Featured Video Play Icon

Bloomsbury Spirit

They lived in circles, painted in squares and loved in triangles.

23 mars – 30 september 2018

Obs! Den 21–24 maj är hela Artipelag abonnerat och stängt för allmänheten.

Våren och sommaren 2018 visas för första gången i Sverige en utställning om den radikala och gränsöverskridande Bloomsburygruppen som verkade i Storbritannien i början av 1900-talet.

KÖP BILJETTER >>

Till gruppens kärntrupp hörde författarna Virginia Woolf, Leonard Woolf, E.M. Forster och Lytton Strachey, ekonomen John Maynard Keynes, konstnärerna Duncan Grant, Clive Bell och Vanessa Bell samt konstpedagogen Roger Fry. Utställningen Bloomsbury Spirit utgår från gruppens djärvhet, optimism och antiauktoritära förhållningssätt och inspirerar till tänkande i nya banor. För att visa på deras inkluderande modernism kommer hela det kreativa spektrumet av måleri, foto, inredning, textil, mönster, litteratur, möbeldesign, bokkonst, grafik, dans, trädgårdskonst och mode att vara representerat.

Bloomsburygruppen – sin tids nytänkare

Bloomsburygruppen bestod av en lös samling författare, konstnärer, politiker, ekonomer, historiker, kritiker och matematiker. Först var de bara vänner och studenter, men efterhand slog de igenom som sin tids nytänkare. Medlemmarna avskydde heroism och auktoritetstro. För dem betydde modernismen att gammalt och nytt kunde sättas ihop i alla möjliga lekfulla mönster och kombinationer. De hyllade fantasin, känslan och skapandet utan att förkasta förnuftet.

Charleston

Utställningen kommer diskutera Bloomsburygruppens utopier, som det övergripande samtalet, allkonstverket och nakenheten. En viktig plats som kommer att återskapas är Charleston, Vanessa Bells sommarhus i Sussex som kom att bli centrum för hela Bloomsburygruppen. Redan utanför konsthallen, på Artipelags entrégård möts besökare av en Charlestoninspirerad trädgård som fortsätter inne i konsthallen, komplett med murgröna, rosor, buxbom och en näckrosdamm.

Extern curator för utställningen är konstkritikern och författaren Ingela Lind i samarbete med Artipelags konstavdelning. Artipelag har till Bloomsbury Spirit lånat in unika verk av bland andra Vanessa Bell, Duncan Grant och Roger Fry från engelska institutioner såsom TATE, Victoria & Albert Museum, Courtauld Gallery, The Charleston Trust och National Portrait Gallery.

Praktisk information

Entré

Avgifter

Vuxna: 165 kr
Studerande: 130 kr (mot uppvisande av studentkort)
Unga upp till och med 18 år: Fri entré.

KÖP BILJETTER >>

Vi erbjuder grupprabatter till grupper om fler än 20 personer.
Läs mer >>

Transport

Direktbussar

På helger och helgdagar har vi bussar som kör besökare från Vasagatan i Stockholm till Artipelag samt tillbaka.
Läs mer >>

Introduktioner

Alla introduktioner ingår i entrépriset. Samling sker innanför entrén till konsthallen. Föranmälan behövs ej. Nedan tider gäller till och med den 24 juni 2018.

Allmän introduktion på svenska

Tisdag–söndag kl 11.45 och kl 13.00 ges en cirka 15 minuter lång allmän introduktion till utställningen.

Allmän introduktion på engelska

Tisdag–söndag kl 12.15 och kl 14.00 ges en cirka 15 minuter lång allmän introduktion på engelska.

Familjeintroduktion på svenska

Lördag–söndag kl 13.15 ges en cirka 15 minuter lång introduktion för barn och ungdomar, där föräldrarna är välkomna att följa med.

Guidade visningar

Få ut mer av ditt besök på Artipelag med en guidad visning av våra konstvärdar.
Läs mer >>

Seminarier

I samband med utställningen bjuder vi in till en seminarieserie som belyser aktualiteten i Bloomsburygruppens idéer. I sann Bloomsburyanda kommer seminarierna vara prövande, antiauktoritärära, lekande och sanningssökande.

Omega Workshops och den mjuka modernismen

Tis 29 maj kl 18.00 – 20.30 
Ingela Lind, extern curator för utställningen, och Alexandra Gerstein, curator för skulptur och dekorativ konst på The Courtauld Gallery i London för en dialog med varandra och publiken.
Läs mer och boka biljetter >>

Utställningsbloggen & Verkstad

Utställningsbloggen

Följ allt som händer, skrivs och sägs om utställningen Bloomsbury Spirit på Artipelags utställningsgblogg. Har du något att tillägga? Använd hashtaggen #bloomsburyspirit på Twitter och Instagram.
Läs mer >>

Bloomsburyverkstad

I Artipelags bloomsburyverkstad får deltagarna välja ett föremål och därefter ge det nytt liv med utgångspunkt i de färger, former och idéer som präglade Bloomsburygruppen under början av 1900-talet. Vi kommer även diskutera varför dessa tankar är aktuella även idag.
Läs mer >>