Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Artipelag presenterar höstens program för utställningen I Follow the Sun

Inspirerande föreläsningar och fördjupande konstnärssamtal förgyller hösten på Artipelag. I anslutning till den aktuella utställningen I Follow the Sun – Solrosor i konsten 1889–2024 erbjuder Artipelag ett rikt höstprogram. Besökare kan fördjupa sin konstupplevelse med ett spännande utbud av föreläsningar och konstnärssamtal där samtliga programpunkter ingår i entréavgiften.

Tre människor tittar på konst som hänger mot en vit vägg.

– Vi är glada över att kunna erbjuda ett mångsidigt utställningsprogram denna höst där våra besökare ges möjligheten att berika sitt besök genom spännande föreläsningar och samtal. Bland annat kan man lära sig om Olle Bærtlings tidiga, färgexpressionistiska stil eller om hur solrosen har gestaltats inom fotografihistorien. Vi är stolta över att kunna välkomna framstående namn som Magnus Jensner, museichef vid Hallands konstmuseum, konstnären Erik Steffensen och fil. dr. Niclas Östlind till Artipelag denna höst, säger Bo Nilsson, museichef på Artipelag.

Program 19 oktober – 11 december

19 oktober
Bærtling innan Bærtling – Föreläsning med Magnus Jensner
Få konstnärer är så starkt förknippade med svensk konkretism som Olle Bærtling, men innan han hittade sitt abstrakta uttryck arbetade han i en färgexpressionistisk stil med tydlig inspiration av Matisse och Van Gogh. Lördag den 19 oktober föreläser Magnus Jensner, museichef vid Hallands konstmuseum, om den tidiga Bærtling och de formativa åren som föregick hans konkretistiska verk.

16 november
Artist Talk med Erik Steffensen
Den danske konstnären Erik Steffensen medverkar i Artipelags aktuella utställning I Follow the Sun med fyra verk som kombinerar fotografi och måleri. Lördagen den 16 november kommer han till Artipelag för ett samtal med museichef Bo Nilsson om sin praktik, hans verk i utställningen och sitt intresse för August Strindberg.

11 december

Solen, rosen, fotografiet – Föreläsning med fil. Dr Niclas Östlind
I Follow the Sun deltar flera fotografer som på olika sätt arbetat med solrosen, däribland Gerry Johansson, Elina Brotherus, Thomas Struth och Edward Steichen. Onsdag den 11 december föreläser fil. dr. Niclas Östlind om solrosens plats i fotografihistorien under rubriken Solen, rosen, fotografiet. Föreläsningen ger en fördjupad bild av hur solrosen har figurerat i fotografiet över åren.

Publicerad: