Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Bloomsbury Spirit

Tidigare utställning 23 mars – 30 september 2018

Bloomsbury Spirit
Interiör från Duncan Grants ateljé i Charleston, Bloomsburygruppens sommarresidens.

Under sommaren 2018 visades för första gången i Sverige en utställning om den radikala och gränsöverskridande Bloomsburygruppen som verkade i Storbritannien i början av 1900-talet.

Till gruppens kärntrupp hörde författarna Virginia Woolf, Leonard Woolf, E.M. Forster och Lytton Strachey, ekonomen John Maynard Keynes, konstnärerna Duncan Grant, Clive Bell och Vanessa Bell samt konstpedagogen Roger Fry.

Utställningen Bloomsbury Spirit utgick från gruppens djärvhet, optimism och antiauktoritära förhållningssätt och inspirerade till tänkande i nya banor. För att visa på deras inkluderande modernism var hela det kreativa spektrumet av måleri, foto, inredning, textil, mönster, litteratur, möbeldesign, bokkonst, grafik, dans, trädgårdskonst och mode representerat.

Bloomsburygruppen – sin tids nytänkare

Bloomsburygruppen bestod av en lös samling författare, konstnärer, politiker, ekonomer, historiker, kritiker och matematiker. Först var de bara vänner och studenter, men efterhand slog de igenom som sin tids nytänkare. Medlemmarna avskydde heroism och auktoritetstro. För dem betydde modernismen att gammalt och nytt kunde sättas ihop i alla möjliga lekfulla mönster och kombinationer. De hyllade fantasin, känslan och skapandet utan att förkasta förnuftet.

Charleston

Utställningen diskuterar Bloomsburygruppens utopier, som det övergripande samtalet, allkonstverket och nakenheten. En viktig plats som återskapades var Charleston, Vanessa Bells sommarhus i Sussex som kom att bli centrum för hela Bloomsburygruppen. Redan vid sjöentrén möttes besökare av en Charlestoninspirerad trädgård som fortsatt inne i konsthallen, komplett med murgröna, rosor och buxbom.

Extern curator för utställningen var konstkritikern och författaren Ingela Lind i samarbete med Artipelags konstavdelning. Artipelag lånade till Bloomsbury Spirit in unika verk av bland andra Vanessa Bell, Duncan Grant och Roger Fry från engelska institutioner såsom TATE, Victoria & Albert Museum, Courtauld Gallery, The Charleston Trust och National Portrait Gallery.

Utställningen Bloomsbury Spirit
Utställningen Bloomsbury Spirit.
Utställningen Bloomsbury Spirit.

Utställningsbloggen & Verkstad

Ingela Lind visar Bloomsbury Spirit