Hoppa till innehåll

Bloomsbury Spirit

Bloomsbury Spirit
Interiör från Duncan Grants ateljé i Charleston, Bloomsburygruppens sommarresidens.

Under sommaren 2018 visas för första gången i Sverige en utställning om den radikala och gränsöverskridande Bloomsburygruppen som verkade i Storbritannien i början av 1900-talet.

Köp biljetter >> (via Ticketmaster)

Sista veckan med Bloomsbury Spirit. Läs mer här >>

Till gruppens kärntrupp hörde författarna Virginia Woolf, Leonard Woolf, E.M. Forster och Lytton Strachey, ekonomen John Maynard Keynes, konstnärerna Duncan Grant, Clive Bell och Vanessa Bell samt konstpedagogen Roger Fry.

Utställningen Bloomsbury Spirit utgår från gruppens djärvhet, optimism och antiauktoritära förhållningssätt och inspirerar till tänkande i nya banor. För att visa på deras inkluderande modernism är hela det kreativa spektrumet av måleri, foto, inredning, textil, mönster, litteratur, möbeldesign, bokkonst, grafik, dans, trädgårdskonst och mode representerat.

Bloomsburygruppen – sin tids nytänkare

Bloomsburygruppen bestod av en lös samling författare, konstnärer, politiker, ekonomer, historiker, kritiker och matematiker. Först var de bara vänner och studenter, men efterhand slog de igenom som sin tids nytänkare. Medlemmarna avskydde heroism och auktoritetstro. För dem betydde modernismen att gammalt och nytt kunde sättas ihop i alla möjliga lekfulla mönster och kombinationer. De hyllade fantasin, känslan och skapandet utan att förkasta förnuftet.

Charleston

Utställningen diskuterar Bloomsburygruppens utopier, som det övergripande samtalet, allkonstverket och nakenheten. En viktig plats som har återskapas är Charleston, Vanessa Bells sommarhus i Sussex som kom att bli centrum för hela Bloomsburygruppen. Redan vid sjöentrén möts besökare av en Charlestoninspirerad trädgård som fortsätter inne i konsthallen, komplett med murgröna, rosor och buxbom.

Extern curator för utställningen är konstkritikern och författaren Ingela Lind i samarbete med Artipelags konstavdelning. Artipelag har till Bloomsbury Spirit lånat in unika verk av bland andra Vanessa Bell, Duncan Grant och Roger Fry från engelska institutioner såsom TATE, Victoria & Albert Museum, Courtauld Gallery, The Charleston Trust och National Portrait Gallery.

Utställningen Bloomsbury Spirit
Utställningen Bloomsbury Spirit.
Utställningen Bloomsbury Spirit.

Praktisk information

Entré

Avgifter

För rådande priser, klicka här >>

Köp biljetter >> (via Ticketmaster)

Transport

Direktbussar

På helger och helgdagar har vi bussar som kör besökare från Vasagatan i Stockholm till Artipelag samt tillbaka.
Läs mer >>

Guidade visningar

Få ut mer av ditt besök på Artipelag med en guidad visning av våra konstvärdar.
Läs mer >>

Introduktioner

Alla introduktioner ingår i entrépriset. Samling sker innanför entrén till konsthallen. Föranmälan behövs ej.

Allmän introduktion på svenska

Tisdag–söndag kl 11.45 och kl 13.00 ges en cirka 15 minuter lång allmän introduktion till utställningen. Den 29–30 september genomförs även introduktion kl 16.00.

Allmän introduktion på engelska

Tisdag–söndag kl 12.15 och kl 14.00 ges en cirka 15 minuter lång allmän introduktion på engelska.

Familjeintroduktion på svenska

Lördag–söndag kl 13.15 ges en cirka 15 minuter lång introduktion för barn och ungdomar, där föräldrarna är välkomna att följa med.

Utställningsbloggen & Verkstad

Utställningsbloggen

Följ allt som händer, skrivs och sägs om utställningen Bloomsbury Spirit på Artipelags utställningsgblogg. Har du något att tillägga? Använd hashtaggen #bloomsburyspirit på Twitter och Instagram.
Läs mer >>

Bloomsburyverkstad

I Artipelags bloomsburyverkstad får deltagarna välja ett föremål och därefter ge det nytt liv med utgångspunkt i de färger, former och idéer som präglade Bloomsburygruppen under början av 1900-talet. Vi kommer även diskutera varför dessa tankar är aktuella även idag.
Läs mer >>

Ingela Lind visar Bloomsbury Spirit