Bigert & Bergström

Bigert & Bergström 27 oktober 2017 – 25 februari 2018


Bigert & Bergström är en konstnärsduo bestående av Mats Bigert och Lars Bergström. De träffades 1986 på Konstakademien i Stockholm och har i trettio år skapat en mängd olika konstprojekt, storskaliga installationer, offentliga verk och filmer. Med en konceptuell udd och intelligent humor placeras deras verk oftast i skärningspunkten där människa, natur och teknologi möts. Bigert & Bergström undersöker genom sin konst vetenskapliga och sociala frågeställningar som diskuteras i samtiden. 

Bigert & Bergström började tidigt intressera sig för klimatfrågor och människans inverkan på klimatförändringar har avhandlats i flera av deras verk de senaste åren. De tar ofta fasta på ett specifikt problem av vetenskaplig karaktär som de presenterar på ett både estetiskt och lekfullt sätt. Genom sina projekt gör de vetenskapen konkret genom att illustrera och iscensätta, samt gör det lättare att närma sig komplexa frågor i konstens namn. Bigert & Bergström har även utfört ett stort antal offentliga verk, till de mesta kända hör verket Morgondagens väder Stockholms Centralstation, bestående av hängande molekyler som ändrar färg beroende på kommande väderprognos.

På Artipelag kommer vi visa storskaliga installationer som får ta plats i konsthallen och som på olika sätt kommenterar människans förhållande till naturen och klimatet.

Konstnärsduon vinnare av nyinstiftade Artipelagpriset

I maj 2017 tilldelades konstnärduon Bigert & Bergström AB Artipelagpriset av Artipelagstiftelsen. Det är ämnat för framträdande gärningar inom estetiska fält där även en koppling till miljö och klimat finns. Priset på 60 000 kr, är nyinstiftat och delades ut för första gången i år.