Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Fredrik Roos stipendium 2019 – Sara Nielsen Bonde

Tidigare utställning 26 april – 1 september 2019

Fredrik Roos stipendium 2019 med Sara Nielsen Bonde
Fredrik Roos stipendium 2019 med Sara Nielsen Bonde.

Mellan den 26 april och 1 september ställde Artipelag ut 2019 års mottagare av Fredrik Roos stipendium. Årets stipendiat var konstnären Sara Nielsen Bonde från Danmark.

Stiftelsens motivering lyder:
”Fredrik Roos stiftelses stipendium 2019 tilldelas Sara Nielsen Bonde för ett konstnärskap som utgår från en tradition som bryter upp en klassisk dikotomi mellan natur och kultur. Nielsen Bonde använder sig av en dubbel rörelse mellan naturen i landskapet och när hon tar in naturen i konstens rum. Hennes verk leker med våra föreställningar om vad som är autentiska upplevelser och vad som är kulturella föreställningar och berör flera relevanta frågeställningar kring, natur, kultur och klimat.”

Biografi över Sara Nielsen Bonde

Född 1992 i Sønderborg i Danmark, bor och arbetar i Stockholm.

Sara Nielsen Bonde har ägnat sig åt konst och arkitektur sedan 2011, när hon började studera på BGK Syd på Sønderjyllands Kunstskole i Danmark. Året därpå fortsatte hon att studera arkitektur vid Kunstakademiets Arkitektskole i Köpenhamn. Efter noga övervägande bestämde sig Nielsen Bonde ändå för att avbryta arkitekturstudierna och istället fokusera på sin konstnärliga praktik. 2014 kom hon in på det femåriga programmet i fri konst på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm, där hon kommer att ta sin examen våren 2019. Under de fem åren på Kungl. Konsthögskolan har hon dragits till platser med nära koppling till naturen. Detta har lett till flera resor till södra Danmark och två terminer utomlands som utbytesstudent, den ena i Norge på Kunstakademiet i Tromsø och den andra på Islands konsthögskola, Listaháskóli Íslands, i Reykjavik.

Under studietiden har Sara Nielsen Bonde deltagit i nationella och internationella grupp- och separatutställningar, till exempel Fossils from Future, 2016, på Museo de la Ciudad de Querétaro i Mexiko. Bland hennes senaste utställningar märks bland annat en grupputställning i Helsingfors i samarbete med studiekamraterna på mastersprogrammet, och hennes examensutställning Outer Bark, Inner Wood på Galleri Mejan i Stockholm.

Läs en intervju i Nacka Värmdö Posten med Sara Nielsen Bonde här >>

Fredrik Roos stipendium 2019 med Sara Nielsen Bonde
Fredrik Roos stipendium 2019 med Sara Nielsen Bonde.
Fredrik Roos stipendium 2019 med Sara Nielsen Bonde
Fredrik Roos stipendium 2019 med Sara Nielsen Bonde.
Fredrik Roos stipendium 2019 med Sara Nielsen Bonde
Fredrik Roos stipendium 2019 med Sara Nielsen Bonde.
Fredrik Roos stipendium 2019 med Sara Nielsen Bonde
Fredrik Roos stipendium 2019 med Sara Nielsen Bonde.

Om Fredrik Roos stipendium

Fredrik Roos och stiftelsen

Fredrik Roos (f. 1951, d. 1991) var en skånsk finansman och konstsamlare. Han grundade 1988 konstmuseet Rooseum – Center for Centemporary Art i Malmö, där internationella utställningar varvades med Fredrik Roos samling av nordisk samtidskonst. Museet upplöstes 2006 och 60 verk ur samlingen såldes. Intäkterna från försäljningen blev grunden till den nuvarande stiftelsen.

Mottagare av stipendiet ska vara ”En konstnär som – i Fredrik Roos anda – är beredd att ta risker i sitt konstnärskap. En som tror på sig själv och som har ett eget uttryck. Konstnären ska vara högst 35 år och komma från Norden och arbeta företrädesvis med måleri och skulptur.”

Stiftelsen har sedan start haft ett nära samarbete med fyra av landets konsthögskolor (Kungliga Konsthögskolan, Valand, Konstfack, Umeå Konsthögskola). Detta år har stiftelsen även öppnat upp för nomineringar av konstnärer verksamma i Danmark, Finland, Island och Norge.

De senaste sju årens stipendiater

2019 Sara Nielsen Bonde (utställning på Artipelag)
2018
Jonas Malmberg (utställning på Artipelag)
2017
Oskar Hult, Josefine Östberg Olsson och Jonas Silfversten Bergman
2016 Sandra Mujinga, André Talborn och Karl Patric Näsman
2015 Martha Ossowska Persson, Idun Baltzersen och Ida Persson
2014 Tomas Lundgren
2013 Paul Fägerskiöld

Läs mer om Fredrik Roos liv och gärning här >>