Hoppa till innehåll

Anselm Kiefer – Essence-Eksistence

4 juni 2022 – 8 januari 2023
Anselm Kiefer, Opus Magnum – Daphne, 2016
Anselm Kiefer, Opus Magnum – Daphne, 2016

Entré

Vuxna
395 kr
Seniorer (65+)
345 kr
Studenter
295 kr
Unga (t.o.m. 17 år)
Gratis
1 vuxen med barn (t.o.m. 17 år)
300 kr
2 vuxna med barn (t.o.m. 17 år)
600 kr
Art.Pass-innehavare
Gratis

I sommar fyller Artipelag tio år och i samband med det presenterar vi vår största satsning någonsin – utställningen Essence-Eksistence med den tyske konstnären Anselm Kiefer (f. 1945). Kiefer är en av samtidens främsta konstnärer men trots det har hans verk aldrig visats i någon större omfattning i Sverige.

Essence-Eksistence lyfter fram Kiefers rika produktion av målningar, skulpturer och installationer. Verken är ofta en djupdykning i den tyska historien och berör den tyska identiteten från romantiken till ett Tyskland i ruiner efter nederlaget i andra världskriget.

Konstnärskapet är sammansatt av filosofiska, religiösa, vetenskapliga och ekologiska teoribildningar som tillsammans ger oss en samtida världsbild. Den refererar frekvent till andra kulturskapare, som exempelvis författarna Paul Celan och Ingeborg Bachmann.

– Att få till stånd en omfattande Kiefer-utställning är idag en grannlaga uppgift och närmast omöjlig om man inte har tillgång till en samling som har både djup och bredd. Som tur är har vi fått tillgång till Grothe-samlingen, som är världens största privata samling med Anselm Kiefer. Den initierades av den tyske entreprenören Hans Grothe i en nära dialog med Kiefer själv. Det innebär att samlingen har en speciell karaktär där man kommer konstnärens kreativa process nära, säger Bo Nilsson, museichef på Artipelag.

Eftersom det är första gången Kiefer visas i en större utställning i Sverige har den en retrospektiv karaktär som belyser konstnärens mångfacetterade produktion från 1970-talet och framåt.

– Vi vågar oss på att kalla utställningen storslagen, då det blir den till ytan största utställningen som vi gjort. Men främst är det Kiefers konstnärskap och ämnesval som är storslagna; han rör sig i både nutiden och historien, sen länge har han varit tongivande på den globala konstscenen och han rör sig mellan många olika uttrycksformer och referenser.

”Ingen har lyckats fylla upp Artipelags storslagna arkitektur som Anselm Kiefer nu gör”

Recension i Aftonbladet

"Det är lätt att bli golvad."

Recension i Svenska Dagbladet

”Anselm Kiefers värld är lika dunkel som andlöst vacker”

Recension i Dagens Nyheter
Anselm Kiefer, Wege der Weltweisheit: die Hermannschlacht, 1978/1991. Träsnitt på papper, 400x580 cm. Courtesy Grothe collection.

Anselm Kiefer, Wege der Weltweisheit: die Hermannschlacht, 1978/1991. Träsnitt på papper, 400x580 cm. Courtesy Grothe collection. © Anselm Kiefer

Anselm Kiefer - Voyage au bout de la Nuit - 2002

Anselm Kiefer, Voyage au bout de la nuit, 2002. Olja, emulsion, blandteknik och bly på duk, 385x560 cm. © Anselm Kiefer

Anselm Kiefer - Schwarze Flocken - 2006

Anselm Kiefer, Schwarze Flocken, 2006. Olja, emulsion, akryl, krita, bly, grenar och gips på duk, 330x570 cm. Courtesy Grothe collection. © Anselm Kiefer

Utställningsbakelse för Essence Eksistence

Till sommarens utställning har Artipelags konditori med ledning av chefskonditor Annie Hesselstad tagit fram en utställningsbakelse.

Praktisk information