Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

OBS! Söndag 23 juni stänger Artipelag 15:00. För alla med biljetter till Scensommarföreställningen är Artipelag öppet fram tills konsertens start.

Lars Wallin – Fashion Stories

Tidigare utställning 4 november 2016 – 12 mars 2017

2016 och 2017 lös Artipelag upp lyser höst- och vintermörkret med utställningen Lars Wallin – Fashion Stories. Här visades närmare tvåhundra av den berömda kläddesignern Lars Wallins vackra skapelser där besökarna fick möjlighet att följa den kreativa processen från idé till skiss och vidare till färdig couture.

Foto: Lars Wallin – Fashion Stories
Lars Wallin – Fashion Stories.

Lars Wallin – Fashion Stories visade upp unika kreationer i exklusiva material från hela Wallins karriär som modeskapare. Utställningen lyfte fram en av de få svenska designers som arbetar med couture på en hög artistisk nivå där hantverk och kvalitet står i fokus.

Utställningen var uppbyggd kring fyra teman – hantverk, couture, brud och scen. Lars Wallin gjorde själv ett personligt urval av verk som betytt mycket för honom. Förutom färdiga plagg fick besökarna se skisser, toiler, smycken och känna på tyger. Tanken med detta var att skapa förståelse för själva hantverket och designprocessen, samt ge en inblick i ateljéarbetet.

Den färdiga couturen, de unika verk som bara finns i ett exemplar, presenterades i en suggestiv miljö där de fångades i ögonblicksbilder från ett livfullt cocktailparty. Klänningarnas historia och ägare lyftes fram vilket gav dem ett större sammanhang. I filmrummet fick gäster följa framväxten av den klänning Elisabeth Tarras-Wahlberg bar på H.K.H. Kronprinsessan Victorias bröllop.

Den allra finaste sortens scenkläder är också ett område där Lars Wallin gjort avtryck. I utställningen visades plagg från exempelvis Melodifestivalen, musikalen Chicago samt extravagant sjuttonhundratalsflärd med kostymerna från Kungliga operans uppsättning Gustav III.

Allt är inte heller enbart kläder. Lars Wallins formgivning inkluderar allt från skimrande smycken och exklusivt porslin till flådiga förpackningar.

Lars Wallin – Fashion Stories premiärvisades på Prins Eugens Waldemarsudde år 2011 och har sedan dess turnerat runt på museer och konsthallar i Sverige. När turnén äntligen nådde tillbaka till Stockholm visades den på Artipelag i ett större format och med många nyheter.

Lars Wallin – Fashion Stories

Utställningen öppnade den 4 november.

Vad sa egentligen gästerna på vernissagen om utställningen?