Featured Video Play Icon

Omvägar

Lagom till sommaren vidgas den konstnärliga upplevelsen på Artipelag. Den pågående huvudutställningen Bloomsbury Spirit inne i konsthallen får ett syskon utanför dess väggar – Omvägar. Här tillförs skogen, vattenbrynet och ängarna skulpturer som bäddas in i naturen och besökare får en möjlighet att utforska både omgivningarna och konstverkens samspel med miljön.

De konstnärer som deltar i den första etappen av Omvägar har alla ett särskilt förhållande till naturen och deras verk präglas av att de ser ett levande väsen i den. Trots denna genomgående likhet skiljer sig verken påtagligt åt i materialval, förhållningssätt och inte minst storlek, då de sträcker sig mellan 50 centimeter och 10 meter upp mot himmelen.

Flertalet av konstnärerna är svenska och inkluderar Charlotte Gyllenhammar, Klara KristalovaMaria Miesenberger, Ulrika Sparre, Lars Nilsson och Kennet Williamsson. Våra nordiska grannländer representeras genom Per Kirkeby, Tal R och Idun Baltzersen. Även Eva Schlegel och Jaume Plensa är, trots brist på direkt koppling till den nordiska identiteten, relaterade till den nordiska romantiska traditionen och dess fundamentala inställning till naturen som ett besjälat territorium.

Omvägar är ett utställningskoncept i konstant förvandling och det rör sig utanför byggnadens arkitektoniska gränser. Det utforskar relationen mellan konst och natur och bjuder in till att sondera de platser som omger Artipelag. Som en resa i ett fysiskt, men också fiktivt landskap, med ett komplext sökande efter nivåer som kan knyta an till landskapets mänskliga aspekt. En omväg, en riktning utanför huvudvägen, där vi möter allt från geologi till biologi, astronomi till holistiska världsåskådningar.

Entré och visningar

Entré

För rådande priser och köp online, klicka här >>

Guidad visning

Visningar genomförs onsdag–söndag kl 15.00 fram t.o.m. 9 september. Därefter sker visningar lördag–söndag kl 15.00 t.o.m. utställningens sista dag söndagen den 4 november. För priser och biljetter, se länken ovan.

Följ med en av våra konstvärdar ut i naturen och hör hen berätta om utställningens alla verk. Max 30 deltagare per visning, först till kvarn gäller och biljett krävs. Pågår ca 60 minuter. Samling sker i Artipelags foajé.

Privat visning

Det går att boka en privat visning. Kostnaden är 2 500 kr och bokningsförfrågningar görs via visning@artipelag.se.

Visning för företag

Boka en inspirerande rundtur med företaget.
Läs mer >> 

Tillgänglighet

Omvägar är en utomhusutställning i Artipelags omgivande natur är den tyvärr inte anpassad för rullstolar eller barnvagnar. Vissa verk kan dock ses väl från våra preparerade promenadstigar.

Direktbussar

På helger och helgdagar har vi direktbussar som kör besökare från Vasagatan i Stockholm till Artipelag samt tillbaka.
Läs mer >>

Blogg & app

Följ allt som händer i utställningen i utställningsbloggen! Utställningen är en löpande process för att eventuellt skapa ett utomhusmuseum. I bloggen hittar du även artiklar om konstnärerna, intervjufilmer, pressklipp och mer. detourartipelag.tumblr.com

Audioguiden är nyckeln till konstverken och vissa verk kompletteras av appen för att upplevas i sin helhet. Ljudspåren kan du även lyssna till hemma igen och i appen finns film och mer info. Den är gratis, sök bara på Artipelag i AppStore eller Google Play.

ARTIPELAG PLAY
Klara Kristalova är en av samtidens internationellt största konstnärer inom keramik. I Omvägar visar vi tre verk, Kanske allt hänger ihop här under, 2018, Röse, 2011 och Det som håller mig tillbaka, bär mig vidare, 2017 som alla blivit några av besökarnas favoritverk. Här berättar hon mer om verken och om att ställa ut i skogen.
ARTIPELAG PLAY
Ulrika Sparre har med enkla medel skapat helt andra sorters omvägar, än bara de fysiska, i vår utomhusutställning. Hon utgår från en samling naturstenar som hon utsmyckat med tecken som förknippas med olika ljud. Kombinationen av tecken och ljud skapar en komplex och gåtfull upplevelse som ger en möjlighet att fundera på om det sekulära vetenskapsbaserade samhället bär alla svar.