Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

William Wegman – Hello Nature, How to Draw, Paint, Cook and Find Your Way

Tidigare utställning 25 maj – 29 september 2013

William Wegman är kanske mest känd för sina fotografier av weimaranerhundar, och även om dessa verk var rikligt representerade i utställningen, så utforskade Hello Nature inspirationen bakom alla Wegmans arbeten. Utöver hans fotografier omfattade utställningen även Wegmans målningar, teckningar, collage och filmer; ett mycket personligt utforskande av naturen och dess betydelse i vår kultur.

William Wegman är född i Holyoke i Massachusettes 1943. Han tog en examen (BFA) i måleri från Massachusettes College of Art i Boston 1965, och en MFA i måleri och grafisk konst från University of Illinois 1967. Idag delar han sin tid mellan New York och Maine.

Wegmans konst har ställts ut på museer och gallerier över hela världen. Exempel på hans senaste utställningar är Funney/Strange, en retrospektiv som visades på Brooklyn Museum of Art, och som gick vidare till Smithsonian American Art Museum i Washington. I Norden visades Wegmans arbeten 1998 på Rooseum – Center for Contemporary Art i Malmö. Den utställningen turnerade sedan till Göteborgs Konstmuseum, Museet för Fotokonst i Odense och till KIASMA i Helsingfors.

Wegman är också författare till åtskilliga böcker, varav 13 för barn, bl.a. New York Times bestseller Puppies (1999). Tillsammans med sina hundar har Wegman skapat projekt för National Geographic, The New Yorker, the Colbert Report, Saturday Night Live, Nickelodeon och Sesame Street, där hans filmer med hundarna har visats sedan 1989. Wegmans film The Hardly Boys in Hardly Gold visades på the Sundance Film Festival 1996.

Wegman samarbetade nyligen med Acne Studios för fotograferingen av deras vårkollektion 2013.

William Wegman har mottagit en rad utmärkelser och stipendier, bl.a. the New York Foundation for the Arts Honor, the Guggenheim Fellowship två gånger, och två gånger stipendier från National Endowments for the Arts.

En version av utställningen William Wegman: Hello Nature. How to Draw, Paint, Cook and Find Your Way visades på Bowdoin College of Art, Brunswick, Maine år 2012

William Wegman

”Jag växte upp på landet i Massachusetts innan någon jag kände hade en tv. Jag var mest ute i skogen, där det bodde kaniner, ekorrar, hjortar, fasaner, skogsmurmeldjur och mesar, för att nämna några.

I skolan var jag känd för min blyghet och för mina konstverk. Ibland gjorde jag målningar med indianmotiv med inspiration från bilder i Book of Knowledge med färgpigment från bär. Jag var för indianerna och mot cowboyerna. Jag älskade fjädrar och hade en samling spjutspetsar. Jag blev förtjust i romanerna om Hardy Boys, som jag läste med ficklampa långt efter sängdags.

Många av verken som dök upp i den här utställningen påminner om det som sysselsatte mig i barndomen, idéer som min utbildning inte lyckades ta död på. Jag fortsätter arbeta i ateljén i Maine. Ibland ägnar jag dagarna åt att läsa böcker, skriva, klippa, klistra, måla. Och ibland går jag ut med kameran, hundarna och lite rekvisita, helt apropå. Bara för att vara ute vid sjön, i skogarna, på stigarna. Precis som vilken annan Maine-konstnär som helst.”