trappan ner till bergrummet finns inne i utställningen.